De echte prijs van de Eurocrisis


Pensioen overzicht

Uniform pensioenoverzicht

Van het weekend kreeg ik weer het ‘uniforme pensioenoverzicht’ opgestuurd.

Het enige wat ik d’r uit kan concluderen is dat de Griekse Tragedie ons krankzinnig veel geld gaan kosten. Reken maar mee: De afgelopen 5 jaar is de inflatie bij elkaar zo’n 9.8% (in 2012 en 2013 was de inflatie zo’n 5% bij elkaar volgens het cbs). Neem daarbij dat mijn pensioen met 5.1% is gekort: een gezellige 15% eraf dus. Zie foto’tje hierboven. (*)

De totale Nederlandse pensioenvoorziening is zo’n 1000 miljard. Een korting van 15% vanwege ‘tegenvallende resultaten’ -i.e. de staatsobligaties geven te weinig rente- is dus een gezellige 150 miljard euro. Foetsie.

Bezuinigen

Zuinig aandoen en sparen voor later klinkt leuk maar is weerloos als de Socialisten hun grijpgrage klauwen uitsteken. Griekenland en de andere Club Med landen zouden en moesten gered worden en dus ging de rente omlaag en omlaag -op dit moment is de euribor een kwart procent- en blijven natuurlijk de resultaten achter. Een kind kon het zien aankomen.

Politici -of het nou die uit Brussel zijn of die uit Den Haag- spelen de mooie meneer, de belastingen worden flink verhoogd -broekriem aantrekken heet dat, zelden zo’n lachwekkende poging om het eigen falen enigszins op te leuken gezien- en allerlei holle prietpraatjes over dat het nou echt beter gaat wordt er dagelijks over ons heengekotst.

Maar onthoud maar dat we 150 miljard kwijt zijn. Zeg maar 25.000 euro voor iedere voltijds werkende Nederlander.


(*) Vooral dat zinnetje ‘Vanwege de te lage dekkingsgraad is bij PME een herstel plan opgesteld’. Wat een kul. 15% korten zal je bedoelen. Stelletje schorem.

9 reacties

Opgeslagen onder Eurocrisis

9 Reacties op “De echte prijs van de Eurocrisis

 1. Blitskikker

  Tsja, de rentemanipulatie met een paar honderdsten van procenten door een aantal commerciële banken valt compleet in het niet bij wat de ECB heeft gedaan, namelijk de rente met procentpunten tegelijk naar beneden manipuleren.

  Maar wat verwijt je de pensioenfondsen nou precies? Volgens mij vallen zij in deze kwestie meer in de categorie slachtoffer dan in de categorie dader. Anders gezegd, wat hadden ze dan moeten doen? Het enige alternatief zou zijn geweest dat ze de rente hadden vastgelegd toen deze nog hoger was, bijvoorbeeld door in langlopende obligaties te beleggen. Maar dan waren ze de pineut geweest als de rente zou zijn gestegen – een scenario dat zich in het verleden ook regelmatig heeft voltrokken. Met wijsheid achteraf is het makkelijk klagen, maar op voorhand zijn er geen makkelijke keuzes zonder risico’s.

  Net zoals bij bijv. je hypotheek. Achteraf had je beter de rente niet vast kunnen zetten en voor variabele rente kunnen kiezen. Maar ja, ook dat is wijsheid achteraf.

  • Ik verwijt pensioensfondsen niets behalve dat ze fungeren als baantjescaroussel voor uitgerangeerde politici.

   Wat ik de politiek verwijt is
   – verplichte deelname pensioenfondsen ipv zelf je pensioen regelen
   – het ‘redden’ van club med landen door met kubieke meters schuld overnemen, daarmee ook de basisfindamenten van de eurozone breken,
   – het niet genoeg bezuinigen omdat de rente zo laag is dat het net lijkt dat de begroting in orde is

   De rekening komt stukje bij beetje binnen. Pas over een decennia -als we er niets meer aan kunnen doen- wordt duidelijk wat dit geintje ons gekost heft.

 2. antieu

  De pensioenellende wordt vrijwel volledig veroorzaakt door de mislukte euro, het economisch mislukken daarvan werd al in 1997 door een 70tal Nederlandse economen voorspeld.
  De rente van bijna nul moet door de pensioenfondsen als rekenrente worden gehanteerd, daardioor exploderen rekenkundig de toekomstige verplichtingen.
  De euro heeft dan ook geen economisch maar een politiek doel, een politieke unie afdwingen.

  • De euro is niet mislukt. D’r is niks mis met de euro.

   Wat er mis is dat onze geliefde leiders in Den Haag en Brussel bepaald hebben dat wij -gewone man in Nederland- op moeten draaien voor decennia lang feesten en geld over de balk gooien van socialistenvriendjes in de Club Med.

   We moeten namelijk solidair zijn. Terwijl we vijf jaar geleden de grieken de eurozone uit hadden moeten smijten.

 3. Colt

  Je lijkt maar niet te beseffen dat socialisme een arbeidersbeweging is. Pensioenen korten is dan dus in je eigen vingers snijden! Er is maar een doelgroep die beter wordt van de crisis-paranoia: de rijke elite!

  • Nee hoor. De beurs staat lager dan voor de crisis. Wie er rijker van is geworden zijn de jouw socialistenvrindjes -maar de rest is net zo corrupt- in de club med.

   Met ‘arbeiders’ heeft het echter niets te maken.

   • Colt

    Bedenk nou eens wie er aan de basis staan van de korting op pensioenen: directeuren en politici. Beiden groepen die inherent bij de economische top horen en weinig op hebben met de arbeiders (ook als ze aders beweren).

    Socialisme heeft hier niks mee te maken. Het draait hier weer om geld. Iemand wil het in zijn zakken steken. En dat is nou net wat het kapitalisme promoot: zelfverrijking boven al het andere.

    • Tja. De basis voor het korten van pensioenen zijn jouw socialistenvriendjes die hun alte kameraden in het groeksche moesten helpen.

     • Colt

      A) de PvdA zijn geen socialisten, maar sociaal-democraten. Alhoewel sociaal hervormend zijn zij nog altijd kapitalistisch van aard en dus per definitie niet socialistisch.

      B) het zijn niet mijn vriendjes

      C) Er wordt hiermee niemand anders geholpen dan de directeurs/aandeelhouders van de pensioenvoorzieningen en het rijk.

      D) Belastingverhogingen doorgevoerd door dit en vorig kabinet is niet socialistisch. Het zit je nog steeds enorm dwars dat je ongelijk hebt over de zwaar-liberale status van dit kabinet.

      Face it: socialisme is voor de arbeider, dit kabinet niet, ergo dit kabinet is niet socialistisch.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.