Kapitalisme: Vrijheid voor de burger


bakkershuisje

Brood bakken

Ik was afgelopen weekend op een festivalletje waar ook wat oude ambachten getoond werden. Daaronder het brood bakken in een bakkershuisje.

Dat blijkt allemaal nog niet mee te vallen. Vuur aan steken, bakplaten met hompen deeg erin die je ook van te voren eerst moet kneden en als het vuur niet te vroeg uit gaat dan verbrandt je brood vanzelf wel. Om nog maar te zwijgen van het maken van het deeg. Een beetje boerin was daar vroeger twee keer per week een goeie ochtend mee bezig, nog afgezien van de voorbereidingen. Het meel moet ook gemalen worden bijvoorbeeld.

broodbakmachineVergelijk dat eens met nu. Mijn vrouw heeft een broodmachine die ze ’s avonds even voor het slapen gaat aanzet. ’s Ochtends vroeg geurt het hele huis naar vers brood. Het meel halen we bij de plaatselijke molen -of gewoon bij de appie happie- en als we een ander soort willen proberen dan kan dat zonder problemen.

En zelfs dan. Eens in de twee weken ga ik met de bakfiets naar de appie happie en gooi twee winkelwagentjes vol, incluis een brood of 10. Die zijn ook niet duur, 79 cent per stuk en met een diepvries blijft het prima vers.

Kapitalisme betekent vrijheid

Vroeger werkte de man buitenshuis en deed de vrouw het huishouden. Ondenkbaar in de huidige samenleving maar toen was dat geen slechte rolverdeling. Het huishouden was namelijk verschrikkelijk veel werk. Zeker niet iets dat je er zomaar bij deed wat nu toch vaak het geval is.

Maar juist door de steeds maar beter wordende technologie en de steeds verdergaande globalisering kan de huisvrouw van toen nu veel meer deelnemen aan de samenleving. Geen enkele reden om nog thuis te blijven tussen de was, de aardappelen en de kinders. Met dank aan het kapitalisme: de motor van onze welvaart!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kapitalisme

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s