Het onnozele geneuzel van de paarse broeken: Vereniging Eigen Huis


Rente

Bubbeltje erbij?

Het vertrouwen van de burger in de huizenmarkt stijgt en stijgt maar door. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde:

[Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist VEH]: “Kijk of je de lasten ook nog kunt betalen als de rente flink stijgt, naar bijvoorbeeld 5 of 6 procent”

Tja. Verstandig advies toch? Of niet?

Lachwekkend

Onze Maarten is zo’n typische zelfbenoemde specialist. Bestuurskunde in Twente gestudeerd, sindsdien de ene na de andere paarse broekenbaan. De man zet -met open ogen- op z’n linkedin profieltje dat hij een cursusje ‘speechwriting’ heeft gedaan. En trots dattie is!

Laten we onze Maarten maar eens een vraagje stellen. Hoe hoog moet de ECB de rente opkrikken voordat de hypotheekrente in Nederland weer over de ‘5 of 6 procent’ gaat? Naar 4% schat ik zo? Wat denkt onze Maarten Eeke dat dat doet met -ik noem een zijstraat- de begroting van Italië? Of Frankrijk? Hoe hoog zou de rente voor die landen dan oplopen? Naar 10%? Zeg maar Griekse hoogtes? En zouden die landen dan nog in de euro kunnen blijven? Zou de euro dan nog kunnen blijven bestaan?

Boilerplate gereutel van de lobby

De reden dat de huizenmarkt wat opwarmt is natuurlijk niet door een ‘bubbel’ maar doordat de rente zo laag is. Dat bepaalt immers de maandelijkse lasten, samen met de hypotheekrenteaftrek. En die gaat de komende decennia echt niet zakken. Dat betekent meteen het einde van de euro.

Onze Maarten mag dan precies weten hoe je een voordrachtje moet schrijven, op enige economische basiskennis zul je hem niet kunnen betrappen. Dat hoeft ook niet, zijn baantje is het bewerken van de polletiek. Daarom zit er een bestuurskundige op die stoel en niet een econoom.

De VEH is een lobbyclubje voor huiseigenaren in de polletiek. Dan geldt niet of het überhaupt wel hout snijdt wat je mompelt maar of het leuk klinkt. Of mensen niet in lachen uitbarsten. En natuurlijk om naïeve huizenkopers die denken dat de VEH echt iets voorstelt nog wat extra geld uit de zak te kloppen. Daar leven ze van. Dat doet bij hun de schoorsteen roken.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Nederland-Cartelland

2 Reacties op “Het onnozele geneuzel van de paarse broeken: Vereniging Eigen Huis

  1. Jan

    Normaal gesproken geef ik je hier volledig gelijk, maar er is wel een stukje onzekerheid wat boven de markt hangt. De Britten zullen volgende maand waarschijnlijk wel de EU de rug toekeren. Daar (in Londen) zit het hart van de financiele wereld. Er zal een aardverschuiving in die wereld plaats gaan vinden en daarbij zullen meer landen zich gaan afvragen wat ze nog bij die vreselijke club te zoeken hebben.
    De in mijn ogen te verwachten implosie van de EU inclusief de onzekerheid rond de Turken, onze eigen verkiezingen van volgend jaar met wellicht de volgende aanval op de hypotheekrenteaftrek en niet te vergeten de komst van Trump in de VS kunnen allemaal een effect hebben op de rente in ons land.
    Op korte termijn zal de rente niet naar 5 of 6 procent gaan stijgen, maar wat er over tien jaar van nu gebeurt is niet te voorspellen.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s