Griekenland en de weg-met-ons-mensjes


Grexit?

Zou het er dan toch van komen? Dat we de Grieken de Euro uit sodemieteren? Ik heb er een hard hoofd in. Er zijn in Nederland een heleboel mensen die de Grieken eerder zielig dan zeikerts vinden.

Zielig!

Neem bijvoorbeeld deze uiteenzetting van Bas Jacobs, economie prof in rotjeknor en -niet geheel onbelangrijk- Groen Links Prominent, over hoe het allemaal zo ver gekomen is. De feiten zullen wel kloppen -de man is tenslotte prof- maar de interpretatie niet. Daar spreekt de Groen Linksert, niet de prof.

Zo’n linkse mythe dat we onze eigen banken over de rug van de Grieken hebben gered. Welnee. Natuurlijk niet. De Grieken hebben miljarden geleend en het nog steeds niet terugbetaald. En omdat dat de spuigaten uitliep heeft de troijka 80% van de schuld overgenomen. Maar de kern is natuurlijk dat de Grieken hun verplichtingen niet nakomen. Liegebeestjes dus.

Of dat de Grieken zo heel erg hebben bezuinigd: Ook gelul. Ze hebben voornamelijk de belastingen verhoogd en de pensioenen verlaagd. Die zijn trouwens nog steeds het dubbele van andere Europese staten dus veel medelij hoef je daar niet mee te hebben. Driekwart van de Grieken gaat nog steeds vervroegd met pension hoor.

D’r is trouwens nog geen ambtenaar ontslagen. Mag niet, staat in de wet. Wel een heleboel ambtenaren met vervroegd pensioen gestuurd dus dan lijkt het net alsof het nobele corps in omvang terugloopt.

Of dat de werkloosheid zo hoog oploopt. ‘Vind je het gek?’ denk ik dan. Eerst de belastingen opkrikken tot aan de hemel en ra-ra politiepet de werkloosheid schiet de pan uit. Gek he? Hadden we nooooooit aan zien komen!

Volgend jaar weer

Ik zal een voorspellinkje doen. Onze geliefde politici sluiten een ‘deal’ met de Grieken en de miljarden stromen weer naar Pallas. De Grieken doen verder niks, de economie stort nog verder in en volgend jaar in hetzelfde kabuki-theater het volgende hoofdstuk: Meer geld nodig!

Laat ze toch kapot vallen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Eurocrisis

2 Reacties op “Griekenland en de weg-met-ons-mensjes

 1. jan

  Het hele verhaal klopt wel zo ongeveer, op je eindzin na! Het is een hele simpele win-win situatie als we de Grieken verlossen van de euro. Ze kunnen, net als we bijvoorbeeld aan IJsland hebben kunnen zien, met de eigen munt zichzelf uit de schulden werken door de eigen munt langzaam in waarde te laten dalen. Dan moeten we de schulden natuurlijk nog wel even omzetten in de nieuwe munteenheid van de Grieken, want anders komen ze van de drup in de plensbui of zo.
  Zonder de Grieken kan de EU proberen te werken aan stabiliteit. Of dat gaat lukken is helaas nog de vraag. Italië is er ook nog, en denk ook nog even aan Spanje, Portugal en Frankrijk. Al deze landen kampen met veel te grote schulden. Last but not least komt dan ons eigen landje met een schuldenberg die we voorlopig nog niet kwijt zijn.

  Nog een speciaal woord van dank aan de heer Ruding (CDA) die dit alles mogelijk heeft weten te maken met zijn mooie verdrag van Maastricht.

  • Aks je Griekenland gaat vergelijken met landen er om heen dan zie je dat de salarissen/pensioenen/etc ruim twee keer zo hoog zijn.

   Als Griekenland uit de Euro gaat dan is er geen enkele reden dat dat zo blijft:De Grieken zullen meteen hun munt met minimaal de helft devalueren.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s