Indoctrinatie van kinders?


Volgens het weekblad Kijk! is Wilders geen fascist. Of toch wel?

Volgens het maandblad Kijk! is Wilders geen fascist. Of toch wel?

Minderwaardige mensen

Een van de veranderingen in de publieke discussie is dat langzamerhand het elitaire neerkijken op ‘populisten’ of ‘nationalisten’ niet meer geaccepteerd wordt. Wie roeptoetert dat Wilders een fascist is -of een racist of wat voor moois dan ook- zet zich tegenwoordig al een heel stuk buitenspel. Die langspeelplaat is grijs, dat werkt niet meer.

Plus natuurlijk dat of je nou wel of niet op ome Geert stemt: een heel aantal mensen vinden zijn commentaar op de Islam, de massa immigratie en Europa helemaal zo gek nog niet. Wie dus Wilders voor allerlei lelijke dingen uitmaakt zonder de vraagstukken rond deze thema’s echt te adresseren vervreemdt zich van de burger. En dat draait steeds verder: Partijen die maar blijven wegkijken en knuffelen kunnen tegenwoordig op flinke hoon van de (jonge) kiezer rekenen.

Daarmee wordt ook duidelijk hoe de toekomst er uit gaat zien: De jongste generatie van nu is de werkende generatie van straks. Politici en politieke partijen die mee willen blijven spelen zullen open kaart over deze onderwerpen moeten gaan spelen.

The empire strikes back

Toch zit het oude -wij weten wat goed voor de burger is- er bij hele volksstammen nog goed in. Kijk maar eens naar het foto’tje van hierboven. Dat is een kolommetje in het maandblad Kijk! -wie is er niet groot mee geworden?- dat mijn kinders lezen, onderdeel van een multi-page special over het fascisme.

Op zich lijkt het er neutraal en objectief te staan. En inhoudelijk klopt het wel zo’n beetje. Sterker nog, de echt onaangename dingen die Wilders af en toe roeptoetert worden niet genoemd. Prima toch?

Welnee. Wie goed kijkt ziet dat Wilders sterk wordt geassocieerd met het fascisme. En dan niet alleen door het quote’tje van Mussert dat er onder staat of het artikeltje over ‘neo fascisten’ daar weer onder. De vraag is natuurlijk waarom er überhaupt iets over Wilders in het stukje staat. De boodschap is duidelijk: Wilders is dan nu wel in naam geen fascist maar iedereen weet ook wel dat dat slechts een kwestie van tijd is. De treinen gaan weer naar het oosten rijden!

Wil de echte fascist opstaan?

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de 4 punten die aangevoerd worden. Die zouden naadloos op Islamitische extremisten kunnen passen -weg met de democratie, sharia invoeren, de burger ondergeschikt aan de Islam, Joden moeten dood, kafirs zijn honden en Marokkaanse knokploegen die nu al hele buurten terroriseren- maar daar hoor je de Kijk! niet over. Dat is -niet toevallig- ook precies wat Wilders zegt: De Islam is een fascistische ideologie.

Framing dus. Hoe maak je iemand verdacht zonder het hardop te zeggen?

47 reacties

Opgeslagen onder Politiek

47 Reacties op “Indoctrinatie van kinders?

 1. ReggieRoning

  Het zijn wel steeds dezelfde woorden van Wilders die je gebruikt wanneer je het over moslims hebt. Blijkbaar heeft de gele blonde leider jouw ook weten te indoctrineren.

 2. Colt

  “Of plak het eens op partij’tjes als de SP en GL die openlijk bomaanslagen of andere ‘verzetsdaden’ plegen dan wel verheerlijken, democratie aan de kant willen schuiven en de burger ondergeschikt maken aan de staat. In hun statuten staat zelfs dat ze gebaseerd zijn op ‘maoistische en stalinistische grondslag’. Als ze al niet gewoon ramstrak antisemitisch zijn.”

  Zeker is is Richard geïndoctrineerd door zijn “verzetsheld” (ook al lijken de PVV-vlag en logo wel heeeeeeel erg veel op die van de NSB, maar dat mag ik niet zeggen want dan ben ik tegen de vrijheid en antisemitisch).

