Lying with statistics: Zijn zonnepanelen wel zo voordelig?


SubsidieCellen

Gratis geld

Volgens Robin Fransman, blogger bij FTM ligt het geld op straat:

Wordt rijk, koopt allen Zonnepanelen’

Want, zo rekent onze Robin ons voor: een netto rendement van 13% is gewoon haalbaar. Goed plan dus? Of niet?

Nationaal belang vs Individueel belang

Het sommetje van Robin klopt wel zo’n beetje. Je kunt wat afdoen van bepaalde aannames -een afschrijvingstermijn van 25 jaar is misschien wat lang, onderhoud is ook niet meegenomen en inflatie ook niet- maar grosso modo staan er geen al te grote fouten in. Het enige echt relevante verschil is dat Robin uit gaat van 0.22 euro per KWh. Dat is wat hoog, bij Greenchoice krijg je al een KWh voor 18 ct

Het grote probleem echter met het sommetje van onze Robin is dat het uit gaat van het individuele belang. Til je dit naar het nationale belang dan wordt het verhaal heel anders.

Het belangrijkste is dat de accijnzen en btw er niet uitgehaald worden. En dat is nationaal gezien een groot verschil. De overheid gaat immers niet minder uitgeven. Als de accijnzen en de btw op elektriciteit teruglopen dan zal ergens anders de belasting omhoog moeten. Daarmee verandert het sommetje.

De accijnzen zijn 12 ct per kWh. Samen met een kostprijs van 18 ct komt dat neer op een feitelijk geproduceerde waarde van de stroom van ca 6 ct en niet 22 ct (*). En dan nog: Als de zon schijnt en de wind waait dan komt de groene stroom gratis uit Duitsland. Gratis betekent: kostprijs = 0 ct. Plus dat je sowieso een kolencentrale op standby moet hebben staan omdat het de helft van de tijd bewolkt is. Nog eens 3 ct aan kosten. Daarmee blijft er weinig tot niks over.

Wat kost dat?

Op dit moment is de totale elektriciteitsrekening zo’n 5 miljard per jaar. Door over te gaan op zonnecellen zal dat grosso modo verdubbelen: 10 miljard. Dat betekent zo’n 5 miljard aan indirecte subsidies voor allerlei handige zakelaartjes die via de overheid dit voordeeltje zo in eigen zak laten schuiven. Als ze de volledige kosten zelf zouden moeten betalen -gewoon accijnzen en btw afdragen, geen teruglevering aan het net- dan was het snel klaar.

En zo gaat het altijd. Een aantal bedrijven bekonkelt een mooi plannetje, er worden wat aan lager wal geraakte politici bij gezocht en hupsakee: een gloedvol verhaal over hoe we de wereld wel zullen veranderen in een groene alpenweide met lammetjes. Onze Robin voorop.

Maar uiteindelijk moet de rekening betaald worden, of het nou linksom of rechtsom is. Dan maar niet uit eten met je vrouw en geen nieuwe fiets voor je dochter. Groene Linkse mensen prikken immers een vorkje mee!


(*) Over de btw kun je discussiëren:: Bij de aanschaf van de panelen wordt immers ook btw betaald en over de kolencentrale als die gebouwd wordt ook.

[Update] De stroomprijs was in 2014 4.1 ct/KWh, ex btw. Zeg maar 5ct incl btw, grofweg nog ietsje goedkoper dan ik hierboven aanneem.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

3 Reacties op “Lying with statistics: Zijn zonnepanelen wel zo voordelig?

  1. Anoniem

    BTW bij aanschaf van panelen kun je terugvragen. Wordt dus geen BTW over betaald.

  2. G.Deckzeijl

    Na aanschaf van zonnepanelen krijg je te maken met de fiscus en de Kamer van Koophandel.
    Info te vinden op deze webpagina(terugscrollen):
    http://fubar.mobi/2014/01/26/martin-sommer-wie-bewaakt-de-bewakers-van-het-energieakkoord/comment-page-5/#comment-13397

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s