Leraren moeten meer tijd krijgen om lessen voor te bereiden?


Leraren besteden maar weinig tijd aan feitelijk lesgeven

Meer roostervrije uren

Volgens de VO-raad -een adviesclubje van de overheid- moeten leraren meer tijd krijgen voor ‘professionele ontwikkeling’ en om ‘betere lessen te ontwikkelen’:

VO-raad wil meer roostervrije uren leraren voor betere lesontwikkeling

Loes Ypma (PvdA) wil dat er gelijk ‘miljarden’ in het onderwijs geïnvesteerd worden en daar is de hele goegemeente het natuurlijk volmondig mee eens. Behalve Harm ‘Leraren hebben 12 weken vakantie’ Beertema van de PVV maar dat is een vuile fascist, racist en islamofoob die zijn nazi-bek moet houden.

Hoe veel tijd staan leraren eigenlijk voor de klas?

Volgens dezelfde VO raad staan leraren 750 uur per jaar voor de klas ‘en dat is best wel heul veul!’. In andere landen is het namelijk nog minder. Leraren hebben ook 8 weken meer vakantie dan gewone belastingbetalers. Bij elkaar staan leraren slechts 40% van de tijd voor de klas, de rest kan naar believen aan andere zaken besteed worden. Op gewoon aan vakantie, dat is om het even. Het salaris wordt echter wel voor 100% uitbetaald, wees daar maar niet ongerust over!

2016-03-25 15.01.24Iedereen met kinderen op school weet het ook. Voor de kleinste scheet worden de kinders weer naar huis gestuurd -les uitgevallen- en regelmatig is er een ’40 minuten rooster’ omdat de dames en heren zo nodig onder schooltijd moeten vergaderen.
.

Een beetje concurrentie doet wonderen

Wie zijn kinderen op een internationale school heeft gehad ziet het verschil meteen. Lesuitval is op zo’n school er gewoonweg niet bij. Geen les betekent namelijk ook geen inkomsten. En 12 weken vakantie is er al helemaal niet bij. Daaruit kun je rustig concluderen dat dit echt gebakken klets is die door ambtenaren en de vakbonden op de agenda wordt gezet.

Veel beter is het als de overheid zich operationeel uit het onderwijs zou terugtrekken. Het is een een goed idee dat de overheid het curriculum en de controle daarop regelt maar het is nergens voor nodig dat de overheid 200.000 leraren in dienst heeft. Het opzetten van een school is niet veel moeilijker dan het draaien van een restaurant of een sportschool. Zul je zien: Is al deze klets meteen van tafel, gaan scholen met elkaar concurreren -wel eens nagedacht waarom kinderen na school op aparte sportclubs of muzieklessen zitten terwijl het schoolgebouw en de sportvelden leeg staan na schooltijd?- en zijn we in ieder geval van dit soort klets af.

En die VO raad? De voorzitter is multimiljonairskindje Paul Rosenmöller, een ex-GL’er die in zijn tijd het communisme van de Sovjet-Unie goedpraatte en voor wie het gebruik van geweld niet per definitie een probleem was. Dat laatste was voor GL trouwens überhaupt niet zo’n punt. Zijn grote helden waren Pol Pot en Cambodja. Fouter dan fout.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Links

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.