De Trainwreck die ECB heet: Negatieve rentes


De ABN AMRO vergoedt geen rente meer als je meer dan een miljoen hebt.

De ABN AMRO vergoedt geen rente meer als je meer dan een miljoen hebt.

Negatieve rentes

Iedereen die twee werkende hersencellen heeft weet het al lang: De ECB is bezig met een grootschalig opkoopprogramma. In naam om de inflatie wat aan te jagen maar in de praktijk om grootschalig schulden van de Club Med op te kopen. Deden ze dat niet dan waren onze Latijnse broeders gisteren al failliet.

Resultaat? De rente zakt verder en verder:

[Gerritje Zalm, ex-vvd nu ABN AMRO] ‘Negatieve spaarrente wordt de norm’

Tja. Goed? Slecht? Geen mening? In Duitsland is het in ieder geval al jaren zo.

De functie van de bank

Ook al schelden de media nogal eens op ‘de banken’, toch hebben die een cruciale functie in onze samenleving. Iedereen die een hypotheek heeft weet dat ook. Wie kan er op 25 jarige leeftijd 250k neerleggen voor zijn nieuwe huis? Niemand en dus is een lening die je over 30 jaar terug mag betalen cruciaal voor een moderne samenleving. Zonder banken leefden we nog allemaal a la Bartje in strooien hutten aan de rand van het bos om ’s ochtends te gaan werken voor een Drentse hereboer -die via vererving wel de beschikking over kapitaal had.

Maar niet alleen dat. Ook de economie draait hierop. Het overtallig kasgeld en de spaarcenten van individuele consumenten worden via de bank omgezet in investeringen. Consumptie nu wordt zo uitgewisseld voor investeringen die over de komende jaren uit betalen. Voor de maatschappij is dat een essentiële functie. Een economie die alleen consumptiegoederen produceert loopt snel uit de rails en andersom. De juiste mix tussen investeren en consumeren zorgt voor groei.

ECB en het feestje van Gratis Geld

De ECB houdt de rente kunstmatig laag en vertekent daarmee de prijs van geld. Dat doet ze niet voor niks: Deed ze dat niet dan viel de euro gisteren nog uit elkaar. Maar dat betekent meteen dat er veel te veel onverstandige investeringen wrden gedaan. Geld is immers zo goedkoop dat de rente niet meer uit maakt. En dan hebben we het natuurlijk over de ‘investeringen’ vanuit overheidswege. Er is geen land in Europa die zich nog aan het verdrag van Maastricht kan houden als de rente terug gaat naar een normaal niveau van 5 of 6%, ook Nederland niet.

Schulden in Europa exploderen terwijl er onvoldoende in de economie geïnvesteerd wordt, zie de veel te hoge werkloosheid. Er wordt veel te veel geconsumeerd -door voornamelijk overheden- en veel te weinig geïnvesteerd. Dat gaat niet goed aflopen. Op een gegeven moment moeten al die Club Med landen toch met de billen bloot en dan zal blijken dat ze wel tot over hun oren in de schulden zitten maar dat er geen productieve investeringen tegenover staan. Alles via uitkerinkjes, subsidietjes en toeslagen opgejubeld.

En onze Gerrit? Roepende in de woestijn? Baken in woelige tijden? Welnee. Gerritje is een alcoholist die al om 2 uur aan de whiskey gaat. Weet ook iedereen, zegt niemand iets van. Probeer maar eens ’s middags een afspraakje te maken: Gaat je niet lukken. Een uitgeleefde dinosaurus die toentertijd zijn ’15 minutes of fame’ had maar die al jaren niet meer ‘performed’. De ABN is nu naar de beurs, kan iemand deze zielige man uit zijn lijden verlossen? Kan iemand hem met pensioen sturen? Iemand?

Misschien valt er nog wat te flipperen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Eurocrisis

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.