Lage rente dus extra ‘investeren’ door de overheid?


Rutte gratis geld

Goedkoop geld

Onze Mark heeft er geen zin an

Rutte niet van plan extra te investeren ondanks lage rente

Reden? “Door ineens grote bedragen te investeren, verstoor je het economisch verkeer”. Tja. Werkelijk?

Profitabel of niet?

Laten we ‘m eerst maar even in z’n achteruit zetten.

Iedere investering, of die nou door de overheid, het bedrijfsleven of door de burger gedaan wordt, moet op een of andere wijze profitabel zijn. En dat geldt voor de overheid misschien wel dubbel zo hard omdat die het geld van de burger uitgeeft, ook al willen politici dat nog wel eens vergeten.

Daarmee kom je op de kern van dit kletsje: Een investering die bij een rentestand van 2% niet rendabel is maar bij een rentestand van 1% wel is niets waard. Dat is een fata morgana. Investeringen die wel rendabel zijn, zijn dat ook bij (veel) hogere rentestanden. Daarmee tussen neus en lippen door gelijk dat kulkletsje over ‘investeren als het slecht gaat’ in de gracht gooiend: Waarom wachten totdat het slecht gaat als je nu iets profitabel kunt gaan doen? Zijn wij van de Nederlandse Masochistische Bond of zo?

Een kleinere overheid, niet een grotere overheid

Het probleem met politici is dat ze helemaal geen interesse hebben in een winst & verlies rekening. Of een investering interessant is zal ze de ballen jeuken. Hun gaat het er om dat ze er mooi op staan, dat ze ronkende toespraken kunnen geven en veel linten door kunnen knippen. Dat hun achterban even lekker uit de ruif kan eten en dat de burger een warm gevoel er aan overhoudt. Zodat -uiteindelijk- ze herkozen worden.

Maar iedere euro die we verjubelen zal op een gegeven moment -door jouw en mijn kinderen- met bloed terugbetaald moeten worden. Zeg maar dag tegen je pensioen, zeg maar dag tegen de verzorgingsstaat. De overheid moet investeren!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Lekker spinnen met ...

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s