Vakbonden zijn de pest voor de samenleving: NEDCAR


nedcar1-586x330

Staken!

VDL Nedcar heeft maandag een tweede stakingsdag beleefd. Volgens de vakbonden waren er 900 stakers.

Tja. Geneuzel over een CAO.

Wie zijn billen brandt …

Het is niet voor het eerst dat er in Born gestaakt wordt. Afgelopen half jaar was het al twee keer eerder raak. En dat is niet onopgemerkt gebleven: BMW verplaatst de productie naar andere delen van het bedrijf.

Dit geintje hebben de vakbonden al een paar keer eerder geflikt. Philip Morris bijvoorbeeld. Ook lekker staken en drie maanden later was de tent gesloten. Of de V&D: Oud communistisch geleuter van de vakbonden erbij en nu is iedereen werkloos. En dat gaat natuurlijk nu ook weer gebeuren: Er is forse overcapaciteit in de auto industrie. Drie keer raden wie er dicht gaat.

Niet dat het een verrassing is. Eerst DAF, toen VOLVO, toen Mitsubishi en nu BMW. Born is gewoon besmet, je moet als werkgever toch wel goed gek zijn -of heel veel subsidie krijgen- om daar nog een cent in te investeren. Veel beter is het om die uitgebluste 50’ers in hun sop gaar te laten koken.

Chantage

Elke bedrijf -groot of klein- schrijft jaarlijks zo’n 20% van zijn investeringen af. Dat betekent dat je in elke boardroom de investeringsplannen kunt vinden voor komend jaar, het jaar daarna en het jaar daarna. Zou BMW extra gaan investering in Born? Of zou ze juist de investeringen afbouwen en de productie overplaatsen naar Duitsland of Polen?

Internationale bedrijven laten zich niet chanteren. De tijd is echt voorbij dat je lidmaatschap van de vakbond belangrijker is dan wat je presteert. Mensen die denken dat ze met staken -en zo voor miljoenen aan schade toebrengen- werkgevers kunnen dwingen op hun eisen in te gaan, komen van een koude kermis thuis.

Veel beter is het als de werknemers in Born de vakbonden buiten de deur zetten, die hele CAO schrappen en met een 15% loonoffer komen. Om het goed te maken. Maar dat gaat niet gebeuren: Dat zou een geweldig gezichtsverlies van de vakbonden zijn. Liever staken ze NEDCAR kapot, ook al kost dat duizenden banen.

20 reacties

Opgeslagen onder Links

20 Reacties op “Vakbonden zijn de pest voor de samenleving: NEDCAR

 1. Frank

  Wat een reactionair geleuter ! Het conflict tussen de werkgevers en de vakbonden in de metaalindustrie heeft 9 maanden geduurd. In die tijd is er welgeteld 3 (!) dagen bij Nedcar gestaakt. Kapot staken is toch echt wat anders….
  Overigens in alle landen om ons heen (B, D, GB, DK) wordt aantoonbaar meer en langer gestaakt. Om over Frankrijk, Italië en Griekenland nog maar te zwijgen.
  De opmerkingen over V&D slaan helemaal nergens op. V&D is ten onder gegaan aan decennialang wanbeleid van de top. Bovendien werd in de tussentijd ook nog eens al het vastgoed verkocht (opbrengst: 682 miljoen euro…) Dat geld verdween in de zakken van de toenmalige eigenaar en werd niet in het bedrijf gestoken. Er is jarenlang roofbouw gepleegd op V&D en nu is het ineens de schuld van vakbonden…yeah right !

  • Frank,

   Zullen we een weddenschapje doen? Ik denk dat VDL de club in Born halveert binnen 2 jaar. Van auto assemblage gaan ze over naar toeleverancier. Daarmee gaan er duizenden banen uit en wordt de flexibele schil enorm uitgebreid.

   Wat denk jij?

   • Frank

    Richard, lees jij wel eens een krant ? (ik bedoel een échte krant, niet de Telegraaf) VDL gaat 1200 extra mensen aantrekken en in ploegendienst vanwege een forse uitbreiding van de productie.

    Ik ga uit van FEITEN jij speculeert alleen maar wat, denk daar maar eens goed over na…….

    • Laten we het hopen. Toch denk ik dat Born over een paar jaar dicht is.

     Waarom? Omdat water naar het laagste punt stroomt. Nu komen er 1200 man bij, over een half jaar de eerste staking.

     Let maar op.

     • Frank

      Zucht, diepe zucht, nogmaals Richard. Ik baseer me op FEITEN (nogmaals: FEITEN).
      Dat er 1200 banen in de productie bijkomen is een FEIT. Dat er in ploegendienst moet gaan worden gewerkt wegens de drukte is een FEIT. Jij daartegen komt alleen maar met (op niets gebaseerde) speculaties zoals : “Toch denk ik dat Born over een paar jaar dicht is” of (nog erger) “Nu komen er 1200 man bij, over een half jaar de eerste staking.” Waarom zou het personeel over een half jaar gaan staken ? Er is net een nieuwe CAO afgesloten (ook alweer een FEIT, Richard !) Overigens even terzijde, tijdens het conflict over de nieuwe CAO is er welgeteld drie (!) dagen gestaakt in Born (alweer een FEIT, Richard). “Fact free” uit je nek lullen is wat voor politici.

