Armoede: Discriminatie, eigen keuze of overheidsbeleid?


Black poverty US

Armoede

In de VS staat het verschil tussen arm en rijk, blank en zwart volop in de schijnwerpers, zeker nu in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. En op het eerste gezicht lijkt de data overduidelijk: 32% van de zwarte families met kinderen onder de 18 is arm tegen 15% van de blanke families.

Black White Poverty Rate vs household compositionToch is het allemaal niet zo recht-toe-recht-aan. 64% van de zwarte huishoudens is een zgn ‘single parent’ huishouden tegen slechts 29% van de blanke huishoudens. En als er een ouder mist dan mist er ook een inkomen.

Appels en peren

Stel dat we slechts twee oorzaken aanwijzen voor de grotere armoede van zwarte Amerikanen: Huidskleur en gezinssamenstelling. Hoe groot zijn dan deze twee effecten?

Wat blijkt? Van het verschil in armoede tussen blank en zwart kan ongeveer 1/3de toewezen worden aan huidskleur maar 2/3de aan gezinssamenstelling. Verreweg het meest dominante effect is dat zwarte gezinnen veel vaker incompleet zijn. ‘Discriminatie’ is slechts een klein onderdeel van het geheel. Slechts 11% van de complete zwarte families is arm tegen 8% van de complete witte families.

Daar komt nog bij dat als beide ouders de kinderen opvoeden deze ook veel beter in de samenleving terecht komen. Veel minder kinderen zullen dan op drift raken en daarmee zal het ‘huidskleur’ effect in de volgende generatie nog veel kleiner zijn.

The collapse of the black family

MLK had het er al in de jaren ’60 over: De zwarte familie en dus de zwarte gemeenschap stort in elkaar. Dat is de drijvende kracht achter de armoede onder zwarte Amerikanen, niet de huidskleur. Een giftige combinatie tussen drugs, uitkeringen, slechte scholen (lees de vakbonden) en het minimum loon vernietigt een complete bevolkingsgroep.

Socialisme: Voor wie arm wil worden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Links

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s