De Jacht op Subsidies: Windmolenpark ‘Gemini’


windmolen-3-3Aan de slag!

Windmolenpark Gemini kan -eindelijk!- van start:

Gemini kan de uitstoot van CO2 in Nederland naar verwachting jaarlijks met 1,25 miljoen ton verminderen.

Tja. Goed plan dus?

Wat kost dat?

Laten we maar even wat cijfertjes op een rij zetten. Volgens hetzelfde persberichtje is dit park goed voor 785.000 huishoudens. Een gemiddeld huishouden gebruikt iets meer als 3000 kWh per jaar en per kWh wordt er ongeveer een halve kilo CO2 geproduceerd. Vermenigvuldig je e.e.a. met elkaar dan komt er inderdaad die 1.25 miljoen ton uit.

Daarmee komt het eerste leugentje bovendrijven: Er wordt uitgegaan dat 100% van de windenergie gebruikt kan worden. Maar elektriciteit die ’s nachts geproduceerd wordt is nutteloos. Daarbij moeten er continu (kolen) centrales op stand by staan omdat de wind nogal wispelturig is. Een rendementsfactor van 25% wordt algemeen gezien als het uiterst haalbare: Niet 1.25 miljoen ton CO2 maar slechts 300 duizend ton kan dit park besparen.

De hoeveelheid subsidie daarentegen is wel weer riant: zo’n 4.5 miljard over 15 jaar. Dat komt neer op 300 miljoen per jaar. Per ton uitgespaarde CO2 kost dit park dus een koele 1000 euro.

Groene waanzin

Vergelijk dit met de prijs van CO2 zoals je die in Europa op de beurs kunt kopen: minder dan 6 euro per ton. Daarmee wordt duidelijk wat een enorme verspilling dit is: We betalen 160 keer teveel voor deze onzin.

Politici: 160 keer teveel betalen en dat een succes noemen.

6 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

6 Reacties op “De Jacht op Subsidies: Windmolenpark ‘Gemini’

 1. 160 keer teveel betalen:

  Stel je gaat op zaterdag de wekelijkse boodschappen doen. Het winkelwagentje helemaal vol. maar in plaats van de gebruikelijke 200 euro betaal je 32.000 euro.

  Kom je thuis: “Schat, ik heb duurzame boodschappen gedaan! Goed voor het milieu! Kost maar 32.000 euro, koopje dus!”

  Ik denk dat je vrouw je op laat nemen.

  En dat is precies wat we met de gemiddelde politicus moeten doen: opnemen op de gesloten afdeling van de psychatrische afdeling. Knetter gek dat volk. Starnakel mesjogge. Kierewiet.

 2. Er zit een klein foutje in je redenering ( een heel kleintje maar )
  Als je kosten en baten naast elkaar zet, en je stelt de uitgespaarde kosten voor CO2-rechten als enige baat, dan vergeet je volgens mij iets.
  Een windmolenpark produceert namelijk energie, en energie kost geld.
  Dat is de reden dat Aldel ( de aluminiumfabriek in Delfzijl ) het niet redde.
  De Duitsers hadden goedkopere energie dan wij. Die lopen namelijk erg voor met hun windmolens en zonnecellen.

  Nog iets :
  “Maar elektriciteit die ‘s nachts geproduceerd wordt is nutteloos”
  Aldel was een 24-uurs bedrijf hoor. Het kost dagen om die ovens te laten afkoelen.
  Nu snap jij vast veeeeeel meer van economie dan ik, maar hier bluf je je niet uit.

  • Ks,

   1.
   Behalve de 4.5 miljard subsidie van de overheid wordt er door het bedrijfsleven ook nog 2.8 miljard extra geinvesteerd. De opbrengsten van de verkoop aan stroom zijn bedoeld om -na aftrek van de operationele kosten- die aandeelhouders een normaal rendement te geven. Anders investeren ze niet.

   Dat is de definitie van subsidie: je kijkt er naar hoeveel zon park oplevert en dan zeg je: daar wil ik zoveel in investeren. Alle extra kosten -in dit geval 4.5 miljard- moeten door de overheid opgewchokt worden als subsidie.

   2.
   ’s Nachts is er in Nederland overcapaciteit. De gascentrales gaan uit en de rest wordt al op standje laag gehouden voor zover dat kan. De stroom die windmolens ’s nachts leveren is nutteloos: we hebben er niks aan want er zijn geen klanten.

   3.
   Aldel is kapot gegaan omdat de Duitsers een veel lager belastingtarief voor grootverbruikers hebben dan wij. Niet omdat nederlandse stroom duurder te produceren is dan Duitse, want dat is niet zo.

   Het gaat dus niet alleen erom wat de productieprijs van stroom is maar ook wie dat betaalt. In dit geval moet de Duitse belastingbetaler nog maar een beetje extra krom liggen omdat dit soort lobbyclubjes voor zichzelf een mooie regeling hebben bedongen bij hun politieke vriendjes. Blijven hun winsten lekker hoog en doen ze nog een extra donatie aan de partijkas.

   Zo gaat dat in die kringen.

 3. “Maar elektriciteit die ‘s nachts geproduceerd wordt is nutteloos.” re: het energieverbruik van Tata steel alleen al is 2850 petajoule p.j. (2010).

 4. Pingback: Lekker spinnen met … het Kabinet! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.