Een Nieuwe Tovershow met de PvdA: Werkloosheid wettelijk onder de 5%!


paul_tang

Werkloosheid gewoon verboten!

Paultje Tang, de lijsttrekkert van de Socialisten voor het EP vindt dat er maar eens een eind aan moet komen. Aan de werkloosheid dan:

[Paul Tang, PvdA]: Alle Europese lidstaten moeten hun werkloosheidspercentage beperken tot maximaal vijf procent.

Tja. Klinkt goed? Of niet? Laten we het er maar eens over hebben.

Reality is not optional

Beste Paul, Amice,

Wil je echt iets doen aan de werkloosheid dan zul je er voor moeten zorgen dat ondernemen weer aantrekkelijk wordt. En dat mensen weer hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen.

Dat betekent in concreto het afschaffen van de belastingen voor bedrijven, het afschaffen van de vermogensrendementsheffingen en het fors verlagen van de loonbelastingen. En dan vooral voor de middeklasse -of wil je alleen maar extra stratenvegers en postbestellers aan het werk helpen?

Daarbij moet je met een motorzaag in het woud van uitkerinkjes gaan kappen. De duur, de hoogte en toegankelijkheid moeten sterk beperkt worden. Maak alle uitkerinkjes eens tijdelijk? Zeg 1 jaar en dan is het Schluß? En schaf het minimum loon af, while you’re at it?

Tot die tijd kunnen wij allemaal zien wat jou ware aard is: Een politieke opportunist die over de rug van de gewone man om aandacht komt hoeren.

Met vriendelijke groeten,

Richard

13 reacties

Opgeslagen onder Links

13 Reacties op “Een Nieuwe Tovershow met de PvdA: Werkloosheid wettelijk onder de 5%!

 1. Blitskikker

  Ik ben het op zich helemaal met je eens. Ik denk bijv. ook dat het minimumloon, ofwel het verbod op arbeid die nou eenmaal niet zoveel waarde heeft in het economische verkeer, funest is voor de werkgelegenheid. Maar ik heb hier nog wel een vraag over. Stel namelijk dat je het minimumloon en de uitkeringen afschaft, zodat mensen gewoon aan het werk moeten gaan. En stel dat bepaalde mensen vervolgens niet in staat zijn om meer dan 500 euro in de maand te verdienen. Op zich niets mis mee – beter dat ze werken dan dat ze thuis duimen zitten te draaien – maar je zult ze dan wel een inkomensaanvulling (deeluitkering) moeten geven om op een bestaansminimum te komen. Dan kun je de tegenwerping krijgen dat straks dus mensen bij McDonald’s hamburgers staan te flippen voor 500 euro in de maand, waarbij de staat de rest mag bij passen. Dus impliciet wordt McDonald’s dan dus gesubsidieerd, wat toch ook weer niet de bedoeling kan zijn. Hoe kijk jij hier tegenaan?

  • blits,

   Zo’n systeem is prima, dat heet de EITC (Earned Income Tax Credit) Mensen die wel werken maar erg weinig verdienen krijgen geld terug van de belastingen.

   Ik vind dat een prima idee want het wimpelt de zorg voor de zwakkere in de samenleving via het minimum loon niet af op een paar ondernemers en daar bovenop gaan mensen aan het werk. Dat laatste is ook cruciaal: Iemand die gaat werken verdubbelt in een paar jaar zijn inkomen.

   Het betekent wel dat we consequent moeten zijn: Alle uitkeringen -werkloosheid, huursubsidie etc, etc- moeten gekoppeld worden aan werk: Wie niet binnen een korte tijd weer aan de slag gaat verliest alle steun. Jammer dan, dan maar niet.

   En vanwege dat laatste zal het er wel nooit van komen. Liever gelooft de linksche mensch in De Grote Tovershow van Paultje.

 2. Jan

  Toch een goed idee van de partij van de afgunst. Misschien een nog beter idee voor de SP om te gaan stunten met 4%. Daarna kunnen we er leuk een paar spoed debatten over houden om de tijd te doden.

 3. Waarom doen alsof het een onoplosbaar probleem is ? Als je mensen 40 uur ( in de praktijk meestal langer ) laat werken en daarmee 90% aan het werk houdt, moet je de werkweek inkorten tot 36 uur. En als het dan nog niet lukt, tot 32 uur. Net zo lang tot het wel lukt.
  Er is geen natuurwet die zegt dat het 40 uur moet zijn. Vroeger was het 80.
  Blijkbaar worden we steeds productiever.

  • Blitskikker

   De werkloosheid zit vooral aan de onderkant van de markt (o.m. vanwege het minimumloon, zoals Richard ook al aangeeft). Is twee mensen elk 20 uur voor een half minimumloon laten werken beter dan eentje 40 uur voor een vol minimumloon en de ander thuis op de bank?

  • Jan

   Natuurlijk kan je oplossingen bedenken die wellicht kunnen helpen. Volgens mij was het onderwerp dat de partij tegen de arbeid dit wettelijk wilde reguleren. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het tekenen van een verdrag of wet de werkeloosheid even kan oplossen.

  • Ks,

   Euh … ?

   Nederland is wereldkampioen deeltijd. 49.8% van de nederlanders werkt in deeltijd.

   Hoezo 40 uur werken? Hoezo langer werken? Dat is echt een drogreden van meer dan 20 jaar geleden. Nederlanders werken ongeveer de minste uren van de hele wereld, zo’n 1400 uur per jaar.

 4. Zoek op Wikipedia wat “drogreden” betekent en leg dan maar eens uit waarom mijn argument een drogreden is.

  Nog iets :
  Hij heeft het over Europa, niet over alleen Nederland.
  Het is heel goed dat dit in Europees verband wordt aangepakt, want bedrijven zijn erg goed in “productie verplaatsen naar lage-lonen-landen”. Een wereldwijde aanpak zou nog beter zijn.

  • Ik denk dat de Grieken heel blij met hem zullen zijn. Je maakt gewoon een wetje dat de werkloosheid niet boven de 5% mag komen en voila: alle problemen zijn als sneeuw voor de zon opgelost. Zie je wel: 30% werkloosheid is allemaal flauwekul. Gewoon wat meer pvda nodig!

   Hoe dom kun je worden. Hoe naief kun je zijn. Hoe hard moet het eigenbelang zijn dat je over de rug van de gewone man dit soort rotzooi gaat uitbraken, alleen maar voor een paar extra stemmen?

   PvdAers zouden nog hun eigen moeder verkopen als dat een paar stemmen extra zou opbrengen.

 5. “Is twee mensen elk 20 uur voor een half minimumloon laten werken beter dan eentje 40 uur voor een vol minimumloon en de ander thuis op de bank?”

  Ja, veel beter. Dan kun je ze geen van beiden meer nawijzen of nutteloos werk in een bos laten doen. En werken is toch goed voor iedereen ?

  • Er is geen tekort aan werk.

   Er is altijd meer werk te doen dan aanbod van arbeid. Werkloosheid komt niet uit een overschot aan arbeiders maar door een te hoge prijs van arbeid. Die prijs van arbeid wordt voor het grootste gedeelte door de overheid -lees politici- bepaald.

   De conclusie is simpel: werkloosheid is een keuze. Van politici om precies te zijn die via de rug van de gewone man mooi weer willen spelen.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.