De Islam moet zich hervormen?


Islam

Wig

In het nrc staat een artikeltje over de aanslagen in Brussel en de Islam. Strekking van het verhaal: Wij kunnen een wig drijven tussen extremistische moslims en gematigde moslims en zo de Islamitische terreur stoppen. Maar dan moeten we -natuurlijk- wel een stukje opschuiven. Meer stageplaatsen, minder ISIS bestrijden en nog een heel riedeltje meer.

Daar komt natuurlijk bij linkse denkerts weer een tegenstem over. Marcel Hulspas, niet echt links, publiceert een stukje op de Sargasso, wel echt links. Strekking van dat verhaal: Er is niet één Islam dus hoezo ‘de Islam’ en lang leve de veelkleurige Islam en dat er maar veel gedebatteerd mag worden binnen diezelfde Islam.

De echte vraag wordt niet gesteld

IkBlijfMoslimHet probleem van dit soort discussies is dat de echte vraag niet gesteld wordt. Er wordt per definitie van uit gegaan dat de oplossing ligt in het hervormen van de Islam en dat dit de plicht is van de ‘gematigde’ moslim en het vrije westen. Dat is naïef. Dat hebben we al decennia lang geprobeerd en de rotzooi wordt elk jaar erger.

De echte vraag is of de Islam een onderdeel van de oplossing of van het probleem is. Als we vinden dat we in Europa in vrede en veiligheid samen kunnen leven met de Islam kunnen we gaan praten over wie welke verantwoordelijkheden heeft en hoe dat samen tot een nieuwe vorm van Islam moet komen. Maar als we tot de conclusie komen dat er geen oplossing is om samen met de Islam te leven dan is elke discussie zinloos en wordt de rotzooi inderdaad elk jaar een stukje groter.

Moslims zelf zijn er in ieder geval heel duidelijk over: Een grote meerderheid verwerpt onze samenleving en keert zich daarvan in woord en daad van af. En daar zijn ze in het geheel niet onduidelijk over: Bij iedere gelegenheid roepen ze het zo hard mogelijk van alle daken: Volgens de Islam moet het Westen zich aanpassen en niet andersom. En de stem van de mythische ‘gematigde’ moslim heb ik al helemaal nog nooit gehoord.

Laten we het daar maar eens over hebben.

The issue with Islam

De beste voorspelling van de toekomst is het verleden

De problemen met de Islam zijn niet gisteren begonnen. Die zijn op grote schaal al decennia lang aan de gang. En niet alleen bij ons, ook in de Islimische wereld zelf. De data is glashelder: Elk land dat een significante moslimgemeenschap heeft komt vanzelf in de problemen. Aanslagen, geweld, antisemitisme, terreur. En dat heeft weinig met het Westen te maken: ook in de armste landen overal ter wereld heeft men problemen met de Islam.

Daarmee kom je op een kernpunt van een fatsoenlijke discussie: Waarop is dat optimisme dat we de Islam kunnen ‘hervormen’ of een ‘wig’ kunnen drijven tussen ‘gematigde’ moslims en fundamentalisten gebaseerd? Er is geen enkel greintje bewijs, geen enkel grammetje aanleiding dat dit ook maar de minste kans van slagen heeft. Niets, nada, noppes. Geen enkel land waar ook ter wereld heeft ook maar het minste succes gehad om iets aan de Islam te doen. Wie denkt dat er inderdaad mogelijkheden zijn om iets aan de Islam te doen heeft in ieder geval de geschiedenis tegen zich.

Occams razor

Einstein had er een uitspraak over: De definitie van krankzinnigheid is steeds maar weer hetzelfde doen en toch een andere uitkomst verwachten. Dat geldt hier ook. Al deze plannetjes gaan uit van een naïef geloof in ‘this time it’s different’. Alsof dat niet al duizenden keren door duizenden mensen op duizenden plaatsen overal ter wereld de afgelopen 50 jaar geprobeerd is.

Een leidraad voor het oplossen van problemen is Occam’s razor. Vrij vertaald zegt die zoveel dat eerst de voor de hand liggende oplossing geprobeerd moet worden omdat die naar alle waarschijnlijkheid de juiste is. Dat geldt hier ook.

Er valt kortweg niet samen te leven met de Islam. We zullen moeten inzien dat dat vergaande consequenties met zich mee brengt. Een politiek van aanpassen, opschuiven, knuffelen en een extra stageplaatsje gaat niet helpen. Een oplossing zoeken waarbij de Islam onderdeel van de oplossing is is nutteloos. Tijdverdoening. Strooit de burger alleen maar zand in de ogen maar laat ondertussen de haat, de agressie en de terreur ongemoeid. De Islam hoort niet in Europa, dat is een fascistische ideologie die te vuur en te zwaard bestreden moet worden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Islam

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s