Belastingplan goed idee?


Kill the rich!Nieuwe plannetjes

Het kabinet wil de belastingen een beetje hervormen

Het kabinet overweegt de btw met 5 miljard euro te verhogen en met datzelfde bedrag de inkomstenbelasting te verlagen. Verder betaalt het Rijk 5 miljard euro minder aan gemeenten, die dat met eigen belastingen mogen compenseren.

Tja. Goed plan?

Arranging the deckchairs on the Titanic

Hoe je het ook wendt of keert: Veel zal het niet uitmaken. Door de btw glad te trekken haal je een paar van die rare lobbyclub kronkeltjes uit het laken. Dat zal wel wat fietsenmakers- en kapsterbaantjes kosten. Verlaag je de inkomstenbelasting dan wordt arbeid wat goedkoper en dus zal dat weer wat baantjes creëren. Misschien is het netto positief maar veel zal het niet zijn.

Toch is er wel ergens een heel klein lichtpuntje aan de horizon. Heel klein, weinig mensen zullen het zien. We zijn het er kennelijk van links tot rechts over eens dat belastingen in principe lasten zijn en dus banen kosten. Door de belasting op arbeid te verlagen, neemt het aantal baantjes toe.

Dat is al veel winst. Heel wat partijtjes die -vooral in verkiezingstijd- lopen roeptoeteren dat ‘de rijken’ te weinig belasting betalen moeten zich maar eens achter de oren krabben. Wat zeggen die nou eigenlijk? Moeten we dan minder goed-betalende baantjes in Nederland hebben? En als we dat geld aan mensen geven die niet werken, zijn we dan met z’n allen beter af?

Cut the budget!

Uiteindelijk is het simpel: De beste manier om de economie aan te jagen is door de belastingen over de hele linie te verlagen. Daar is iedereen het wel over eens. En omdat we het begrotingstekort niet onbeperkt kunnen laten oplopen -zie Griekenland- moet de overheid minder gaan uitgeven.

Daarmee kom je op de kern van de zaak: Niet de inkomstenkant van de overheid is het belangrijkste maar de uitgavenkant. De overheid moet ophouden om Jan en Alleman en de kut van de buurvrouw te soepsidieren. Geef het geld terug aan de burger, bemoei je er niet mee, terug in je hok. De overheid is geen geluksmachine en de burger geen weerloos kuiken.

Maar toch denk ik niet dat die boodschap is aangekomen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

2 Reacties op “Belastingplan goed idee?

  1. jan

    Het grootste probleem is niet de hoogte van de belastingen, maar het ontbreken van een redelijk eenduidige visie van wat een goede hoogte daarvan is en een bijbehorend stabiel beleid.
    Neem als voorbeeld de btw waar een verhoging van 6% naar 21% een discussieonderwerp kan zijn. Om de ene groep wat verlichting te kunnen geven draaien we zomaar een andere groep massaal de nek om. Zo kan ik nog wel wat meer idiote voorbeelden geven van slecht beleid.
    Voorlopig gaat een meer dan behoorlijk deel van de belastingpoet op aan rente en aflossing van de eigen schuld alsook het volstoppen van andere landen met ons geld. Hoezo de kut van de buurvrouw volstoppen met ehh soepsidie? Daar is inmiddels echt geen geld meer voor.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s