  De SP is destijds (1971) wel opgericht met een Maoïstische grondslag, maar is die inmiddels kwijt.
  GL is een samenraapsel van diverse kleine partijtjes, waarvan er één (CPN) een licht Stalinistische basis had, terwijl bijvoorbeeld de PSP een anti-Russisch communistische koers vaarde.
  GroenLinks verantwoordelijk houden voor standpunten van voorafgaande partijen is nogal dom.

  Vertel jij nu eens wanneer de SP of GL bomaanslagen of terrorisme verheerlijkte. Nou?
  En wanneer nam Wilders ook weer afstand van extreem-rechts geweld?

  Mooi stukje rechtse propaganda hoor: “democratie aan de kant willen schuiven en de burger ondergeschikt maken aan de staat”
  Alleen niet waar, hè. Jammer. Vuile linkse rakkers die je vrijheid maar niet willen pikken! Zo blijft er niets van je standpunten over.

  En waar jij antisemitisch vandaan tovert is mij een raadsel.
  Of is dit weer dat Israël dingetje? Nee, want die zijn zo netjes…

  Haal nou toch eens je kop uit het zand en kijk eens met je eigen ogen!
  Links is niet pro-islam, Links is anti-imperialistisch. En ja, als dat betekent dat dat anti-Israël is, dan zegt dat meer over Israël dan over Links. En als jij dus schijnbaar zo pro-Israël bent, dan zegt dat ook veel over jou.

 3. Colt

  Deze al eens gezien? En geloof me, dit was echt wel al bekend voor het uitbrengen van het logo.

  http://detegenpartij.files.wordpress.com/2013/08/bq1csfwcyaagmq5.jpg?w=615&h=411

 4. Arjan Fernhout

  Wilders profileert zich aan alles wat Nederlanders ‘vreemd’ vinden. Of dat nu moslims, Marokkanen, Oost-Europeanen, EU, de euro, mensen die niet goed omgaan met dieren, etc., etc., zijn. Aan dat gestuurde onderzoek van Capital Economics en eerder dat van Lombard Street kun je zien dat hij zijn kiezers valse hoop geeft. Zo langzamerhand vermoed ik dat W. deze mensen misbruikt voor ‘grotere plannen’ van o.a zionist-neocon Daniel Pipes, die hem financieel steunen. In die richting twee van vele links:
  http://ariwatch.com/BirdsOfAFeather.htm
  http://www.veteranstoday.com/2013/04/04/daniel-pipes-promotes-syrias-destruction/

  Wat fascisme is laat zich in Nederland tussen ‘politieke pornografie’ (H. von der Dunk, vader van) en ‘de intellectuele wortels van’ (F.Bolkestein) niet funderen. Wie wat in het interbellum loopt te grasduinen – zoals ‘PVV-intellectueel’ Bosma – moet maar bedenken dat zowel Churchill als Jabotinsky ooit fans waren van Mussolini. Daar laat ik het bij.

  • Echt waar? Ik hoor wilders anders nooit over chinezen, japanners, amerikanen en nog meer van dat vreemde volk.

   Rare definitie van ‘vreemd’ heb jij. Wat dacht je van ‘potverteerders’? Of ‘handophouders’ of ‘criminelen’?

   Volgens mij zegt wilders dat er een boel halve criminelen onder dat volk zitten. En raad eens: dat zegt de politie ook. Of zitten die ook in het ‘complot’

   Mafkees.

 5. ReggieRoning

  “Wat vind jij er van dat de jongere generatie meer gepolariseerd is dan de oudere generaties ooit waren?”

  Een kwalijke zaak. Daarom spreek ik mij uit tegen indoctrinatie in de media, zoals ook deze, die aan de gang is sinds Bush (sr) plannen maakte om het Midden Oosten ten behoeve van zichzelf te hervormen.Nou snap ik wel wat dag in dag uit “moslims” in dezelfde zin gebruiken met “terrorisme” in (gratis) krantjes op stations. internet, media en tv doet met de menselijke psyche. We kunnen gewoon met je blogs meelezen Richard. Als een soort mantra herhaal je de krantekoppen, kinderachtige woordspelletjes als “diskriminazi” en nog meer van dat soort. Grow up Richard en probeer eens echt te begrijpen wat er om je heen gebeurd.

