Wat kost de zorg?


sexy-nurse-3

Basispakket

Elk jaar in december regent het post van zorgverzekeraars. Kom bij ons! Wij zijn de goedkoopste! Premies vergelijken, vergelijkingssites en misschien overstappen? Wie is de goedkoopste?

Voor ca 85 euro per volwassene per maand ben je klaar, een familie betaalt zo’n 170 euro, 2000 euro per jaar. Niet gratis maar in verhouding ook niet echt extreem?

90% van de ijsberg zit onder water

Ook al lijkt 2000 euro veel, toch is het maar een fractie van wat er werkelijk betaald wordt. De bulk zit namelijk niet in de ziektekostenpremie maar in de awbz premie en de algemene belastingen. Iedereen met een baan betaalt via de belastingen premie, de werkgever doet daar nog eens eenzelfde schepje bij.

Laten we maar eens een sommetje maken.

De basis van het sommetje is dat ziektekosten opgebracht moeten worden door de werkende mens: mensen met een baan. Wie niet werkt produceert niets en leeft dus -impliciet of expliciet- op de zak van de werkende burger.

De kosten van de zorg in Nederland zijn ca 95 miljard. Tegelijkertijd is het aantal gewerkte uren in Nederland 12.4 miljard. Dat komt dus neer op 7.62 euro per uur aan ziektekosten.

Een voltijdbaan is zo’n 1800 uur per jaar en een gezin waar beide ouders 4 dagen per week werken -de arbeidsparticipatie is zo’n 80%- moet dus 22k per jaar schokken. De ziektekostenpremie is letterlijk het topje van de ijsberg.

Overdrachtsstelsel

Het eerste commentaar is natuurlijk dat de bejaarden van nu -die nu niet werken- in het verleden ook premie hebben betaald. En dat zit niet in dit sommetje.

Maar dat is onjuist. Zorgkosten is een omslagstelsel en omdat de vergrijzing behoorlijk toegenomen is, hebben bejaarden in ieder geval toentertijd veel te weinig premie betaald. Er is bijvoorbeeld ook geen spaarpotje met ingelegde premies van toen. En dat is nog afgezien van de sterk toegenomen levensverwachting: De kosten exploderen in de laatste levensjaren.

Tweede punt is dat de stand der techniek niet stil staat. Bejaarden van nu krijgen zorg van nu met de kosten van nu terwijl hun premie toentertijd gebaseerd was op zorg van toen met de kosten van toen. Daar zit een wereld van verschil in. Je kunt in de data van het cbs ook duidelijk zien dat de zorg als % van het bbp sterk toeneemt.

Belastingen

De belastingdruk in Nederland is buitengewoon scheef. Wij beslissen met z’n allen dat 20% van de mensen de helft van de lasten mogen opschokken. Maar door uit te gaan van 1 voltijdbaan boven het modale inkomen en 0.6 baan onder het modale inkomen middelt dit voor dit sommetje redelijk uit. Voor de meeste huishoudens is dit een redelijke schatting.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Economie

Een Reactie op “Wat kost de zorg?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s