Lage olieprijs: Goed of slecht?


Schalie olie

Door de lage olieprijs ligt het boren naar schalie olie stil

Het aantal actieve olieboorplatformen in de Verenigde Staten neemt in een ongekend tempo af.

Tja. Goed nieuws? Slecht nieuws?

De gewone man is beter af

De media staat er in ieder geval vol mee: Door de lage olieprijs moeten alle olieconcerns bezuinigen en dat kost banen. Plus dat daardoor natuurlijk ‘duurzame’ energie zichzelf uit de markt prijst. Een ramp dus. Tenminste: volgens al deze doemdenkertjes dan.

De werkelijkheid is natuurlijk precies andersom. Oliebedrijven sluiten geen winstgevende takken. Een beetje snijden in het vet kan geen kwaad. Door de hoge olieprijs van de afgelopen jaren -olie staat nu weer op niveautje 2005- zijn deze concerns lui en vadsig geworden. Geld kwam toch wel binnen dus waarom niet? Laat de burger maar betalen!

Het zelfde geldt voor ‘duurzame’ energie. Dat wordt niet uit de markt gedrukt want het heeft er nooit in gezeten. Daar moet altijd nog kubieke meters subsidie bij. Door de lage olieprijs zijn deze projectjes nog steeds niet winstgevend -incluis de subsidie dan- en je mag dus hopen dat het dan helemaal niet meer door gaat. Uiteindelijk is de burger dan beter af: Subsidie is niks anders dan verlies omzetten in winst voor goed ingewijde ondernemertjes die aan elk overheidspotje wel een kraantje willen draaien. Gratis geld en geen concurrentie: Wie wil dat nou niet?

De Islamitische Fascisten betalen het gelag

Maar de beste deal is natuurlijk dat fijne landen als Saoedi Arabië -bekend van het opsturen van bootladingen haatbaarden naar het westen- opeens de stroom met gratis geld zien opdrogen. Zul je gelijk zien: Worden ze heel wat inschikkelijker van!

En denk nou niet dat de schalie olie industrie in de VS opeens als een zeepbel uit elkaar gespat is. Welnee. Boorputten die nu productief zijn blijven dat. Alleen nieuwe boringen liggen stil. Gelijk een mooie ‘incentive’ om nog een keer naar de kosten te kijken. Over een jaartje zijn er weer betere methoden en technieken bedacht zodat ook bij $50 per vat schalie olie nog profitabel is. En gaat de olieprijs nog verder zakken.

Hoera!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kapitalisme

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.