  • Tjee zeg. Wat een opgekropte haat. En dat alles door een postje van mij. Sorry hoor.

   Zou je niet eens met iemand er over gaan praten?

   • ReggieRoning

    Waarmee je aantoont dat een inhoudelijke reactie niet aan jou besteed is. Voortaan krijg je ze weer op de manier dat je ze verdient. Prettig weekeinde nog Richard.

    • … zegt de man die als enige argument heeft ‘grow up en probeer eens echt te begrijpen wat er om je heen gebeurd’. Wat een inhoudelijke argumenten allemaal! En wat een grote feitenkennis, een sterke analytische blik en scherp inzicht!

     Ik zou toch even langs de huisarts gaan om wat extra blauwe pilletjes te vragen als ik jou was.

     • ReggieRoning

      Doe jij dat zo Richard?

      • Tjee. Wat scherp. Wat een verrassende wending! Wat een inzicht! Wat een humor! En ook zo puntig geschreven!

       Nou ik ben HE-LE-MAAL om.

       Reggie's Tegel

       • ReggieRoning

        Dat je er ook nog eens de moeite voor neemtn. Wat een eer weer toch Richard :)) Tx!

        • Het is alleen jammer dat de discussie met mensen zoals jij niet verder komt dan “Jij bent stom” en “Nee, jij bent zelf stom”. Afgewisseld met de gouwe ouwe “Ik ben altijd tien keer slimmer dan jij”.

         Dus doe me een lol: Als het inhoudelijk niet wil lukken, hoef je geen comments in te typen hoor. Dit is een vrij land.

         • ReggieRoning

          Ik snap het probleem niet. Zelf schrijf je artikelen precies in dezelfde strekking, “moslims zijn achterlijk”, “islam is facisme”, “links is dom en doet huilie huilie”, “marrokanen zijn wolven in schaapskleren” etc. Tjah, dat mensen dan jou dom, achterlijk of racistisch gaan noemen is grwoon een koekje van eigen deeg. En ik zal je een lol blijven doen iedere keer dat je weer met zulks onzin komt aanzetten.

          • Ik schrijf nergens dat moslims achterlijk zijn. Ik vind de islam een fascistische ideologie maar moslims zijn geen ideologie maar mensen. En ik ben niet de enige: wie de islam nu nog de religie van de vrede noemt heeft echt een steekje los.

           Daarbij schrijf ik ook nergens dat marokkanen wolven in schaapskleren zijn maar dat de gemiddelde marokkaan veel crimineler gedrag vertoont dan de gemiddelde nederlander. Dat heeft trouwens niks te maken met wat ik vind maar met wat de feiten ons vertellen: de politie zegt het ook.

           Het feit alleen dat jij dat niet zegt impliceert direct dat je geen fact-based discussie wil voeren. Zie daar gelijk een samenvattinkje van mijn vorige commentaar. Ook nare dingen kunnen best waar zijn.

           Dumb

           En als mensen mij dom, achterlijk of rascistisch gaan noemen dan vind ik dat een zwakte argument: als je het inhoudelijk aflegt ga je kennelijk maar schelden.

 6. Roberto la Verita

  Koop een ladder Richard
  Roberto

 7. Pingback: De cultuur van geweld | The Logic Free Zone

 8. Pingback: Minder marokkanen en de ‘Silent Majority’ | The Logic Free Zone

 9. Pingback: Hoe linksche menschen extremisme goedpraten | The Logic Free Zone

 10. Pingback: Minder, minder, minder | The Logic Free Zone

 11. Pingback: Wie is nou de extremist? | The Logic Free Zone

 12. Pingback: De Koran, de Donald Duck en het gelijk van Wilders | The Logic Free Zone

 13. Pingback: Waar zijn al die ‘succesvolle’ moslima’s nou? | The Logic Free Zone

 14. Pingback: Framing: Hoe leugens en onwaarheden zo neer te zetten dat mensen gaan denken dat ze waar zijn | The Logic Free Zone

 15. Pingback: Wie denkt Geert Corstens wel dat hij is? | The Logic Free Zone

 16. Pingback: Linkse mensen en democratie: een heel slechte combinatie | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.