Lying with Statistics: Roken kost 2000 euro per persoon per jaar


Kosten roken per jaar

Roken

Volgens een anti-roken club kost roken de samenleving miljarden:

Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar, wat neerkomt op jaarlijks gemiddeld 2.000 euro per hoofd van de bevolking.

Tja. Best veel. Verbieden dus?

Paternalistische onzin

Wie even de getallen er bij pakt en het rapportje scant op hoe dat is berekend komt echter op heel andere getallen. De grootste kostenpost (24 miljard) is volgens deze club het verlies aan levensjaren, de tweede post is ‘lagere kwaliteit van leven’ voor 11 miljard terwijl het rookgenot van de roker zelf maar ingeschat wordt op 4 miljard.

Een oplettende lezer trekt nu de linker wenkbrauw op: Hoe kan het dat mensen blijven roken -goed voor slechts 4 miljard aan plezier- terwijl de rekening over de 35 miljard is? Dat zou betekenen dat mensen opzettelijk dief van hun eigen portemonnee zijn. Zeer onwaarschijnlijk en zeker als het om zulke grote getallen gaat.

De verklaring die dit rapportje voor dit tafereeltje geeft is dat roken een verslaving is die moeilijk kan worden stopgezet. En daarmee wordt het allemaal erg onwaarschijnlijk. Ophouden met roken is lastig maar jaarlijks houden hele volksstammen er mee op. Hoe kan dat nou? Klinkt toch echt meer als een eigen keuze i.p.v. een verslaving.

Roken bespaart de samenleving geld

obama-smokingHet basisprincipe in een vrije samenleving is dat iedereen zijn eigen keuzes mag maken ook al staat het jou niet aan. Zelfmoord is niet strafbaar.

Mensen die roken doen niets anders dan dat: Ze plegen heel langzaam zelfmoord en dat zal uiteindelijk een schep aan AOW en zorgkosten schelen. Laat die mensen met rust, ze doen niemand kwaad zolang ze zelf de kosten betalen. Verhoog de ziektekostenpremie een beetje en schrap rookgerelateerde ziektes uit het basispakket.

Maar dat laatste doen we dan weer niet. Geen politicus die zegt ‘Wie zo dom is om te roken doet dat maar op eigen kosten, daar hoeft de gewone burger niet voor op te draaien’. Liever verhogen we de belasting wat en laten we oma wat langer in de pis liggen. Want dat is eerlijker!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Gutmenschen

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.