Kansloos achterhoedegevecht: Huurwetje aanpassen


Armoede

Vrije sector

Stef Blok, minister van huren wil meer ‘betaalbare’ huurwoningen:

Minister Blok van Wonen gaat de regels aanpassen om de bouw van duizenden betaalbare huurwoningen in de vrije sector mogelijk te maken.

Goed plan, slecht plan?

Geneuzel

Laten we het eerst maar eens over dat ‘betaalbare’ hebben. Zo lang er geen hele wijken leegstaan zijn alle woningen betaalbaar. Dat is namelijk de definitie van betaalbaar: Dat iemand het kan en wil betalen. En dat haalt al meteen een streep door het kletsje van onze Stef.

Wat Stef natuurlijk wil is ‘goedkopere’ woningen. Het blijkt namelijk dat kleine woningen bijna automatisch in de sociale sector vallen en dan hebben commerciële partijen geen zin meer om daar geld in te steken. De politiek gaat dan bepalen wie er in je huis mag wonen: Dank je de koekoek! En dat is vervelend want dan kan de overheid via de woningbouw die huizen gaan bouwen met alle (politiek) problemen van dien: Sociale huurwoningen zijn al decennia een politiek wapen voor vooral linkse partijen om stemmen te kopen.

Linkse old-boys-netwerk

Het echte probleem is dat gemeentes grond voor weinig verpatsen aan de woningbouw en voor veel aan commerciële partijen. Dat heeft meteen tot gevolg dat alle woningen die investeerders bouwen bovenin de markt zitten -je wil toch je centen terugkrijgen nietwaar- en dat alleen de woningbouwvereniging de onderkant bedient. Zo’n kansloze actie om kleine woningen uit de sociale sector te trekken: Daar worden ze echt niet goedkoper van, Stefke!

Waarom zouden commerciële partijen niet goedkopere woningen kunnen bouwen? Sterker nog, je zou verwachten dat die zonder al te veel moeite veel goedkoper zijn dan semi-overheidslubjes die louter op politieke gronden werken.

De oplossing is -zoals altijd- simpel. Verbied gemeentes om speciale dealtjes met de woningbouw te maken en doe -zoals het hoort- aan openbare aanbesteding. Zul je zien: In no time schieten de één en twee kamer appartementen de grond uit. Creëer wat meer aanbod, zakken de prijzen vanzelf en bingo: Iedereen blij, PvdA boos en het volk gelukkig!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Lekker spinnen met ...

Een Reactie op “Kansloos achterhoedegevecht: Huurwetje aanpassen

  1. Ze bouwen zich liever te pletter om alle asielzoekertjes een gouden hut te kunnen geven.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s