Waarom de vakbonden de pest voor Nederland zijn: Brinks


Welke werkgever neemt iemand aan die net wekenlang een bedrijf kapotgestaakt heeft?

Welke werkgever neemt iemand aan die net wekenlang een bedrijf kapotgestaakt heeft?


Staken!

De vakbonden hebben er zin in:

Het conflict over het sociaal plan bij geldtransporteur Brinks blijft voortduren. Er heeft nog altijd geen toenadering plaatsgevonden tussen de betrokken partijen. Als er eind volgende week nog geen vorderingen zijn, overwegen de vakbonden nieuwe acties.

Tja. En nu?

Militante vakbonden

Brinks zit in de problemen omdat de drie grote banken in Nederland hun eigen waardetransport bedrijf hebben opgericht. Daarmee komt meteen de eerste breuk in het vakbondskletsje van de FNV: Er gaan helemaal geen banen verloren, ze verschuiven alleen naar een andere werkgever.

De reden daarvoor is simpel: Brinks is gewoon niet concurrerend genoeg. Dat zeggen deze banken ook gewoon -zij het wat beleefder- in hun persberichtje. Niet alleen de prijs maar ook de kwaliteit is onder de maat.

Hiermee wordt duidelijk wat er aan de hand is. Een clubje uitgebluste FNV’ers van 50+ die denken door te dreigen met stakingen hun baantje wel te kunnen behouden. Buiten de waard gerekend zo blijkt nu ook maar eens en nog dom ook: In België ging de Brinks vestiging gewoon failliet na al dat gestaak. D’r zijn trouwens nog veel meer voorbeelden te noemen hoor.

Eigen schuld dikke bult

Als de werknemers van Brinks hun baantjes hadden willen redden dan hadden ze de vakbonden eruit moeten knikkeren en een loonoffer van 30% moeten aanbieden. En dan vooral voor de doorsnee functies. Dan hadden ze misschien nog een kans gehad om de Rabobank -hun grootste klant- te houden.

Dat hebben ze niet gedaan maar in plaats daarvan gekozen om via stakingen en dreigementen proberen hun zin door te drijven. Precies dat gedonder dat hun juist aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

En nou is het op de blaren zitten.

8 reacties

Opgeslagen onder Economie

8 Reacties op “Waarom de vakbonden de pest voor Nederland zijn: Brinks

 1. Ik snap dat persoonlijk ook nooit waar dat staken goed voor is terwijl een bedrijf duidelijk in de problemen zit, het mag dan toch wel duidelijk zijn dat de stakers er gewoon als eerste eruit vliegen lijkt mij.

  En begrijp ik nou goed dat Rabobank Brinks heeft laten vallen omdat ze niet aan hun verplichtingen konden voldoen?

 2. jan

  Natuurlijk helpt een staking hier absoluut niet, maar de rol van RABO is natuurlijk ook niet zo netjes. Er wordt hier met een simpele pennenstreek opnieuw een redelijk gezond bedrijf naar de afgrond geholpen.

 3. richard kamp

  De afwezigheid van militante vakbonden, gevolg van tientallen jaren polderen, maakte het de Haagse bende mogelijk, totnogtoe ongestraft, de Brusselse diktaten uit te voeren.
  Het Brusselse beleid is ‘arbeidskosten verlagen’, lees: lonen en sociale uitkeringen verlagen.
  Dat om van de EU een economische macht te maken, macht die nu, op onze kosten, wordt aangewend tegen onze gasboer, Putin.
  Het is jammer dat de acties in de zuidelijke landen hier nog niet begonnen zijn.
  Draghi verlaagt nu de koers van de euro, om de EU export te bevorderen.
  Wat wij produceren, en naar buiten de EU sturen, kan binnen die EU niet meer gebruikt worden.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.