160 miljoen voor twee schilderijtjes?


Rijksmuseum klaar om ingericht te worden

Huwelijksportretten

Het Rijksmuseum wil twee schilderijtjes van de familie De Rothschild kopen:

Het Rijks heeft 160 miljoen over voor twee Rembrandts

De directeur Pijbes -3 ton per jaar- is de media campagne al begonnen.

Graaien uit de ruif

Laten we maar eens twee stappen achteruit doen. Het Rijksmuseum is een semi overheidsinstelling. Een begroting van 85 miljoen waarvan ca 40 miljoen (!) subsidie is nooit genoeg om dit te betalen. Plus dat ze net 375 (!) miljoen aan een verbouwinkje hebben weggepist. Drie keer raden wie deze rekening mag gaan betalen, ook al kraait onze Pijbes zo mooi over ‘investeren’.

Tweede punt is die 160 miljoen. De schilderijen van Rembrandt zijn inderdaad van een buitencategorie maar dat wil niet zeggen dat je er 160 miljoen voor neer moet leggen. Buitenlandse kunstkenners al helemaal niet -er zijn in de 17de eeuw wel meer schilderijtjes gemaakt- en in Nederland valt dit niet te slijten. Je kunt er alleen 160 miljoen voor vangen als de Nederlandse belastingbetaler de rekening betaalt. Anders krijg je er nog niet eens de helft voor.

En daarmee wordt gelijk duidelijk wie de grote winnaar is in dit spelletje. Niet de gewone man in de straat -die ziet de belastingen alleen maar stijgen en zijn pensioen verdampen- maar de verkopende partij: De familie Rothschild. Last time I looked toch niet de armste onder de armen.

En onze Pijbes natuurlijk. Die wordt vanaf nu standaard uitgenodigd bij elke veiling en elke opening over de hele wereld -all expenses paid of course!

Socialisten geloven niet in vrijheid

Als de overheid belastingbetaler deze schilderijen niet koopt dan doet iemand anders dat wel. En die zal ze niet in een kluis leggen maar ze ergens ten toon stellen. Misschien wel in hetzelfde Rijksmuseum. Er is kortom geen enkele reden dat de belastingbetaler eventjes de poeplap moet trekken.

En dan nog: Welke andere uitgaven worden er geschrapt omdat we met een gat van 160 miljoen zitten? AOW nog verder omlaag? Schooltje extra dicht? Dan maar geen asielzoekertjes opvangen?

Daarmee kom je op een centraal punt van hoe politici denken: Liever Sinterklaas dan Zwarte Piet. Geld uitgeven van een ander doet immers geen pijn en als de bodem van de schatkist in zicht komt verhogen we gewoon de belastingen. Is toch gratis!

2 reacties

Opgeslagen onder Kunst zonder Subsidie

2 Reacties op “160 miljoen voor twee schilderijtjes?

  1. Republikein

    Volgens mij zijn die prentjes gejat.

  2. Laten die De Rothschilds die stukjes maar cadeau doen, ze hebben er nooit voor gewerkt en het is hen waarschijnlijk op een bedenkelijke manier aan komen waaien. En daar komt bij, is er eigenlijk wel goed onderhandeld? Je moet nooit de vraagprijs betalen. Dat zou een grove belediging zijn, die breuk met de familie tradities.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.