      Ik geef één goed advies: Baseer je oordeel op FEITEN niet neoliberale lulpraatjes van de schrijver van bovenstaand artikel.

      Oh, om even aan te sluiten bij jouw manier van argumenteren (speculeren dus) hier nog even een gerucht:
      VDL zou in gesprek zijn met Tesla voor de productie van nieuwe modellen in Born (dat is dus wat anders dan wat ze nu in Tilburg doen…)

    • Hoi frank!

     Drie keer raden wat er afgelopen week in de krant stond:

     BMW schroeft productie terug in Born (…) Volgens de directie van VDL Nedcar is het de schuld van de vakbonden. Autofabrikant BMW, eigenaar van Mini, zou vanwege eerdere stakingen productie hebben teruggetrokken uit Born.

     Heel gek zeg! Dat had nou nooit iemand kunnen zien aankomen!

  • Frank,

   En over V&D: Volgens mij heeft de directie medio vorig jaar duidelijk aangegeven dat het bedrijf in grote problemen zat. De lonen moesten omlaag, net zoals de kosten van de gebouwen.

   De vakbonden hebben dat weggelachen en zijn naar de rechter gestapt.

   Resultaat: De club is inderdaad failliet. 10.000 mensen op straat. Omdat de vakbonden vonden dat de directie van V&D het allemaal bij het verkeerde eind had.

   • Frank

    Richard, denk je nou echt dat na 25 (!) jaar wanbeleid en regelrechte roofbouw een loonoffer van het personeel de zaak nog kan redden ?
    Erg, erg naïef. De vakbonden hadden groot gelijk. Ten eerste was geen serieus reddingsplan en ten tweede kwam Sun Capital niet met de beloofde financiële injectie over de brug (had waarschijnlijk ook niets meer uitgemaakt, gezien het feit dat er geen duidelijke toekomststrategie was) Waren de vakbonden akkoord gegaan met de loonsverlaging dan hadden de medewerkers nu een (nog) lagere uitkering gehad en, belangrijker, was de doos van Pandora geopend voor andere (bijna failliete) bedrijven.
    Kortom: de vakbonden de schuld geven van de ondergang van V&D is plat gezegd gelul.

    p.s. de directie van V&D had het inderdaad bij het verkeerde eind, al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw.

 2. Frank

  Wel Richard, waar blijft die staking bij VDL nou ????? Je zat (ALWEER !)fout ! Vertel een, hoe bevalt dat nou om elke keer ongelijk te hebben en elke keer met FEITEN om je oren geslagen te worden. Frustrerend hé… :-))

  • Frank,

   Bedrijven schrijven hun investeringen af over een periode van een jaar of vijf.

   Je zult nog even geduld moeten hebben maar je staat binnenkort toch echt op straat. Met of zonder je FNV hesje.

   Veel plezier bij het UWV en stuur nog eens een kaartje.

   socialisme

   • Frank

    HA HA HA HA HA HA HA !!! Alweer een antwoord dat op NIETS is gebaseerd. Alweer aannames zonder enige onderbouwing ! Wat een LOSER ben jij !!!

    p.s. Ik heb gewoon een baan hoor en verdien waarschijnlijk meer dan jij…..

    • Frank

     O ja, nog iets ik werk niet bij VDL (of ergens anders in de automotive) Ik ben geen lid van het FNV, ook nooit geweest overigens. Alweer een aanname van jou die op NIETS is gebaseerd. Kom nou eens een keer met FEITEN loser Richard.

    • Dat geloof ik best. Ik werk namelijk niet meer.

     • Frank

      Dat dacht ik al, vanaf de zijlijn uit je reet onzin trompetteren. Je moet naar Amerika verkassen. Daar zijn ze dol op fact free politics…. :-))

      • Volgens mij ben jij zo kwaad omdat je elke dag voor een mager loontje naar je baas mag om te sappelen voor je baantje. En als je dan met je vakbondsvriendjes gaat staken weet je dat je je eigen graf aan het graven bent.

       En dat zit jou geweldig dwars.

       • Frank

        HJA HA HA HA HA HA HA !!! Wat een loser ben jij ! Jij weet helemaal niets mij, kleine man. Je lult maar wat uit je domme reet. Ik verdien (ver) boven modaal, woon in een koopwoning zonder hypotheek en rij in een Mercedes die jij never ever nooit kunt betalen (van een recent bouwjaar en van mij, niet van de bank). Staken ??? Heb ik nog nooit gedaan.

 3. Pingback: Water stroomt naar het laagste punt. Altijd & overal. Voorbeeldje NedCar. | The Logic Free Zone

 4. Pingback: Boontje komt om zijn loontje: BMW stopt (gedeeltelijk) in Born | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.