Meehuilen met de wolven: De vakbonden en de V&D


Ex V&D'ers aannemen?

Failliet

Hoe voorspelbaar:

Faillissement dreigt bij V&D na uitstel van betaling

Tja. Verrassing?

Staken dan maar?

Laten we een ding maar eens duidelijk zeggen: Iedereen met twee werkende hersencellen had dit aan kunnen zien komen. Ik heb d’r bijvoorbeeld hier regelmatig over geblogd (ja, ik heb dus twee werkende hersencellen, al zeg ik het zelf). Wat het ook is: een verrassing is het in ieder geval niet.

Als de werknemers hun baantje willen houden dan zullen ze heel snel met een loonoffer over de brug moeten komen. De eis van de V&D afgelopen zomer was 6% eraf, dat zal nu wel niet meer genoeg zijn. Er is een tekort van meer dan 40 miljoen en een beetje natte vingerwerk betekent dat dat er dan 10-15% af moet.

Doen de werknemers dat niet dan kun je het resultaat uittekenen: V&D gaat roemloos ten onder en 10.000  mensen staan op straat. Die krijgen trouwens nooit meer een baan -zou jij iemand aannemen die net z’n vorige werkgever kapotgestaakt heeft?- dus de keuze lijkt mij voor de hand liggend.

Vakbonden: De pest voor de samenleving

Toch gaat dat niet gebeuren. Dat zou een enorm gezichtsverlies voor de vakbonden opleveren. Die hebben afgelopen zomer het personeel zitten opjutten om zich maar zo hard mogelijk tegenover de directie op te stellen. 6% eraf? Vuile smerige kapitalisten! Staken! De barricaden op! Een loonoffer nu betekent de facto dat de vakbonden voorgoed uitgespeeld zijn in Nederland.

Daarmee komt het eindspel in zicht. De vakbonden zullen nooit toegeven, het management van V&D kan de salarissen niet meer betalen en de Amerikaanse investeerder trekt zijn handen er van af: Bel de opkoper maar.

Wie denkt dat hij of zij in Nederland veilig tot de middenklasse kan behoren door kassajuf of winkelbediende te spelen bij de V&D heeft echt niet op zitten letten. Dat zijn en blijven kleine baantjes. Misschien was dat zo in de 50’er jaren, nu is die tijd allang voorbij. Nederland is een kenniseconomie waar het gaat om hoeveel je bijdraagt voor de baas, niet om hoe lang je al lid bent van de vakbond.

En wie gaat staken komt helemaal van een koude kermis thuis: Eigen schuld, dikke bult.

 

6 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

6 Reacties op “Meehuilen met de wolven: De vakbonden en de V&D

 1. Blitskikker

  Op zich ben ik het helemaal met je eens. Wat bij V&D echter wel meespeelt is dat de huidige eigenaren een sale-leaseback hebben gedaan met het vastgoed. Dus ze hebben de panden van V&D verkocht, om ze vervolgens weer terug te huren. Maar tegen een huur die zo hoog is dat V&D die niet kan opbrengen. Ook die gaan wat mij betreft dus niet vrij uit.

  • Euh … ?

   Beweer je nu dat de huidige eigenaren opzettelijk een te hoge huurprijs hebben afgesproken?

   Volgens mij hebben ze zelfs geprobeerd om de huurprijs fors omlaag te krijgen.

   Of zou het toch een complotje zijn?

 2. Blitskikker

  Geen complot, maar de huidige eigenaren hebben de winst van de verkoop van de panden in hun zak gestoken, en nu V&D de huur niet kan opbrengen moeten anderen het verlies nemen (de toeleveranciers die niet meer betaald krijgen, de consumenten met een waardeloze kadokaart, personeel dat gedwongen wordt om salaris in te leveren). Als ze die panden gewoon hadden gehouden zat V&D nu hoogstwaarschijnlijk niet in de problemen. Dan kun je stellen dat ze over een aantal jaren waarschijnlijk alsnog in de problemen zouden zijn gekomen, maar dat zullen we nooit weten. Je kunt ook stellen dat de eigenaren niets onwettigs hebben gedaan, maar toch vind ik het niet fraai.

  • Volgens mij niet:

   http://www.nu.nl/ondernemen/4190718/amerikaanse-eigenaar-vd-wilde-opnieuw-bijdrage-verhuurders.html

   De Amerikanen proberen juist de kopers van de panden voor de tekorten te laten opdraaien. Als je het hebt over ‘met het mes op tafel’-zaken doen, dan heb je het over de Amerikaanse investeerder. Deze truuk om de eigenaren van die panden onder druk te zetten kan alleen maar als die panden verkocht zijn.

   Als ze de panden hadden gehouden dan zaten ze nu met miljoenen aan niet-renderend kapitaal. Misschien leuk voor die uitgebluste FNV’ers maar niet voor de investeerders.

   Ook voor kapitaal geldt de ‘law of one price’. Wie risico dragend kapitaal wil investeren verwacht daar een bepaald rendement van. Ook als je in de V&D investeert. Komt dat rendement niet -of wordt er juist voor miljoenen verlies geleden- dan houdt het op een gegeven moment op.

   V&D gaat naar de opkoper, de schulden worden afbetaald en wat er over blijft gaat in een nieuwe investering, ergens op de wereld. Waarschijnlijk niet in Nederland omdat hier de vakbonden de dienst uit maken. Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen.

 3. Pingback: Vakbonden zijn de pest voor de samenleving: NEDCAR | The Logic Free Zone

 4. Pingback: Bedrijven uitroeien voor gevorderden: FNV | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.