Kan een politicus de standard partij boilerplate blijven roepen ook al weet hij dat het niet in het belang van de burger is?


socialism

Belastingverhogen

Ideetje van onze Diederik:

PvdA wil eind aan belastingtrucs grote bedrijven

Want, zo vindt onze Diederik, grote multinationals halen fiscale ‘truuks’ uit om zo de belastingen te ‘ontwijken’. En dat moet maar eens afgelopen zijn! D’r moet in Europa een ‘zwarte lijst’ komen voor ‘belastingparadijzen’ zodat multinationals hun winst niet meer kunnen ‘wegsluizen’.

Krakkemikkige economische theorietjes

Laat ik eerst maar ingaan op deze ideetjes zelf.

Deze ideetjes zijn zo oud als de weg naar Rome en al 200 jaar geleden -door Adam Smiths, de grondlegger van de economie- al naar het rijk der fabelen verhuist. Het is namelijk klinkklare onzin.

Grote succesvolle bedrijven die veel winst maken doen dat door een kwalitatief beter product voor een lagere prijs aan te bieden dan de concurrentie. Doen ze dat niet dan zijn ze al snel niet zo groot meer en zeker niet zo winstgevend. Een bedrijf kan alleen maar succesvol zijn door minder winst per product te maken en alleen maar groeien door marktaandeel te veroveren.

Daarmee kom je op een waarheid als een koe die onze Diederik even gemist heeft: De gewone burger is de grote winnaar in dit spel. Die ziet steeds lagere prijzen, steeds betere producten en steeds meer keuze. Met een 5% winstmarge gaat er 95 cent van iedere euro die een bedrijf kan besparen naar de consument, jij en ik. En belastingen zijn kosten, geen baten zoals iedereen weet.

Wie betaalt die belasting?

Het tweede punt is dat bedrijven geen belasting betalen omdat ze niet consumeren. Alleen de eindconsument betaalt belasting. Als de fiscus jaarlijks een deel van de winst komt opeisen dan kan dat geld niet meer aan het personeel als loonsverhoging gegeven worden -of eindejaarsbonus- of aan de aandeelhouders -meestal pensioenfondsen- of aan de klanten in de vorm van korting. Dit balletje rolt zo verder: Uiteindelijk betalen alleen echte mensen van vlees en bloed belasting omdat ze minder kunnen consumeren dan anders. Een standaard gevalletje ‘bait & switch’: Degene die de cheque uitschrijft hoeft niet degene zijn die betaalt.

En denk nou niet dat dit weer iets van rechtse rakkers zoals ik is: Dit is standaard economisch gedachtengoed, zeg maar niveautje havo-4. Er zullen -ook ter linker zijde- weinig mensen zijn die dit in twijfel trekken.

Belastingparadijzen?

Deze argumenten werken trouwens ook andersom. Als je meer en betere banen naar Nederland wilt halen dan kun je beter de belastingen verlagen. De totale winstgevendheid van multinationals zal niet veranderen -daar zorgt de concurrentie wel voor- maar het wordt een stuk interessanter om naar Nederland te komen. Als jij het niet doet, doet de ander het wel.

Daarmee komen die grote woorden als ‘belastingparadijzen’, ‘wegsluizen’ en ‘fiscale truuks’ in een heel ander daglicht te staan. Bedrijven die gebruik maken van de legale nationale mogelijkheden om hun belastingen te verlagen doen dat vanwege concurrentiedruk. Waarom zouden ‘belastingparadijzen’ daar de voordelen van trekken? Waarom verlagen we gewoon zelf de belastingen niet zodat die bedrijven zich hier vestigen met alle positieve effecten van dien?

Tax competition heet dit, een ijzersterk mechanisme om overheden tegen elkaar uit te spelen. Gelijk de reden dat onze Diederik over ‘Europa’ en een ‘zwarte lijst’ begint. ‘Zwarte lijst’ betekent in dit geval een lijst van bedrijven die voor de burger kiezen en niet voor fijne politici als onze Diederik.

Deze terminologie van onze Diederik is een zeer geslaagde framing om te pleiten voor een grotere staat en dus een kleinere en onvrijere burgerij. Alle kranten, alle politici en ook de staatsomroepen gebruiken deze terminologie. Maar wat het ook is, in ieder geval is het niet in het belang van het gewone volk.

Diederik weet wel beter

Onze Diederik weet deze argumenten ook. Diederik is namelijk helemaal niet dom. Technische natuurkunde gestudeerd, nog een aantal iq-quizzen op de tv gewonnen. Als iemand een goed stel hersens heeft is het onze Diederik wel: Als je de Maxwell vergelijkingen kan begrijpen dan kan deze elementaire economische theorie toch geen probleem zijn.

Daarmee kom je op een eigenaardig punt. Politici zitten er helemaal niet voor jou en mij maar om ‘De Partij’ verder te helpen. Die partij is gebaseerd op een aantal ideologieën en dogma’s en wie daar aan toornt -ook al zijn ze aantoonbaar inferieur- heeft geen plaats meer in de partij. Dat zou voor onze Diederik het einde van zijn politieke loopbaan betekenen.

Het kan politici niet schelen wat er uit komt

Zou bijvoorbeeld het salaris van politici afhangen van de bereikte resultaten en de burger als aandeelhouder van de BV Nederland acteren dan zou de politiek dramatisch andere beslissingen nemen. Meteen de euro uit -dat zijn sunk cost, cut your losses!- verlaag, beperk en schaf uitkerinkjes, subsidies en toelages af -beetje zuinig aan met andermans centen!- verlaag de loonbelastingen, schaf de winstbelasting en de belasting op spaargeld af en snoei als een bezetene in het woud van regeltjes en wetjes. Plus natuurlijk dat de grenzen vandaag nog dicht gaan: Hoeveel agressieve bankhangertjes heb je nodig?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.