Ploumen: Nederlandse Ontwikkelingshulp is ‘effectief’


land-rover-parking-only-sign

WC-eend

Het ministerie van arme negers heeft een onderzoekje gedaan. 8000 pagina’s en drie keer raden wat de uitkomst is:

De Nederlandse ontwikkelingsorganisaties leveren uitstekend werk.

Tja. Verrassend?

Efficiënt geld weggooien

Ik geloof het meteen. Ik neem meteen aan dat de ambtenaren en de achterliggende ngo’s proberen zo goed mogelijk met de centen om te gaan. Je zou een kanttekening kunnen plaatsen wat ze onder ‘efficiënt’ verstaan -Ploumen die naar de Filipijnen vliegt om daar brakke schooltjes te inspecteren?- maar verder weinig vragen van deze kant.

De echte vraag is natuurlijk of je überhaupt mensen via ontwikkelingshulp wel kunt helpen.

Als je ergens in de Sahel een negerdorp zoveel duizend euro per maand geeft -maakt niet uit wat je er mee doet- dan zijn die mensen ter plekke beter af. Ze hebben namelijk meer geld en dat betekent meer voedsel, meer kinders op school en meer vrouwen die niet verkracht, besneden en uitgehuwelijkt worden. Daar heb ik geen enkele twijfel over.

Maar dat kan nooit de bedoeling zijn. Dat is niets meer dan internationale uitkerinkjes verstrekken. Echte hulp zorgt ervoor dat je deze mensen een steuntje in de rug geeft om zelf hun bestaan op te krikken. En daar is heel veel discussie over.

Millenium Villages

Neem bijvoorbeeld het ‘Millenium Villages’ project van Jeffrey Sachs. Dat is een wereldbefaamde econoom die met veel geld een paar dorpen in de Sahel onder handen neemt. Gemiddelde investering is $180 per persoon per jaar, 10 jaar lang. Heel veel publiciteit, heel veel focus, heel veel geld. Het beste van het beste. Zeg maar de ‘Gold Standard’ van alle ontwikkelingshulp-projectjes.

Resultaat? Onduidelijk.

Wat gaat er namelijk gebeuren als de hulp ophoudt? Vervalt het dorp dan weer in zijn oude gewoontes? Komt alle nieuw geïnstalleerde technologie tot stilstand? Gaan mensen weer gewoon met een emmertje water halen of worden de waterleidingen onderhouden? En wie gaat dat betalen? Gaan ze opeens belastingen heffen hiervoor? Het zal wel een paar jaar duren voordat dat duidelijk is maar ieder nuchter mens is daar erg sceptisch over.

Navelstaarders

Toch zul je dat soort discussies niet in dat rapportje van Ploumen lezen. Die doen een 8000 pagina dik foponderzoekje, verklaren zichzelf heel efficiënt en klaar is Lilianne!

Maar iedereen met meer dan twee werkende hersencellen krabt zichzelf op z’n hoofd. Hoe disfunctioneel ben je als ontwikkelhulp clubje als je dit soort klets gaat lopen roeptoeteren? De volkskrantlezertjes mag je dan wel voor de gek houden -zo moeilijk is dat nou ook weer niet- de internationale gemeenschap -waaronder Sachs, zijn medestanders en zijn criticasters- in ieder geval niet. Of is dat MVP eigenlijk onzin en hadden ze het allemaal beter aan onze Lilianne moeten vragen?

Maakbare samenleving geneuzel

Daarmee kom je op de kern van socialisten als die die bij dat ministerie rondhobbelen. Die denken dat je ‘efficiënt’ bent als je maar veel met landrovertjes rondrijdt door de Sahel, veel waterputjes slaat en vaak heen en weer vliegt tussen de conferenties. Economy class natuurlijk want efficiënt weet je wel.

Maar het simpele feit is dat er geen enkel land rijk geworden is door gratis geld -behalve het Vaticaan dan. Dictatortjes gaan niet opeens de mensenrechten respecteren als je het geld uit een helikopter over ze heen gooit. De corruptie wordt er niet minder van. Het moorden, verkrachten en brandschatten neemt niet af door een waterputje te slaan.

Ook al kreunt onze Lilianne verlekkerd van wel.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

2 Reacties op “Ploumen: Nederlandse Ontwikkelingshulp is ‘effectief’

  1. Pingback: Linkse onbenullen: Lilianne Ploumen | The Logic Free Zone

  2. Pingback: Hemelfietsfantasieplannetjes: daar gaan mensen dood van | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.