Vakbonden: De pest voor mensen die er iets van willen maken


Staken!

Gemeenteambtenaren vinden dat ze te weinig verdienen. Dus je raadt het al: Staken! Vakbonden er bij en gaan met die banaan!

[Corrie van Brenk, Abvakabo FNV]: “Steeds minder mensen moeten steeds meer doen. Nu het vuilnis bij mij in Utrecht voor op straat ligt, zien mensen pas hoe belangrijk jullie zijn.”

5.5% over twee jaar erbij. Klinkt eerlijk toch? Of niet?

Wurggreep

Wie d’r wat langer over nadenkt komt tot een heel andere conclusie. Toen bv de vakbonden Philip Morris dit voorjaar plat legden schreven ze hun eigen doodsvonnis: Een paar maanden later maakte het bedrijf bekend te vertrekken uit Nederland. En ze zijn niet de enige: De lijst met weggepeste bedrijven wordt elk jaar langer.

Daarmee kom je op een rare constatering: Terwijl de werkloosheid oploopt en het ene na het andere bedrijf verkast gaan de vakbonden staken en leggen -tamelijk ‘enthousiaste’ to say the least- eisen op tafel. Hoe kan dat nou?

Het verschil zit ‘m in het soort werk. Bedrijven die weg kunnen weten niet hoe snel ze hun boeltje moeten pakken. Maar deze staking gaat niet over een bedrijf maar over ambtenaren. En die kun je niet ontslaan. Je kunt de gemeentelijke diensten niet naar een land overhevelen waar deze banen wel welkom zijn. En daarbij worden ambtenaren aangestuurd door de politiek en die kijkt wel lijp uit om de vakbonden ook maar een strobreed in de weg te leggen. Dat zijn allemaal kiezers. Liever spelen ze natuurlijk Sinterklaas met de beurs van de burger.

Cliëntisme

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het grafiekje hierboven. De Amerikaanse autoindustrie is het laatste decennium massaal verhuisd naar staten waar vakbonden niet de dienst uitmaken. De conclusie is simpel: De banen zijn er wel. Dat is het probleem helemaal niet. Alleen pesten we zo snel mogelijk bedrijven die er iets van willen maken de grens over. Zeg maar hetzelfde als in de Club Med landen is gebeurd. Een publieke sector die er elk jaar steeds beter bij zit -het geld kan niet op- en een steeds maar krimpend bedrijfsleven.

Plus natuurlijk een hele roedel aan politici die maar kwaken over ‘eerlijk’ en ‘rechtvaardig’. Die de belastingen maar opkrikken en opkrikken om al hun hemelfietsplannetjes te betalen. Maar op een gegeven moment moet de rekening betaald worden.

Of dacht je dat het toeval was dat we -7 jaar na dato- nog steeds in de crisis zitten? Wees toch niet zo naïef.

11 reacties

Opgeslagen onder Links

11 Reacties op “Vakbonden: De pest voor mensen die er iets van willen maken

 1. Roberto la Verita

  Vakbonden: De pest voor mensen die er iets van willen maken
  =================================================
  Tja, als aan de werkgevers, aandeelhouders, e.a. die in dat straatje passen ligt, hebben werknemers en uitkeringsgerechtigden geen recht op een redelijk bestaan.
  Voedselbanken en Gaarkeukens is eigenlijk al te veel van het goede,een korst (oud) brood men en schep soep van vis afval meer mag het niet kosten.
  Roberto

 2. Roberto la Verita

  Tja, als aan de werkgevers, aandeelhouders, e.a. die in dat straatje passen ligt, hebben werknemers en uitkeringsgerechtigden geen recht op een redelijk bestaan.
  ==================

  En laten het nu die zelfde lieden zijn die over werkgelegenheid gaan.
  Allemaal aan het werk!
  Prima, ben ik voor, maar waar tover je 1 1/2 miljoen banen vandaan?
  Roberto

 3. Roberto la Verita

  Oh, dus die mensen die ontslagen worden, worden niet ontslagen maar nemen zelf ontslag?
  Roberto

  • Bedrijven pakken hun boeltje bij elkaar om te verkassen naar andere landen. Die banen zijn er wel, maar niet meer in Nederland.

   Onze welvaartsstaat pest structureel bedrijven het land uit door de hoge belastingen. En de gevolgen daarvan zijn voor iedereen te zien -ook voor jou-: Voedselbanken, armoede en uitkerinkjes.

 4. Roberto la Verita

  (1)
  De reden dat wij een handelsoverschot hebben is omdat nederlandse bedrijven goedkoper zijn dan buitenlandse.
  (2)
  Onze welvaartsstaat pest structureel bedrijven het land uit door de hoge belastingen.
  =====================
  Hoe verklaar je ,je eigen schrijven dan
  Roberto

  • Als een land hoge belastingen heft dan wordt alleen het werk gedaan wat nog een beetje betaald. De best opgeleide klasse dus. De rest laten we er maar bij zitten.

   Tweede punt is dat de salarissen van de best opgeleide mensen lager zijn dan je mag verwachten: De belasting pikt het grootste gedeelte in. In plaats van hoge salarissen in Nederland te betalen gaan bedrijven liever ergens anders heen om daar hoge salarissen te betalen: Krijg je betere mensen voor omdat de belastingdienst niet meevreet.

   In de VS bijvoorbeel is $250.000 voor een ervaren sw programmeur helemaal niet ongewoon. In NL mag je blij zijn als je 60k binnentikt.

   Tel je het allemaal bij elkaar op dan komt er het volgende uit: Mensen met een baan werken te weinig en verdienen te weinig.Mensen zonder baan hebben geen enkele reden om aan de slag te gaan. Bedrijven verkassen naar het buitenland.

 5. Roberto la Verita

  De best opgeleide klasse dus.
  Ik weet niet of jij het weet Richard, maar werkeloosheid komt op alle niveaus voor.
  Ga het nou en onderzoeken, en lees n luister niet nar die prietpraat van de werkgevers(lees Kapitalisten).
  De reden dat men naar het buitenland vertrekt is omdat daar de loon en belastingkosten (te) laag liggen.
  Als men in het ene land van b.v. 200 € kan leven als een vorst(3e wereldland), dan zou men in Nederland om op het zelfde niveau te leven b.v. 2000€ moeten krijgen.
  Door daar die producten te maken en hier het zelfde voor dat product te vragen, word de winstmarge vele malen hoger, zo simpel is het.
  Roberto

 6. Wat een bullshit weer.
  Even Googelen :

  Woordvoerder Robert Wassenaar zegt dat zijn concern te maken heeft met overcapaciteit door een fors dalende vraag. „We moeten de productie met 60 tot 80 miljard sigaretten per jaar terugschroeven. In Bergen op Zoom worden jaarlijks 74 miljard sigaretten gemaakt.”


  BERGEN OP ZOOM – De gemeente Bergen op Zoom voert gesprekken met een bedrijf dat zich mogelijk op een deel van het Philip Morristerrein zou kunnen vestigen. Als een en ander zou doorgaan, gaat het om 1000 arbeidsplaatsen.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.