Minimumloon betekent minder banen


2016-06-18 19.07.57

Minimum loon

Ik heb al een paar keer geblogd over hoe het minimum loon een echte jobkiller is. Mensen die toch al weinig klaar krijgen worden zo van overheidswege de arbeidsmarkt uitgedrukt. De sectoren waar die in werken zijn uitermate competitief -iedere cent telt- en een arbitraire verhoging van de lonen dwingt ondernemers naar alternatieven te zoeken.

De meeste mensen denken dan aan robots, computers en software of aan offshoring naar lage lonen landen maar het kan ook met veel simpelere en minder complexere machines.

Ticket vending machine

Het foto’tje hierboven heb ik zelf genomen in Japan -ik werk als projectmanager over de hele wereld, vandaar. Het is een ‘kaartjesautomaat’ waar je je bestelling voor een bak met noodles of een kom met rijst en een stuk ‘tonkatsu’, zeg maar de Japanse versie van een schnitzel, mee kan doen. Je betaalt, drukt op de juiste knop en je kaartje rolt eruit. Daarmee loop je naar de balie op de achtergrond waar meestal een gepensioneerde vrouw je eten gaat staan maken. Binnen een minuut of vijf heb je te eten.

Het is helemaal niet duur -500 yen, zeg maar 4 euro- de kwaliteit is redelijk en het gaat heel snel. Het minimum loon in Japan is 750 yen per uur. Zo’n vrouwtje is meestal eigen ondernemer en het hok heeft ze gehuurd van de winkelketen waar het in zit. Ze moet ontzettend op de kosten letten want op ongeveer elke hoek van de straat zit wel een eettent in Azië. De concurrentie is moordend. De openingstijden zijn extreem, 14 uur per dag is normaal en het ‘restaurantje’ is 7 dagen per week, 365 dagen per jaar open. ‘Restaurantje’ tussen aanhalingstekens want meer dan een paar formica tafels is het niet.

Ik denk dat ze zelf geen 750 yen per uur verdient.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.