Werkloosheid: Keuze of niet?


uitkering

Zielig

Gisteren een screenshotje gepost van een artikeltje uit de Volkskrant over langdurige werkloosheid. Wat blijkt namelijk: Meer dan 75% van de mensen in de bijstand zit er al langer dan een jaar in, 10% zelfs langer dan 15 jaar. Quote van zo’n uitvretertje er bij:

[Jacques Peeters, meer dan 20 jaar werkloos] “Veel mensen snappen niet dat het werkloosheidsprobleem buiten mij ligt”

Tja. Niet zijn schuld dus? Of wel?

Werkloosheid is een keuze

Wie zo’n kletsje leest zou bijna gaan denken dat het waar is. Dat mensen er niks aan kunnen doen als ze jarenlang werkloos zijn. Maar de werkelijkheid is natuurlijk precies andersom: Werkloos zijn is een keuze.

Wie zonder werk zit kan kiezen: Of aan de slag gaan of de hand ophouden. Een uitkerinkje levert zo’n 1000 euro per maand op en je hoeft er niet ’s ochtends vroeg voor uit je bed te komen. Woon je vervolgens nog in een ‘sociale’ huurwoning met huursubsidie dan is je kostje gekocht. Je krijgt daarbij automatisch kwijtschelding van allerlei gemeentebelastingen, je kunt goedkoop naar de voedselbank en als je er een paar middagen zwart bijklust heb je bij elkaar een inkomen van tegen de 2000 euro.

Vergelijk dat eens met het minimum loon. Bruto 9.50 per uur, netto is dat rond de 1200 per maand. Moet je wel elke dag op tijd opstaan en de hele dag aan de slag. Voor die 200 euro extra moet je 150 uur in de maand werken, zeg maar 1.35 per uur.

Echte oplossingen

De Volkskrant komt meteen op de proppen met dat geleuter over een ‘basisinkomen‘. Op zich te verwachten, het is immers het PvdA huisblad maar ook een beetje te kinderachtig voor woorden.

Het echte probleem is natuurlijk dat uitkeringen in vergelijk met een (minimum) inkomen veel te hoog zijn. Het is domweg niet lonend om aan de slag te gaan: Wie dat doet is een dief van eigen portemonnee.

Echte oplossingen vragen een radicale koerswijziging. Het moet simpelweg niet meer aantrekkelijk worden om op de bank te hangen en er moeten veel meer kleine baantjes komen. Dat wil niet zeggen dat we de minima even de duimschroeven moeten aandraaien -van netto 1200 per maand rondkomen zonder allerlei subsidies en toeslagen is geen kattenpis- maar we hoeven ook niet gekke henkie uit te hangen.

Beperk een uitkering tot maximaal een jaartje. Schaf tegelijkertijd het minimum loon af. Daarmee maak je de prikkel om aan de slag te gaan een stuk groter en creëer je met een pennenstreek honderdduizenden baantjes. Voor vijf euro per uur kun je bij mij -en bij heel veel andere gezinnen met kinderen- zo aan de slag als hulp in de huishouding. Boodschappen doen, kinderen van school halen, koken, de was doen, voetbaltraining voor de kinderen geven etc, etc: De lijst is eindeloos.

‘Earned Income Tax Credit’

Van 5 euro per uur kun je wel snel aan de bak komen maar niet dagelijks rondkomen. Daarom moeten we een ‘Earned Income Tax Credit’ invoeren: Wie voltijds aan de bak gaat -en dat ook kan aantonen met een loonstrookje- kan via de belastingen extra geld terug krijgen. Daarmee kun je het inkomen opkrikken naar een acceptabel niveau, zonder al die negatieve consequenties.

Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun wel en wee en de werkgever wordt niet opgezadeld met een onrealistisch hoog minimum loon: Als we als samenleving besluiten dat er een bepaald ‘sociaal minimum’ is dan moeten we ook met z’n allen de poeplap trekken en niet de rekening doorschuiven naar juist die ene ondernemer die wel deze mensen in dienst zou willen nemen.

De voordelen zijn gigantisch

Een uitkeringstrekkert kost de belastingbetaler zo’n 15.000 euro per jaar. Als we er zo een half miljoen aan een baan kunnen helpen dan scheelt dat de belastingbetaler dikkeduim 7.5 miljard jaarlijks. Plus dat deze mensen productief gaan bijdragen aan de samenleving: nog eens zo’n zelfde bedrag extra. En niet alleen dat maar ook het werk dat nu door de werkende burger zelf gedaan wordt omdat het simpelweg te duur is om iemand daarvoor in te huren kan zo worden gedaan.

Vele handen maken licht werk: Als we dit leger werklozen kunnen mobiliseren dan heeft iedereen daar plezier van. Tel daar eens bij op dat we tegenwoordig honderdduizenden volledig kansloze arabieren naar binnen trekken die niets anders kunnen dan in een AZC zitten en daar de koran van buiten leren met geen enkele realistische kans op welk minimaal baantje dan ook: An accident waiting to happen.

Maar last but not least is het in het voordeel van de uitkeringstrekkert zelf. Die gaat immers weer aan de slag. Krijgt wat werkritme, wat werkervaring en een doel in z’n leven. En in no time klimt die de ladder op naar boven: het overgrote deel van mensen met het minimum loon verdienen dat minder dan een jaar.

Dat is eerlijker. Maar dan echt.

2 reacties

Opgeslagen onder Economie

2 Reacties op “Werkloosheid: Keuze of niet?

  1. Een goeie grap heeft altijd een stukje van de waarheid in zich. Misschien stuit het mensen tegen de borst, maar het is toch echt zo dat er zeer veel werkgevers zijn die misbruik maken van de sociale voorzieningen. Misbruik van de WW om ouderen te dumpen, en last but not least van de mogelijkheid om mensen aan te nemen met behulp van toelages die verstrekt worden door de overheid.

    Het behoort zo te zijn dat bedrijven een symbiose zijn tussen kapitaal en arbeid, maar tegenwoordig heeft het kapitaal ook de weg naar misbruik van de sociale voorzieningen gevonden en uitgebuit. Hoe vaak niet worden beginnende vakmensen aan het begin van hun carrière niet schaamteloos uitgebuit door hen te laten werken voor een stagevergoeding?

    Iedereen kent het verhaal van de straatveger die bij de gemeente overbodig werd en met een werkgewenningsproject weer op zijn oude plek mocht gaan werken, alleen nu niet meer voor een salaris, maar voor een uitkering. Al die werkgewenningsprojecten zijn een grote bron van geld voor louche organisaties die de overheid een poot uit trekken. Het zou beter zijn als er geen geld meer in gestoken zou worden, het komt toch niet terecht bij de werkzoekende! De enige oplossing is naar mijn idee om de uitkeringen overal te beëindigen, alleen de AOW en de WAO houden, de rest moet weg.

  2. Pingback: Laffe linkse mensen | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.