Zonne-energie: De bubble loopt leeg


SexySolarGirls

Plop it goes!

De Chinese overheid trekt de stekker er uit

The Chinese government is pushing for a drastic shakeout of the country’s overcrowded solar cell industry, supporting only a quarter of players and practically telling the rest to get out of the business.

Tja. Hoe kan dat nou?

Goed geld naar kwaad geld gooien

Het afgelopen decennium -zeg maar sinds het filmpje van Al Gore- zijn de prijzen van zonnecellen flink gedaald. Kostte een ‘watt-peak’ 10 jaar geleden nog rond de 8 euro, nu kan dat al voor 2 euro. Maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten is dat niet gebeurd door verbeterde technologie en grotere volumes.

Landen in het westen -Duitsland en de VS voorop- hebben miljarden aan subsidie gegeven voor het installeren van extra zonnepanelen waardoor er -voornamelijk in China- een enorme industrie is ontstaan. De lokale overheden daar hebben deze industrieën binnengehaald door wederom grote hoeveelheden subsidie te verstrekken (*) en sinds de financiële crisis van 2007 zit daar behoorlijk de klad in.

Westerse landen hebben hun subsidies drastisch teruggeschroefd en daarom is het volume enorm ingezakt. De enige manier om deze fabrieken overeind te houden is door nog meer subsidie van lokale (Chinese) overheden. En dat is ook op grote schaal gebeurd. Zie daar de reden dat de prijzen zijn blijven dalen: Lokale partijbonzen die hun prestige projectjes in rook zien opgaan en niets anders kunnen dan keer op keer weer de beurs van de belastingbetaler te trekken.

Subsidie werkt niet. Nooit.

Als een operatie verliesgevend is, dan is deze met wat subsidie niet opeens winstgevend. Sterker nog: De drijfveer om het productieproces te optimaliseren, versneld nieuwe investeringen te doen en extra technologie te ontwerpen wordt door subsidie vakkundig kalt gestellt. Oude, niet concurrerende processen en technologieën drukken nieuwe en potentieel wel concurrerende innovaties eruit. Stagnatie en achteruitgang is het gevolg.

Wie denkt dat het verstandig is om producten onder de kostprijs te verkopen -aan rijke buitenlanders- en het verschil met belastingpoet -opgebracht door arme boeren- bij te passen komt vroeger of later van een koude kermis thuis: Je kunt niet rijk worden door je kosten te verhogen.


(*) Niet arbeid maar technologie is verreweg de grootste kostenpost voor de productie van zonnecellen. Het fabriceren van zonnecellen in China verhoogt de kostprijs alleen maar.

3 reacties

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

3 Reacties op “Zonne-energie: De bubble loopt leeg

  1. Subsidie werkt wel, en het bewijs is ING, ABN-Amro, de Publieke Omroep, de landbouw en de hele EG in het algemeen.

    De Chinese subsidie op de export van volta-elektrische cellen heeft ook gewerkt, er is namelijk geen noemenswaardige concurrentie meer over in de rest van de wereld, kapot geconcurreerd door de Chinezen.

    Het gezeur ‘dat subsidie niet werkt’ wordt alleen gebruikt door mensen die zelf naast de grote buit hebben gegrepen. Voor Joop.nl werkt het! Voor ThePostOnline werkt het ook, daar zegt ook niemand dat ze al het ontvangen geld terug zullen storten ‘omdat subsidie niet werkt’! Bij GeenStijl zijn ze maar wat blij met de dikke leuter die De Telegraaf er in gestoken heeft.

  2. Pingback: Zonnepanelenfabrikant failliet, 3000 banen weg? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.