Seizoensgroenten!


broccoli

Broccoli of doperwten?

Wie zich verdiept in de wereld van de wereldverbeteraars komt af en toe voor verrassingen te staan. Zo zat ik te surfen op de pagina van ‘milieucentraal’, over seizoensgroenten. Wat ziet mijn oog daar? Broccoli valt in categorie B. Niet de allerbeste, maar wel behoorlijk bovenaan.

Vergelijk dat eens met doperwten: Categorie’tje Chernobyl om het maar eens kort te zeggen.

Broccoli = goed, doperwten = slecht dus. Of niet?

Meer wegen naar Rome

Het verschil zit ‘m natuurlijk in dat idiote concept van seizoensgroenten. Alsof het nog 1925 is en de enige manier om iets vers te houden een weckfles of een donkere kelder is.

Vergelijk dit eens met doperwten in augustus. Ook categorie’tje B maar komen gewoon uit Nederland. Tel daar bij de energie die je nodig hebt om het in te vriezen -een fractie van een kWh- en je wint hands-down. Daar kan die broccoli die ingetruckt wordt -gekoeld en wel- uit Spanje niet tegen op.

De prijs is het bewijs

De beste manier om te kijken hoeveel beslag een product op ‘inputs’ legt -of het nou energie, grondstoffen, kapitaal of arbeid is- is door te kijken naar de prijs. Een lagere prijs voor een vergelijkbaar product is eenvoudiger en efficiënter te maken dan een duurder product. Daar heb je geen ‘groentewijzer’ van een of andere milieuclub voor nodig.

Ook in dit geval is dat glashelder. Broccoli kost ruim meer dan de ingevroren doperwten maar slechts een fractie van ingevlogen verse doperwten of biologische broccoli.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.