Het pro-islam beleid van Obama


Olie-WT-vs-Brent

Saoedi Arabië

De Saoedi’s blijven maar meer en meer olie oppompen:

Saudi-Arabië blijft zijn olieproductie opvoeren ondanks de lage olieprijzen. (…) Door de productie verder te vergroten, wil het land de Amerikaanse schalieproductie een halt toeroepen.

Tja. Meer olie dus en lagere prijzen. Goed plan? Of niet?

Een vriend in het Witte huis

Dat de Arabieren meer olie oppompen is mij best. Lagere prijzen, wie kan daar nou tegen zijn. Maar wat niet veel mensen zich realiseren is dat ze stevig geholpen worden door hun vriend in het Witte Huis.

Olie exporteren vanuit de Verenigde Staten is namelijk verboten. Mag niet. Is foei. Is toentertijd nog door pindaboer Carter -ook al zo’n fijne linkse knuffelvriend- ingesteld. En de consequenties daarvan zijn duidelijk: WTI -de maat voor Amerikaanse olie- is zo’n 10% goedkoper dan Brent, de maat voor Arabische olie.

Niet omdat het mindere olie is maar omdat Amerikaanse raffinaderijen moeite hebben om al de (schalie-) olie uit de VS te verwerken. Schalieolie is namelijk iets lastiger te raffineren dan Arabische olie en niet alle (Amerikaanse) raffinaderijen kunnen dat. Wereldwijd is er echter capaciteit genoeg en zou de prijs onmiddellijk gelijk getrokken worden.

De Islam drijft op olie

Als vriend Obama Amerikaanse olieproducenten toe zou staan om olie te exporteren dan wordt het voor de Saoedi’s een stuk lastiger om ze de markt uit te drukken. Plus dat de prijs van Arabische olie ietsje zou zakken. En daarmee wordt de actie van de Saoedi’s redelijk kansloos. Een ‘level playing field’ heet dat.

Maar dat doet vriend Obama niet. Met gevolg dat de Saoedi’s meer vangen voor hun olie -waarmee ze weer allerlei fijne dingen kunnen gaan doen- en dat de Amerikaanse productie onder druk komt te staan. 6 dollar, 12 miljoen vaten per dag is toch een gezellige 25 miljard dollar per jaar dat de Saoedi’s extra vangen en die de Amerikaanse schalieolie industrie niet krijgt.

Waarom vraag je je af. Waarom doet vriend Barack Hussein Obama dat?

1 reactie

Opgeslagen onder Links

Een Reactie op “Het pro-islam beleid van Obama

  1. Pingback: Shale Oil: Het einde van de Arabische Fascisten? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.