Het achterhoedegevecht van Links


Vakbondssukkels

Doorstart

Macintosh -een retailer- is failliet. Een voor een worden de onderdelen verkocht:

Helft personeel Manfield heeft zicht op baan

En dus?

Omslag

Even voor de duidelijkheid: Een paar jaar geleden nog liep de FNV naar de rechter omdat er in ‘de schoenenbranche’ nog geen CAO was. En een jaar of wat geleden al gaf de directie aan dat het bedrijf in de problemen zat.

Ondertussen is meer dan 9% van de retailaankopen online met groeipercentages van 20% en neemt de leegstand in de binnensteden toe.

Average is over

Nederland is een kenniseconomie. Wie veel kennis toevoegt aan een product of productieproces plukt de vruchten van de globalisering. ‘Manufacturing costs are irrelevant’, het enige wat telt is het ontwerp en de technologie.

Wie niet mee kan is gedoemd om in de ‘personal service’ sector te gaan werken. Alle tradeable jobs verdwijnen en retailing is daar slechts de zoveelste steen die opgeruimd wordt in.

Daarmee wordt het failliet van de welvaartsstaat duidelijk. Geen enkele kans dat mensen die op wereldschaal acteren een beetje hier in Nederland de rekening gaan betalen om uitgebluste FNV’ers een zacht baantje te geven. En een overheid welkomsbrigade die denkt dat het naar binnen trekken van letterlijk bootladingen kansloze criminelen en haatbaarden wel goed gaat komen heeft echt niet op zitten letten.

De ongelijkheid zal toenemen: Wie daar tegen vecht zet zichzelf -en de rest van Nederland- onherroepelijk buiten spel. Omarm het, geef het vorm en laat het in je voordeel werken. Beter een baan die wat minder betaalt dan helemaal geen baan. Beter heel veel banen die wat minder betalen dan helemaal geen banen meer. Schaf het minimum loon af, verlaag de belastingen voor bedrijven, verlaag de belastingen op werken en beperk uitkeringen, toeslagen en subsidies. Anders zitten we straks echt alleen achter onze dijk naar de Noordzee te kijken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.