De volkskrant heeft het economisch besef van een pinda: Pretparken


Korting

Wat blijkt?

Het wordt voor pretparken steeds moeilijker om geld te verdienen. Meer dan de helft van de bezoekers betaalt niet meer de volle entreeprijs, maar heeft een kortingskaartje op zak.

Pretparken concurreren elkaar op die manier kapot, zeggen recreatie-experts zaterdag in de Volkskrant.

Tja. Wat erg. Maar niet heus.

Dom gezwatel

Ook al roeptoetert de Volkskrant dat er ‘teveel’ pretparken zijn en dat ‘teveel’ mensen korting krijgen: Onzin.

Ga maar na: Niemand verplicht wie dan ook om zulke kortingsacties te voeren. De enige reden dat deze parkjes deze acties uitvoeren is omdat ze dan denken dat hun winst omhoog gaat. Omhoog, niet omlaag. Zeg maar 180 graden het tegenovergestelde van wat de Volkskrant prutsertjes zeggen.

Of het idee dat er ‘teveel’ parkjes zijn. Ook zo’n linkse mythe. Een parkje dat geen winst maakt gaat snel dicht. Gaat vanzelf, hoef je niets voor te doen. Dat er zo veel zijn betekent dat er veel winst gemaakt wordt: De prijzen kunnen best nog wat verder omlaag.

Lobby clubjes

Concurrentie is goed voor de burger. Parkjes die op hun luie reet gaan zitten en de prijzen wat opschroeven komen er vanzelf achter: Dat werkt niet meer. Misschien 30 jaar geleden toen je alleen naar de Efteling kon of een dagje rijksmuseum maar tegenwoordig geldt ‘voor jou een ander’.

De burger trekt aan het langste eind -veel keus en lage prijzen-, de winstmarge van ondernemertjes zakt omlaag -werken voor je geld heet dat in goed Nederlands- en een continue stroom van vernieuwing en innovatie is het gevolg.

Dat vinden deze ondernemertjes niet leuk. Liever hadden ze gezien dat de overheid via de wet -en uiteindelijk via de platte pet- concurrentie gaat verbieden. Geen vergunningen meer voor nieuwe parken bijvoorbeeld.

Want uiteindelijk komt het altijd daar op neer: Handige zakelaartjes die smoezen met een aan lager wal geraakte politicus die wel een succesje kan gebruiken. Iets met ‘oneerlijke concurrentie’ doet het altijd goed. Wie is er niet voor ‘eerlijk’? Moeten die ouders gewoon maar wat meer betalen! Zijn toch allemaal vuile kut koters!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kapitalisme

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.