Bait & Switch: ECB krijgt de inflatie maar niet omhoog. Heel gek!


Yield Curve Euro area

Opkoopprogramma’s van de ECB

De ECB koopt voor miljarden aan obligaties en toch wil de inflatie maar niet stijgen:

[Ron van der Does, ‘valuta expert’]: “Het lukt centrale banken niet goed om de inflatie en de economische groei aan te jagen met extreem lage rentes”

Tja. Ik moet er wel om lachen.

Wat gaat er mis?

De theorie is duidelijk: “Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon”, Milton Friedman is er beroemd mee geworden. Als je meer geld bij drukt -en dat in roulatie brengt- dat moet de inflatie toenemen. En als de inflatie een beetje toeneemt dan werkt dat als een prikkel om te investeren. Anders ligt je geld weg te rotten.

Enter dus de ECB. Die heeft op dit moment voor 1700 miljard aan obligaties en andere rommel opgekocht en blijft dat het komend jaar met 60 miljard per maand doen. En niet alleen dat: De ECB heeft de dagrente naar negatieve waarden geduwd: Banken moeten nu betalen om hun teveel aan kasgeld bij de ECB te stallen. Je zou zeggen dat dat toch ruim voldoende is om de inflatie naar ongekende hoogtes te jagen. En toch gebeurt dat niet. Rara politiepet, hoe kan dat nou?

Terug dus naar Friedman. Meer geld in omloop jaagt de inflatie op. En daar zit ‘m de kneep: ‘in omloop‘. Dit geld is niet in omloop maar zit te wachten op bankrekeningen van de verschillende financiële instellingen. Het kost namelijk niets om te lenen. Dat geld werkt als buffer voor het geval dat er een nieuwe bankrun komt en wordt zeker niet de economie ingepompt. Voorheen waren dat staatsobligaties nu is het cash. En daarmee is deze actie van de ECB dus kansloos om de inflatie op te jagen.

Het zakken van de olieprijs van boven de honderd dollar naar onder de 30 bijvoorbeeld is een directe stimulans van 350 miljard per jaar. En direct in de haarvaten van de economie. All the stimulus we need zou ik zeggen.

Moet de inflatie wel omhoog?

Daarmee kom je op een ‘hard question’. Wat probeert de ECB te bereiken? Dat mensen meer gaan uitgeven? Als dat de bedoeling was dan kan je beter iedere man/vrouw/kind 5000 euro cash in het handje geven (1.7 biljoen euro /340 miljoen inwoners = 5k per persoon). Zul je zien dat de inflatie met sprongen omhoog schiet.

Wat de ECB feitelijk gedaan heeft is de obligatiemarkt een beetje liquide houden. Alle Eurolanden hebben een fors tekort op de begroting en dat moet met uitgifte van obligaties gefinancierd worden. Had ze dat niet gedaan dan was de rente al lang gestegen met alle gevolgen van dien. Italië bijvoorbeeld heeft een staatsschuld van 135%, geen hond die nog verse nieuwe Italiaanse obligaties wil hebben en al helemaal niet tegen 1% tien jaar vast. En Italië is niet de enige. Ook Frankrijk, Spanje en nog een heel riedeltje landen gaat te plekke kopje onder als de rente wat stijgt. Da’s meteen einde euro.

Daarmee kom je op de kern van het spelletje wat er gespeeld wordt: In naam gaat het om de inflatie wat op te krikken, in de praktijk is het een ordinair opkoopprogramma.

Maar ook hier geldt natuurlijk dat de kruik net zo lang te water gaat totdat ze barst. Dat gaat niet ‘langs lijnen der geleidelijkheid’ maar met een ‘boem is ho’ scenario. (*) Net zoals in Griekenland.


(*) Voor wie wil weten hoe dat ‘boem is ho’ scenario werkt: Alle landen hebben schulden uitstaan met verschillende looptijden. Elk jaar lopen er dus obligaties af en die moeten geherfinancierd worden met nieuwe leningen, het zgn doorrollen. Dat ging in Griekenland ook een decennium goed totdat de schuld over de 130% van het BBP kwam en de markt doorkreeg dat de Grieken binnen korte tijd niet meer rente konden betalen. Daarmee waren ze ter plekke failliet. ‘Boem is ho’, zeg maar.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Eurocrisis

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.