Het probleem met de vakbonden


VakbondenZorgenHeelGoedVoorZichzelf

Actie!

De FNV vindt dat het weer tijd wordt voor een gezellige staking (beetje ge-edit):

[FNV]: De NXP werknemers gaan actievoeren voor koopkracht en het afschaffen van de oneerlijke bonusregelingen. Dinsdagmiddag 12:00 uur liep het vakbondsultimatum af voor NXP semiconductors om over de brug te komen

Tja. De ene helft krijgt oneerlijke bonussen terwijl de andere helft moet inleveren. Niet eerlijk dus? Of wel?

Average is over

De discussie over ‘ongelijkheid’ loopt al een tijdje. Het is onmiskenbaar dat de ongelijkheid toeneemt, voornamelijk in de VS maar ook in Nederland. Op zich is dat niet erg: Als de onderkant van de samenleving het ook beter krijgt is er niets aan de hand.

Toch is het niet zo duidelijk. Over de hele linie in Europa is er een uitholling van de banen van de middenklasse.

[fd.nl] Uit recentelijk afgerond onderzoek in 16 Europese landen blijkt dat het aantal banen in de Europese middenklasse hard terugloopt.

In een geglobaliseerde wereld wordt het steeds aantrekkelijker om een meritocratie in te voeren: Mensen krijgen betaald naar gelang ze bijdragen aan het resultaat van het bedrijf. Secondaire factoren -Nederlands paspoort, woont in de buurt, spreekt Nederlands, is lid van een vakband etc etc- gaan steeds minder van belang worden en zeker voor de grotere internationale bedrijven. Waarom hoge lonen betalen voor uitgebluste FNV’ers terwijl in China er top-of-the-bill engineers klaar staan om aan de slag te gaan?

De vakbonden zijn onderdeel van het probleem

Wie d’r iets langer over nadenkt -een minuut of 2, 3 is voldoende- ziet het meteen. In plaats van te eisen dat de arbeidsmarkt flexibiliseert en het afschaffen van allerlei sociale voorzieningen die arbeid alleen maar onnodig duur maken krijst de FNV maar door. Actie! Staken! Wij pikken het niet langer! Daarmee natuurlijk langzaam maar zeker -onomkeerbaar- hun en ons eigen graf graven.

Ze zouden moeten lobbyen dat alle door de overheid gefinancierde opleidingen voor iedereen beschikbaar komen. Dat je online n’importe qoui welke opleiding kan doen. Gecertificeerd en wel. Of dat de belastingen op arbeid, investeren en sparen omlaag gaan. Zodat het aantrekkelijker wordt om weer in Nederland te investeren.

Niet dat de vakbond het ook maar ene jota kan schelen. Hun kostje is gekocht. Waar gewone mensen belasting moeten betalen is dat voor de contributie aan de vakbonden niet nodig. Een gemiddelde subsidie van 40% voor onze fijne vrienden, zie screenshotje hierboven uit de cao voor de MetAl. En niet alleen dat: Ook wordt de premie nog eens gezellig automatisch geïncasseerd. Hatsaflatsa! Staken! Actie!

12 reacties

Opgeslagen onder Links

12 Reacties op “Het probleem met de vakbonden

 1. vanhetgoor

  Ik denk niet dat er een zinnig mens te vinden is die in dit economische klimaat wil gaan staken. Vooral niet in de metaal, die ligt zo goed als op zijn kont. Het zou overigens wel eens een goed idee zijn om eens de hele economie door te lichten. Vroeger was het zo dat er aan de ene kant arbeid stond en aan de andere kant kapitaal, het geld en de arbeid maakten samen dat de economie draaide. Maar ergens is nu een ontkoppeling geweest. Nu draait de industrie zonder kapitaal en kapitaal vreet zonder te investeren. De grootste bedrijven van tegenwoordig zijn tot stand gekomen zonder noemenswaardige steun van het kapitaal. Apple Google en Microsoft, pas later stapte het kapitaal in. Banken en beleggers deden dit pas nadat bekend was dat er een groeipotentieel was en geen risico. Waar ik dus speciaal op doel is de banken-sector, daar lukt het om geld aan de economie te onttrekken zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. De financiële wereld heeft niets maar dan ook helemaal niets meer te maken met durfkapitaal en initiatieven nemen. Het is schuiven met geld van anderen, risico’s verplaatsen maar wel zelf vangen. Er moet iets veranderen, dit is gewoon ziek. De enige prestatie die banken en aandeelhouders leveren is het opvreten van de winsten, niets meer en niets minder.

  • Bij NXP willen de vakbonden gaan staken. Lees het linkje maar.

   NXP is de voormalige philips semiconductor tak. Die is toentertijd -jaren ’80- met kubieke meters subsidie uit de grond gestampt omdat we zo nodig tegen de Japanners op moesten boksen. Ondertussen is de semiconductor industrie in Japan verkruimeld tot een muiepoepje en zit alles in Korea en Taiwan. En in de VS. Geeft maar weer eens mooi aan dat het helemaal niets met de lonen te maken heeft en alles met het ondernemersklimaat en de houding van de werknemer. Staken!

   NXP zit trouwens ook al lang in Azie. Slechts 10% van de mensen werkt in Nederland, de rest van de productie zit al lang over de grens.

 2. Colt

  “In plaats van te eisen dat de arbeidsmarkt flexibiliseert en het afschaffen van allerlei sociale voorzieningen die arbeid alleen maar onnodig duur maken krijst de FNV maar door.”

  Flexibiliseren!? Laat de arbeiders maar stikken, dus? Gewoon niet zeiken en werken!
  Zekerheid? Alleen dat je dood gaat.

 3. Pingback: Hypocriet: SP mag niet meer automatisch afdrachten incasseren | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.