De Jacht op Subsidie: Inenten tegen kinkhoest


kim-pregnant-main

Inenten

Rapportje gepubliceerd over kinkhoest. Samenvatting:

Zwangere vrouwen moeten worden ingeënt tegen kinkhoest om de baby te beschermen

Tja. Goed plan? Of niet?

Kosten en baten

Jaarlijks worden er 180.000 baby’s geboren. Er overlijdt een baby in de 2 a 3 jaar aan kinkhoest. Een inenting kost zo’n 50 euro: per sterfgeval is dat bij elkaar zo’n 25 miljoen euro aan kosten.

Een extra levensjaar door preventie mag in Nederland 20.000 euro kosten. Dit ene sterfgeval zou dan 1.5 miljoen mogen kosten als je aanneemt dat iemand 75 jaar oud wordt, zeg maar één-vijftiende van de kosten.

Daarmee kom je op een eigenaardige vraag: Waarom zouden we 25 miljoen uitgeven om een leven te redden terwijl we dat in andere gevallen tot 1.5 miljoen beperken? Voor hetzelfde geld kun je ook 15 levens redden. Tellen die opeens niet mee? Waarom kiest de medische beroepsgroep opeens voor inenten tegen kinkhoest en niet voor andere gevallen die veel effectiever aangepakt kunnen worden?

Het Basispakket is de Holy Grail van de medische beroepsgroep

Artsen die zich zorgen maken over kinkhoest kunnen nu ook gewoon zelf dit bespreken met zwangere vrouwen. Die kunnen dan zelf bepalen of ze 50 euro willen schokken om een kans van 1 op een half miljoen om hun kind met kinkhoest op te zadelen te vermijden.

Iets vertelt mij dat er maar weinig vrouwen dat zullen doen. De kansen zijn vergelijkbaar met het winnen van de staatsloterij: heel piep klein. En daar zit de crux: Daar wordt de medische beroepsgroep niet rijker van. Veel beter is het als er een constante stroom aan zwangere vrouwen de huisartsenpraktijk binnenrolt om ingeënt te worden. 50 euro voor een kwartiertje werk, geen concurrentie en de verzekering betaalt wel: Wat wil je nog meer?

Hup die inentingen in het basispakket! Is goed voor de burger! Maar voornamelijk voor de huisarts maar dat zeggen we er niet bij!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Nederland-Cartelland

Een Reactie op “De Jacht op Subsidie: Inenten tegen kinkhoest

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.