China grootste economie ter wereld?


PeopleInChina

Groter dan de VS

Wat blijkt: Chinezen hebben de grootste:

China is poised to overtake the U.S. as the world’s biggest economy earlier than expected, possibly as soon as this year, using calculations that take purchasing power into account.

Tja. En dus?

Numerologie

Het concept dat de Chinese economie ‘de grootste’ is mag misschien dan feitelijk juist zijn maar is irrelevant. Neem bijvoorbeeld de Europese economie: Ook groter dan de Amerikaanse. Of -nog simplistischer voorbeeld- de economie van Japan, Korea, Europa, Afrika, Oceanië en Zuid Amerika: Samen groter dan de Chinese en de Amerikaanse bij elkaar.

Dat idee dat de grootte van een economie je meer ‘invloed’ in de wereld zou geven is gebaseerd op een raar soort machtsdenken. Zwitserland heeft een economie die een stuk kleiner is dan de Chinese, toch zouden heel wat Chinezen liever in Bern wonen dan in Shanghai.

Dit idee is gebaseerd op het idee dat politici een land ‘besturen’ en dat ze de resources die zo’n land heeft naar believen kunnen inzetten als een soort verpiswedstrijd op het schoolplein. Dat is misschien wel zo in een socialistische heilstaat als China maar in een vrij land als Nederland in ieder geval niet. Een politicus heeft niks te zeggen over mij, mijn spaarcenten of mijn werk. Die moeten zich beperken tot een beperkt aantal kerntaken om die tot een goed einde te brengen. En zelfs dat lukt ze maar matig.

ChinaVsUSA-GDP

Kapitalisme: Welvaart voor iedereen

Een fors gedeelte van de economische groei van China komt eenvoudig door de groei van de beroepsbevolking. Die zit nu op een piek en te verwachten is dan ook dat de komende decennia al die mooie Chinese groeicijfers een heel stuk lager gaan uitvallen, simpelweg omdat de groei niet meer uit het toenemende aantal arbeiders kan komen maar uit toenemende productiviteit. En dan zal blijken dat het allemaal niet zo vlot wil lukken.

Vergelijk je het inkomen per hoofd van de bevolking dan loopt China zo’n honderd (!) jaar achter bij de VS. Daarmee trouwens gelijk het totale failliet van het Socialisme even tussen neus en lippen door aantonen: 100 jaar achterlopen en dat een succes noemen?

Socialisme zorgt voor armoede en ongelijkheid, dat is maar weer eens bewezen.

4 reacties

Opgeslagen onder Links

4 Reacties op “China grootste economie ter wereld?

 1. Colt

  Wauw…socialisme ontkrachten door middel van het falen van kapitalisme… knap hoor.
  Appels en peren enzo…

 2. Johan P

  Ga er maar niet van uit dat de gemiddelde Chinees liever in Bern zou wonen dan in Shanghai. Anders dan de gemiddelde Europeaan die een soort van weg-met-ons-mentaliteit lijkt te hebben zijn Chinezen nog behoorlijk trots op hun cultuur en thuisland.
  Overigens is het niet zo’n vreemde gedachte dat de Chineze economie die van de VS in gaat halen. Er is nu eenmaal een veel groter potentieel. En vergeet niet dat Obama de kans heeft gezien om de staatsschuld van de VS in beide ambsttermijnen heeft weten te verdubbelen. En laten de Chinezen nu toevallig zo’n 25% daarvan in handen hebben.Wat betekent dat de VS in praktijk een flink deel van de economie daar stimuleert.
  Een te grote staatsschuld remt de economie. Een overschot geeft de mogelijkheid aan extra stimulatie.
  Normaal gesproken is defensie de grote rem op de economie vanwege de grote uitgaven. Maar ja, de rente die de VS momenteel betaalt aan de het deel van de schuld die in Chineze handen is komt zo ongeveer overeen met wat de Chinezen aan defensie uitgeven. Het feit dat hun defensie-uitgaven groeien en hun leger in rap tempo wordt uitgebreid en gemoderniseerd is daar dan ook voor een flink deel aan te danken.

  Ik heb ook een probleem met je opmerking dat in Nederland de politiek niets te zeggen zou hebben over jou, je spaarcenten of je werk. Dat kon toch wel eens knap tegenvallen.
  Vanuit de overheid wordt het ‘politiek-correcte gedrag’ steeds meer gestimuleerd/opgelegd. Dat houdt in dat als je een andere mening hebt je goede kans hebt op het verliezen van je baan en inkomen, of het verdwijnen in een cel. En beide hebben een directe impact op je spaarcenten. Die overigens ook al worden belast vanaf een belachelijk laag bedrag, dus is er sowieso een invloed.

 3. Pingback: Zonnepanelenfabrikant failliet, 3000 banen weg? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.