Tekort aan water in Californie?


girl-in-the-water

Al 3 jaar droogte

Dat wordt dorst lijden!

Water op rantsoen door droogte Californië’ Ongeveer 25 miljoen mensen in Californië worden bedreigd door drooglegging.

Tja. Global warming, droogte: We hebben er zelf om gevraagd. Of niet soms? Laten we maar eens wat op een rijtje zetten.

Vrije markt

Water in Californië is een strikt gereguleerde business. Al vanaf het begin van de 20ste eeuw zijn er zgn. ‘water wars‘ om de steden in het zuiden van water te voorzien. In dat opzicht is er niets nieuws onder de zon. Sterker nog, al decennia lang waarschuwen economen voor een aankomend tekort.

Deze aankomende crisis is dan ook volledig voorspelbaar. Een gereguleerde (lage) prijs en een steeds maar toenemende en steeds rijker wordende bevolking: Zie daar de ingrediënten die je nodig hebt voor een fijne volkomen voorkombare fuck-up. Amerikanen gebruiken gemiddeld zo’n 600 kuub per familie en betalen daar zo’n 300 euro (ppp) voor. Ter vergelijk: In Nederland gebruikt een doorsnee gezin zo’n 200 kuub en betaalt daar zo’n 250 euro voor. Zie daar de oorzaak van deze ‘crisis’.

Sahara

Wie kent niet de (fameuze) uitspraak van Milton Friedman: “If you put the federal government in charge of the Sahara Desert, in five years there’d be a shortage of sand.”. En in dat licht moet je ook de reactie van Jerry Brown, de Democratische Gouverneur van Californië zien:

Gouverneur Jerry Brown riep zaterdag Californiërs op toiletten niet onnodig vaak door te spoelen en de waterkraan dicht te draaien tijdens het scheren.

Toiletten niet onnodig door spoelen. Goh, dat ik daar nog niet aan gedacht had! Gelukkig maar dat onze Jerry er is!

5 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

5 Reacties op “Tekort aan water in Californie?

 1. Er is te weinig drinkwater in Californië, want het regent niet.
  Dat is de schuld van een democraat, want democraten zijn een soort van links, want die andere hoe-heten-ze-ook alweer zijn rechts.
  En alles wat een linkse zegt is dom gewauwel, want alleen rechtse mensen kunnen iets intelligents zeggen.
  Als links aan de macht is, is de bevolking opeens intelligent.
  Door die plotselinge intelligentie, kiezen ze daarna weer rechts, en dan hebben ze opeens leiders die intelligenter zijn dan zij zelf.
  Echt waar.

 2. vanhetgoor

  Driehonderd Dollar voor 600 Kuub is te goedkoop, toen ik in de tropen woonde betaalden wij ongeveer vijf Dollar per Kuub. Omgerekend betalen die Californiërs dus vijftig Dollar-cent. Het probleem is dat het water gesubsidieerd wordt verkocht, dat gaat altijd fout, of er nu republikeinen of democraten aan het roer staan. Daarnaast is het Californische verbruik monstrueus, 600 Kuub is 50.000 liter per maand, dat zijn honderd kinderzwembadjes vol. Dat zijn 135 kratten met 12 flessen water per dag. Of voor elke Californiër gedurende twee volle uren per dag de kraan volledig open! Ik denk niet dat het een links of een rechts probleem is, het is alleen verspilling!

  • De californische overheid houdt kunstmatig de waterprijzen laag met alle verspilling van dien tot gevolg.

   Het is dus wel een politiek probleem: gemaakt door mensen die de meest elementaire kennis van vraag en aanbod niet begrijpen.

 3. Robert

  Het heeft bij mij tot enige opwinding geresulteerd, de dame haar kontje kon ik niet van afblijven en is het probleem dat je beschrijft – helder als glaswerk – heb ik voor een moment totaal vergeten.

  Vreemd, …dat N. Noordervliet nu ook al de revolutie predikt voor de arme in Amerika (zie Trouw) en u op uw webpagina de Atlantische zee oversteekt om iets aan te klagen. Ver-van-mijn-bed-show. Wat hebben de Nederlanders toch om zoals Kuntsel… de politieke situatie te moeten uitleggen – overigens helder – als hier de voedselbanken, de rijke rijken, Groningse huisverzakkingen en bank-bandieten etc. etc. Amerika af te schilderen als het grootste kwaad op aarde. Vreemde projectie.

  Trouwens de hervormingen van de banken in Amerika is vele malen beter dan in Europa.

  Sout. Breng morgen de inhoud van de ijskast, kelder of voorraadkast naar de voedselbank en trek in grote getalen naar Den Haag…(…)

  Groet,

  Robert Kruzdlo

  Amerikaan-Europeaan

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.