Piketty: De rijken worden rijker


SPSince2000

Oneerlijk

Een paar maanden geleden is er een boek uitgekomen van een Franse econoom, Thomas Piketty. Dat heeft nogal wat reuring teweeg gebracht. Piketty is een beetje de Europese Krugman -voorspellinkje: Hij zal wel de Nobelprijs krijgen vrees ik zo- en tout links gebruikt dit boek als een honkbalknuppel om gelijk te krijgen.

Centraal punt in dat boek is namelijk dat het rendement op kapitaal groter is dan de groei van de economie op zich. Oftewel: Wie er eenmaal warmpjes bijzit zal zich geen zorgen meer hoeven maken en wie gewoon werkt voor zijn centen zal altijd blijven ploeteren.

Niet ‘kapitaal’ maar ‘risicodragend kapitaal’

Toch is het allemaal niet zo duidelijk.

Neem het grafiekje hierboven. Wie begin 2000 $10.000 had geïnvesteerd in de S&P en de dividenden herbelegd had gemiddeld minder dan 4% rendement gehaald. Trek daar de inflatie (-2%) en de belastingen (-1.2%) van af en weg is je rendement.

Daarmee kom je op de eerste conclusie: Het hebben van veel geld op zich is niet voldoende. Je moet het investeren in risicodragende ondernemingen. Zelf een bedrijf oprichten, hard werken en als het lukt heb je succes. Maar het kan ook mis gaan: Elk jaar gaan er duizenden kleine ondernemers failliet.

Tweede punt is dat sommige ondernemers misschien wel het ene jaar tot de rijkste van de wereld behoren maar dat wil niet niet zeggen dat ze dat altijd zullen zijn. Een kwart is al binnen vijf jaar weer uit die lijst afgevoerd. De geleerde les is dat de top-x van nu grotendeels een hele andere top-x is dan 10 of 20 jaar geleden. Niet ‘de rijken’ worden rijker, maar ‘ieder jaar worden andere mensen rijk’.

Politiek van de kift

Wie zijn hand ophoudt wordt niet rijk. Dat zal niemand verbazen. En wie elke dag op zijn fietsje naar zijn baas gaat komt ook niet echt ver. Alleen als je voor jezelf begint, je spaargeld investeert en een extra leninkje erbij en keihard aan de bak gaat kom je vooruit.

Mensen die daar niet tegen kunnen moeten zich melden bij de psychiater. Dat is namelijk niets anders dan afgunst, een moreel verwerpelijke ziekte waar je misschien in de spelonken van de PvdA misschien wel goed mee scoort maar waar fatsoenlijke mensen verre van blijven.

Solidariteit doen we met z’n allen

Wat uit deze discussie -en het boek van Piketty- naar voren komt is niet zozeer het idee om de zwakste in de samenleving te helpen maar om de meest succesvolle te straffen. Het gaat er kennelijk niet om dat we met z’n allen mensen die in de problemen zitten proberen te helpen maar voornamelijk om mensen die het goed voor elkaar hebben even lekker te ‘pakken’.

‘Eerlijk’ en ‘solidariteit’ is dat we met z’n allen afspreken om ook de zwakkeren te helpen en dat we dan ook met z’n allen de beurs trekken. Iedereen moet bijdragen. En niet 10% -of nog minder- voor het leeuwendeel van de kosten te laten opdraaien. Dat is namelijk niet ‘eerlijk’ maar gewoon diefstal.

Maar goed, maak dat onze Linksche Vrinden maar eens wijs.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Links

Reacties zijn gesloten.