Verhoging minimum jeugdloon: Verstandig?


Het salaris van deze lieve schattenboutjes is net met 35% gestegen.

Het salaris van deze lieve schatteboutjes is net met 35% gestegen.

Eerlijk?

Het kabinet verhoogt het minimum jeugdloon. 21 jarigen krijgen nu hetzelfde loon als volwassenen. De PvdA is in ieder geval in d’r nopjes:

[Lodewijk Asscher, PvdA]: “Volwassenen verdienen een volwassen beloning”

Gelijk loon voor gelijk werk. Verstandig?

35% loonsverhoging

Iemand die nu 21 is verdient 1105.35 per maand. Iemand van 23 verdient 1524.60, een verschil van ruim 400 euro. En daar zit het vakantiegeld en de werkgeversbijdrage nog niet eens bij. Het optrekken van het minimum jeugdloon voor 21 jarigen naar het volwassenen loon maakt arbeid in die sector tegen de 5000 euro per jaar duurder.

Het minimumloon wordt betaalt in sectoren die extreem competitief zijn. Horeca, supermarkten, productie werk. De baas werkt vaak zelf ook nog mee om die extra scholier maar uit te sparen. Reken maar dat die 5000 euro doordreunt. 35% erbij komt hard aan.

Technologie, vakantie, opleidingen

Dat betekent natuurlijk maar een ding: Op een of andere manier moet die 5000 euro terug. Dat kan bijvoorbeeld door wat extra technologie, minder uren draaien en minder opleidingen. Doe die maar in je eigen tijd! Plus natuurlijk dat als je toch de volle mep moet betalen dan wil je ook arbeidskrachten waar je geen gedoe mee hebt. Zeg maar dag tegen Mo en Fatima, we hebben liever Dirk en Suzanne!

Langdurig werkloos

Het allerbelangrijkste is dat als mensen niet op de onderste tree van de ladder kunnen stappen dat ze dan ook niet verder kunnen gaan. Dat zien we nu al op grote schaal: Niemand wil nog een moslim aannemen, veel te veel problemen. Maak je het nog moeilijker voor al onze Nieuwe Nederlanders -wat dacht je van 200.000 kansloze Syriërs die niet eens de taal spreken?- dat creëer je een enorm probleem. Plus dat er hele hordes aan Polen, Roemenen en Bulgaren zijn -en binnenkort Oekrainers en Turken- die best wel zwart willen werken.

Socialisme: Goedkoop met het bloed van andermans kinderen

De mensen die de prijs gaan betalen zijn de mensen die geen kant op kunnen. Schoolverlaters, mensen die geen behoorlijk Nederlands spreken of niet geïntegreerd zijn. Door deze actie wordt er nog een extra drempel opgeworpen voor deze mensen om aan de slag te gaan. Werkgevers kunnen nog makkelijker zeggen: Liever niet, voor jou een ander. Loop eens door de Haagse Schilderswijk, Kanaleneiland of Amsterdam Sloterdijk. Kun je met eigen ogen zien wat dat doet met de maatschappij. Binnenkort zijn alle baantjes die daar nog over zijn verdwenen. Werk is toch de beste manier van integreren?

Dat is de kern van het socialisme. Een fantasieland waar politici denken dat ze met wetjes en regeltjes de economische wetmatigheden ongeldig kunnen verklaren. Hou een warm kletspraatje voor de burger, knip een paar lintjes door en hupsakee: Herverkiezing gegarandeerd.

Uiteindelijk moet de rekening betaald worden. En die gaat helemaal niet mee vallen.

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

6 Reacties op “Verhoging minimum jeugdloon: Verstandig?

 1. BertG.

  Ik ga er vanuit dat de bedragen in bruto zijn voor een 21 of 23 jarige.
  En ik vind ’t wel een goed idee om de grens hierin aan te passen.
  Op me 19de had ik al een compleet huishouden om te onderhouden wat slecht lukt met een jeugdloontje.
  Of je moet er vanuit gaan dat er toch niemand meer een huis krijgt onder ze 30ste, omdat iedere nieuwkomer voorrang heeft, en je tot je 30-35ste bij je ouders moet blijven wonen.

 2. BertG.

  Richard, het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij vind dat iedereen ze tijd maar verplicht moet door brengen op 1 van de vele staats indoctrinatie instituten tot ze 23ste en onder de 23 eigenlijk helemaal geen recht mag hebben om zelfstandig te gaan wonen.
  In dat geval heb je volledig gelijk, dan hoef je niks te verhogen.

  • Bert,

   Het gaat er niet om of je het wel of niet eerlijker, rechtvaardiger etc vindt. Het gaat er om dat als je het minimum loon met 35% opkrikt dat dan er een boel baantjes verdwijnen. En de mensen die daar door buiten de boot vallen zijn juist de mensen die toch al geen enkele keuze / kans hadden.

   Als je echt die mensen zou willen helpen dan kun je veel beter een EITC invoeren.

   • BertG.

    Earned income tax credit (EITC)
    Een eitc is een arbeidskorting (belastingteruggaaf aan werkenden) die afhangt van de loonhoogte.
    De eitc is bedoeld om werk op lage loon niveaus financieel aantrekkelijk te maken ten opzichte van niet-werken en, met name, ten opzichte van de uitkeringssituatie. De vormgeving is veelal zo, dat lage lonen de eitc volledig krijgen en dat vanaf een bepaald loonniveau de eitc met iedere extra verdiende euro kleiner wordt totdat geen recht meer op
    eitc bestaat. Zie ook replacement rate en marginale wig.

    Komt dat niet op hetzelfde neer dan want zover ik weet krijg je geen uitkering onder je 27ste.
    Dus deze wordt dan niet hoger.
    Alleen komt het extra bedrag dan van het rijk (alle belasting betalers) i.p.v. dat het bij de werkgever ligt waardoor het nog gunstig is voor een werkgever om een baan beschikbaar te hebben.

    Maar ik begrijp je verhaal hierdoor wel iets beter.
    Misschien had je dat even in je artikel moeten verwerken, EITC.

    • Bert,

     Een EITC systeem heeft een aantal heel erg positieve bijwerkingen die juist de uitwassen van onze bijstand tegengaat. Het geldt bv alleen voor mensen die (aantoonbaar) werken. Wie zwart werkt of liever op de bank blijft liggen krijgt niets. Het invliegen van hele hordes zwartwerkende polen of roemenen heeft geen enkele zin meer. Eindeloos uitkerinkjes trekken is er ook niet meer bij.

     En in plaats van de kosten voor een ‘eerlijkere’ samenleving af te wentelen op juist die ene ondernemer die er wel wat aan wil doen -en zo hem het licht uit de ogen te slaan- dragen we dat met z’n allen. Als we met z’n allen besluiten dat iedereen recht op een ‘eerlijk loon’ heeft dan moeten we ook met z’n allen de poeplap trekken.

     Wat mij verbaast is dat jij kennelijk niet wist dat dit soort systemen al lang bestaan. In de VS en het VK bijvoorbeeld draait het al decennia lang en met veel succes.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.