De verwarde economische theorietjes van de Volkskrant: Uber


File illustration picture showing the logo of car-sharing service app Uber on a smartphone next to the picture of an official German taxi sign

Allemaal uitbuiting

Volgens de Volkskrant is Uber maar slecht:

Is dit de vernieuwing waarop we in Nederland zitten te wachten? Zelfbenoemde deskundigen bazelen in de media over ‘de nieuwe economie’ en ‘de dynamische internetsamenleving’. Uitwassen als Uber trekken de hele samenleving omlaag en leiden alleen maar tot verpaupering.

Tja. En dus?

Geklets

Zoals gewoonlijk bij dit soort linksche complottheorietjes klinkt het allemaal leuk maar klopt er verder weinig van. Ga maar na: Door Uber hebben we meer taxiritten. Hoe kun je dan slechter af zijn? ‘T is zelfs de definitie van rijk worden: Doe meer met minder.

Maar verrassend is deze klets van de Volkskrant niet. Bij iedere technologische vernieuwing zijn er altijd winnaars en verliezers. De winnaars hebben geen politiek connected lobbyclubjes -omdat ze voorheen niet bestonden- en de verliezers wel -clubjes als de Volkskrant bijvoorbeeld, heel toevallig het huisblad van de PvdA. En die clubjes roepen om het hardst om ‘bescherming’ tegen de nieuwelingen.

Daarmee wordt ook snel duidelijk wat hier aan de hand is: De taxibranche was jarenlang een louche monopolie gebaseerd op etniciteit. De voorbeelden zijn legio. Nou komt daar door een speler als Uber verandering en staat de Partij van de Allah op z’n achterste benen.

Lang leve de burger!

Weet iedereen dat een taxichauffeur bijna 30 euro per uur verdient? Al dan niet zwart? En dat een taxiritje in Nederland tot de duurste ter wereld hoort?

Ik ben in ieder geval blij. Blij bijvoorbeeld dat ik keuze heb om ‘ns niet bij een Marokkaanse chauffeur nieuwe Nederlander in te stappen. Of is dat weer veel te rassies?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Vrijheid

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s