Een kijkje bij de buren: Korea


SouthKoreaSportyGirls
Athleten van het nationale team

In Korea is enige beroering ontstaan. Wat blijkt?

Glory does not last forever, especially for Korean athletes who represented their country in international sporting events. Life after their retirement comes with a huge question ― “what should I do to make a living?”

De gemiddelde sporter leeft niet breed nadat zijn carrière gestopt is. Tijd dus voor de (koreaaanse) overheid om maar eens flink de beurs te trekken? Een staatspensioentje dus?

Shallow Markets

In Nederland zie je deze discussie af en toe ook opflakkeren. Of sporters die voor de Olympische spelen voor Nederland niet allerlei ondersteuning vanuit de overheid moeten krijgen. Of dat sporters die bijvoorbeeld in dienst van Defensie zijn geen status aparte moeten krijgen.

Maar ook het tegenovergestelde komt voor. Veel vaker zelfs. Het aantal schaatsploegen is in Nederland niet meer te tellen en wie weet welke fietsploegen er aan de Tour de France mee doen mag zichzelf meteen een medaille op de borst spelden. De vrije markt doet in een handomdraai wat de overheid -met zijn staatsgeleide programma’s zoals in Korea- in geen honderd jaar voor elkaar krijgt.

Vrijheid

Daarmee kom je op een wonderlijke conclusie: Zelfs als het om de nationale trots gaat zijn (internationale) bedrijven stukken beter in staat de belangen van Nederland te behartigen dan de overheid. Sterker nog, de overheid met al zijn goede bedoelingen en de onuitputtelijke beurs van de burger maakt er een potje van.

Ik kan de Koreanen eigenlijk maar één advies geven. Ga eens bij Samsung langs. Of bij Kia/Hyundai. Grote bedrijven van internationale naam en faam. Als er iemand is die wil betalen voor sportief talent zijn zij het wel. En als die het niet willen: Begin er niet aan.

Maar gewoon een afspraak zou ik zeggen. En stuur je politici naar huis. Die liegen en bedriegen -ook dat is internationaal allemaal overal hetzelfde- maar zullen je nooit helpen. Daarbij om nou op je 30ste met pensioen te gaan: Ben jij nou een echte Koreaan? Of meer een slampampertje?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.