Het grote graaien: Subsidie voor apothekers


receptje erbij

Boze klanten

Wat blijkt? Sinds een jaar of wat moet op de rekening voor medicijnen bij de apotheek apart vermeld worden wat het ‘advies’ voor het gebruik van medicijnen kost. Gemiddeld zo’n 6 euro. En omdat dat ‘adviesgesprek’ niet vrijwillig maar verplicht is zien een boel mensen dat als gedwongen winkelnering. En dat levert problemen op:

Het komt steeds vaker voor dat apothekersassistenten agressief worden belaagd door patiënten.

Tja. Terugdraaien die maatregel dan maar? Of niet?

Graaien uit de pot

Een van de beste -en eenvoudigste- manieren om de kosten van de gezondheidszorg onder controle te krijgen is door al die profiteurs die allemaal een graantje mee willen pikken van de moedertiet lost te koppelen. Dat doe je door een beetje transparantie te creëren. En omdat dit eerst van de eigen bijdrage afgaat zien mensen opeens waar hun goeie geld naar toe gaat.

Want denk nou niet dat het allemaal zo hoogstaand is. Niveautje “drie maal daags voor het eten innemen en de kuur wel helemaal afmaken hoor”. Veel meer zal het niet wezen. Nogal logisch dat mensen daar geen zin in hebben, zeker niet als je maar een paar tientjes per week te nakken hebt.

En kom nou niet aan met die klets over het ‘controleren’ of mensen geen ‘conflicterende’ medicijnen nemen. Als alles via de verzekering gaat dan kan de computer het ook wel zelf. Daar heb je geen apotheker voor nodig.

Concurrentie doet wonderen

Apothekers die hun ‘diensten’ niet verkocht krijgen kunnen twee dingen doen. Bijvoorbeeld de hele kostenpost schrappen. Hun klanten stellen dat geneuzel duidelijk niet op prijs en willen er al helemaal niet voor dokken.

Maar veel voordeliger is om te gaan lopen dreinen en zeuren bij de overheid. Of die maar deze maatregel wil terugdraaien. Of dat deze adviesgesprekjes maar even buiten de eigen bijdrage kunnen blijven. (*) Dan kunnen ze weer gewoon fijn declareren bij het ziekenfonds en is hun boterhammetje weer lekker dubbel belegd.

Maar uiteindelijk is het simpel. Dan maar geen nieuwe fiets voor je dochter en niet uit eten met je vrouw. Want de overheid heeft bepaald dat de apotheker (tonnetje per jaar) ook een vorkje mee mag prikken!


(*) Dat ‘buiten de eigen bijdrage’ houden is een eufemisme voor in het basispakket stoppen. En dat is voor de gezondheidsbranche de holy grail. Een sector die in het basispakket komt hoeft zich helemaal nergens meer over zorgen te maken. Geen concurrentie, gedwongen winkelnering en de overheid betaald wel. Een fantastisch monopolie’tje om eens lekker de burger te plunderen!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Nederland-Cartelland

Een Reactie op “Het grote graaien: Subsidie voor apothekers

  1. G.Deckzeijl

    Ik heb ’t als volgt opgelost.
    Een paar keer kreeg ik nieuwe medicijnen.
    Voordat de baliemedewerkster iets kon zeggen, zei ik:
    ik heb genoeg aan de bijsluiter, meer is niet nodig.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s