Rutger Bregman is een lichtgewicht: Bullshit jobs


Absolute Poverty

BNR

Vanochtend een interview met ene Rutger Bregman bij BNR. Onze Rutger is een sterk pleitbezorgertje van het ‘basisinkomen’ -het idee dat als je iedereen 1000 euro moet geven, no questions asked- en baseert dat voornamelijk op een theorietje over ‘bullshit jobs’

Maar liefst 37 procent van de werkende Engelsen zegt dat zijn baan geen betekenisvolle bijdrage levert aan de wereld. (…) De werkweek zou misschien wel met één derde kunnen worden ingekort als we afrekenen met de bullshit jobs.

Als je mensen maar een schep gratis geld geeft dan gaan je meteen creatief en innovatief werk doen -hun IQ zou gelijk met 15 frisse puntjes stijgen- en binnen no time leven we in het paradijs.

Dure bullshit in ieder geval

Het klinkt allemaal leuk maar dat geleuter over ‘bullshit jobs is precies dat: bullshit. Echte onzin.

Als ruim 1/3de van de baantjes geen toegevoegde waarde heeft dan zou een gemiddelde ondernemer zijn loonkosten met 1/3de kunnen verlagen. En daarmee zijn concurrentie dus een vernietigende slag toebrengen omdat loonkosten verreweg de grootste kostenpost zijn.

Het simpele feit dat dit niet gebeurd kan natuurlijk zijn omdat een miljoen chefs in Nederland te dom zijn om te herkennen dat 1/3de van zijn medewerkers eigenlijk niets toevoegt. Onze Rutger vindt dit erg waarschijnlijk en dat is misschien de reden dat de rest van Nederland hem niet erg serieus neemt.

Ietsje pietsje waarschijnlijker is dat deze 37% mensen hun baantje niet erg interessant en uitdagend vinden en daardoor het een ‘bullshitjob’ noemen. Dat ligt niet aan die baantjes maar aan de zeer beperkte ‘skillset’ van deze mensen. Het gros van de mensen heeft een VMBO opleiding en kan niet veel meer klaarkrijgen dan achter de balie bij de Hema te staan of op de bus rondjes om de kerk te rijden. Ook al kraait onze Rutger dat iedereen er ter plekke 15 IQ punten op vooruit gaat als je daar mee ophoudt, de werkelijkheid zegt toch echt precies het tegenovergestelde.

Economische wetten gelden voor iedereen

Onze Rutger is journalist en historicus en vanuit die kant heeft hij -ontegenzeggelijk- een frisse en nieuwe kijk op samenleving. Het BNR interviewtje begon bijvoorbeeld met de observatie dat wie alleen maar naar het nieuws kijkt, leest of luistert de indruk krijgt dat het steeds slechter met de wereld gaat terwijl het tegendeel waar is. De dagelijkse stoom aan nieuws concentreert zich op de zaken die niet goed gaan of erger. Dat is niet de norm -het feit dat zoiets in het nieuws komt is omdat het zo uitzonderlijk is, zo weinig voorkomt- maar de uitzondering.

Maar zoals zo vaak het geval is geldt hier ook dat iemand die iets te melden heeft over een onderwerp nog geen expert is op andere terreinen. Onze Rutger weet weinig tot niets van economie en haalt allerlei complottheorietjes door elkaar om er een leuk kletsje van te kleien. Leuk voor je tante na 3 glaasjes sherry maar verder weinig interessant.

1 reactie

Opgeslagen onder Links

Een Reactie op “Rutger Bregman is een lichtgewicht: Bullshit jobs

  1. Pingback: Werkloosheid: Keuze of niet? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.