Extra loonsverhogingen tegen de crisis?


guy-on-couch

3 tot 3.5% erbij

Omhoog die lonen!

[Steven Brakman, prof in Grun]: “We hebben al veel geprobeerd, maar niets helpt om de consumptie aan te zwengelen. Misschien moeten we nu iets creatiefs doen: meer loonsverhoging zal zeker helpen om de bestedingen te stimuleren.”

Tja. Goed plan? Of niet?

Wie moet de economie aanjagen?

Laten we maar eens wat dingen op een rij zetten.

Het eerste is dat we het er kennelijk over eens zijn dat niet de overheid de economie kan aanjagen maar dat de burger dat toch echt zelf moet doen. De overheid heeft immers de afgelopen paar jaar meer dan 120 miljard aan extra schulden gemaakt en dat had achteraf gezien toch niet het gewenste effect.

Is het dan dus verstandig om de centen te gaan halen bij het bedrijfsleven? Terwijl ieder bedrijf dat de mogelijkheid heeft om te vertrekken er als een speer vandoor gaat, de werkeloosheid in 10 jaar niet zo hoog geweest is en er nog lang geen einde in zicht is?

The pink elephant in the room

Als we het er over eens zijn dat de overheid niet voor welvaart kan zorgen en dat bedrijven veel te zwaar belast worden in Nederland dan ligt m.i. de conclusie voor de hand: De overheid moet eens flink de broekriem aantrekken en de centen netjes teruggeven aan de burger.

Halveer de vennootschapsbelasting, halveer de loonbelasting of voer een flat tax in, schaf de idiote vermogensrendementsheffing af en schrap, beperk en verminder het hele uitkerings- en toeslagencircus. En schaf het minimum loon af.

Zul je zien: Opeens wordt Nederland heel aantrekkelijk om in te investeren, wordt het heel aantrekkelijk om aan de slag te gaan en in no time is de werkeloosheid verdwenen als sneeuw voor de zon.

Lijkt mij een iets beter plan.

2 reacties

Opgeslagen onder Economie

2 Reacties op “Extra loonsverhogingen tegen de crisis?

 1. piterfries

  Het desastreuze Brusselse beleid blijkt niet te werken, in elk geval zijn de werkloosheden in de meeste euro landen onaanvaardbaar hoog.
  Mijn idee is dat dat de Brusselse bedoeling is, om ‘de arbeidskosten te drukken’, maar dat terzijde.
  Economen die wel eens van Keynes hebben gehoord doen dus zo nu en dan hun mond open.
  Waar we het over eens kunnen zijn is dat een overheid heel goed in staat is ellende te veroorzaken.

 2. Jan

  Hoewel ik het grondig met je eens ben dat de (r)overheid zich vooral meer terughoudend moet opstellen denk ik niet dat het verlagen of zelfs opheffen van zoveel mogelijk belastingen gaat helpen. De economie heeft op dit moment juist een klein beetje inflatie nodig. Niet te veel want we weten uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw wat dat kan brengen.
  Een klein beetje inflatie maakt dat de schuldenberg met eenzelfde percentage daalt en helpt ons op die manier vanzelf uit deze malaise. Belastingen grootschalig verlagen helpt daar niet bij. Als tarieven dalen dan krijgen we deflatie en er is niets slechter voor de economie dan dat.
  Ja, belastingen moeten op termijn echt weer dalen. Al is het maar naar een niveau wat vergelijkbaar is met de onderkant van de tarieven van de landen om ons heen.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.