Economisch onbenul: Beursgang Basic-Fit


BasicFit

Hardlopend naar de beurs

Een of andere fitness club gaat naar de beurs. Verwachte opbrengst: 1 miljard. Aantal ‘leden’: 1 miljoen.

De opbrengst wordt onder andere gebruikt om bestaande schuld te herfinancieren en om schulden van aandeelhouders af te betalen.

Tja. En dus?

Hype

Een miljard opbrengst met slechts een miljoen leden is 1000 euro per persoon. Een abonnementje kost 20 euro per maand: zeg maar 4 jaar aan omzet. Dat is rijkelijk veel.

Volgens het persberichtje heeft deze club 60 miljoen winst gedraaid afgelopen jaar maar kennelijk is dat pas sinds kort: van de opbrengst wordt o.a. de schuld hergefinancierd. Oftewel er is een heleboel uitgegeven en nou wil de bank z’n geld terug. Met een reguliere operationele cashflow gaat dat de komende jaren nooit lukken dus wordt de tent verkocht. En zo profitabel is deze club niet, anders had de bank graag de poet opnieuw voorgeschoten.

Bomen tot in de hemel?

Tijdens de dot-com bubble in 2000 kwamen de meest bizarre bedrijfjes opduiken. VC die geen enkel benul hadden wat ze aan het doen waren kochten blind voor miljoenen clubs op die letterlijk uit een powerpoint en een brochure bestonden. Het fameuze voorbeeld is ‘friedair.com’, een internet bedrijfje dat letterlijk ‘gebakken lucht’ verkocht. Heeft miljoenen aan investeringen bij elkaar geharkt!

Mijn oude vader gaf mij dertig jaar geleden hetzelfde advies als Warren Buffet tegenwoordig: Get Rich Slowly. Spaar 20% van je loon, investeer in medium grote bedrijven met een hoog geïnvesteerd vermogen, raak de hoofdsom nooit meer aan en buy-2-forget. Maar bovenal: kijk naar de kosten. Met 7% rendement verdubbelt je geld in 10 jaar, verviervoudigt het in 20 jaar en verachtvoudigt het in 30 jaar.

Koop nooit individuele aandelen. De persoon die jouw deze aandelen verkoopt weet er meer over dan jij. Je koopt per definitie een kat in de zak. Niet voor niets is de beursgorilla succesvoller dan al die beursanalisten bij elkaar. Niet voor niets outperforms index beleggen al die grijze pakken:

The S&P 500 Index consistently outperformed 98% of mutual fund managers over the past three years and 97% over the past 10 years, ending October 2004. In two 30-year studies, the S&P 500 outperformed 97% and 94% of managers. In addition, only about 12% of the top 100 of managers repeat their performance in the following years. Therefore, it is not possible to consistently pick next year’s hot mutual fund manager.

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

8 Reacties op “Economisch onbenul: Beursgang Basic-Fit

 1. Jan

  Ik was lid van een fitnessclubje in Zoetermeer. Ik sprak daar samen met mijn zoon af met een personal trainer. Dat kostte bij elkaar ongeveer €100 per maand. De club werd overgenomen door Basic Fit en ze besloten dat personal trainers niet meer welkom waren. Het gevolg was dat ik samen met mijn zoon en alle andere klanten van de trainer beslootmaar weg te gaan en in de buitenlucht te trainen.
  Een goed doordacht model hebben ze daar. Niet dus. Ik zou er geen cent in steken als belegger.

  • Het probleem met sportscholen is dat de meeste mensen maar een paar maandjes lid blijven. Aanmelden op 1 jan -goede voornemens!- en dan per 1 maart komen de meeste al niet meer.

   De mensen die wel komen zijn meestal sportschooltypes van 16-20 jaar die geen cent te nakken hebben of professionele atleten. Die laatste zijn er maar een paar.

   Dat betekent dat er elk jaar een enorme ‘churn’ is: Van die 1 miljoen ‘leden’ die ze nu hebben zijn er volgend jaar nog maar 10% over. Elk jaar moeten bestaande vestigingen het grootste deel va hun ledenbestand vervangen. Wat je dan ziet is dat ze hun vestiging sluiten en ergens anders in de stad een nieuwe openen omdat de mensen in de buurt niet meer geïnteresseerd zijn.

   De business case voor een sportschool is heel erg mager. Sporten kost tijd en een sportschool nog meer. Mensen willen wel aan sport doen -daar zit nog een sociale component bij- maar puur sec trainen voor het resultaat willen de meesten niet. En zeker als het dan ook nog extra tijd kost om er heen te gaan etc. Dan is een rondje door het park joggen veel sneller, net zo inspannend en je kun thuis douchen.

   • Dat denk ik dus ook, als mensen naar een sportschool gaan, is dat 9 van de 10 x een spontane tijdelijke ingeving, afspraak met vrienden of zo, waar meestal de lol er na een paar maanden alweer snel vanaf is.
    Verplichtingen en afspraken maar wel moeten betalen als je niet komt.
    Iedereen heeft een fiets om wat rondjes te fietsen en anders zetten ze thuis wel een loopband of hometrainer neer, die meestal ook al na een paar maanden op zolder eindigt.
    Ik zie daar nou ook niet direct een gouden handel in.

 2. Republikein

  13:34 Sportprijsvechter Basic Fit kan dankzij de veranderende sportbranche en nieuwe doelgroepen op allerlei terreinen groeien. Dat zegt sporteconoom Willem de Boer tegen BNR.
  http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/744879-1605/hudson-s-bay-wil-20-warenhuizen-in-nederland-openen

  • Dan zal onze Willem wel een extra hypotheekje nemen en al z’n centen in aandeeltjes BasicFit steken? ‘Put your money where your mouth is’ heet dat in goed Amerikaans.

   Of blijft het zoals gewoonlijk bij dit soort kwakertjes bij slappe kletsjes? Was mijn oude tante na drie glaasjes sherry ook zo goed in.

   • Republikein

    Kinderen en zatlappen spreken de waarheid.
    Proost, ik spuug er niet in.
    Vorige week een slof shag gekocht in Pelgië en gelijk getankt.
    Van het verschil de rekening betaald van het restaurant.
    Leuke dag, vrouw ook genoten.
    Bier had ik nog, neem ik de volgende keer mee, als ik de Euromillions weer moet inleveren.
    Ennuh, daar is bruto netto!

    • Republikein

     Overigens!
     Niet alle zatlappen natuurlijk, denk maar aan die Luxemburger.

     • Ik ben opgehouden met roken, is nog veel goedkoper. Plus dat ik een auto’tje heb die 1 op 20 loopt en maar 720 kg weegt. De wegenbelasting en de verzekering is een lachertje, en voor 40 euro rij je 500 km. Niemand die hem open breekt want er zit niets in om te jatten.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s