Lekker spinnen met … Amnesty International!


De direccteur van Amnesty International verdient meer dan een half miljoen.

De directeur van Amnesty International verdient meer dan een half miljoen.

Beetje bezuinigen

De (internationale) club van professionele boeroepers Amnesty International moet wat bezuinigen. Door de crisis geven mensen minder gratis geld en dat is nou juist de core-bussiness van de wereldverbeteraars. Gelukkig blijven ze principieel:

[Amnesty International]: Om onze onafhankelijkheid te bewaren accepteren wij geen overheidssteun voor onderzoek, lobby en acties.

Tja. Principiële mensen verdienen respect ook al ben je het niet met ze eens. “Go Amnesty go” dan maar? Of toch niet?

Hoezo geen subsidie?

Ieder normaal denkend mens krabt zich meteen op z’n kop. Sinds wanneer slaan dit soort potverteerders geld van de overheid af? Zouden er dan echt nog principiële mensen ter linkerzijde rondlopen? Meestal -lees: altijd- is alles wat ter linker zijde geroeptoetert wordt verdraaid, de halve waarheid of ronduit gelogen. En dat zou bij Amnesty niet zo zijn? Dat klinkt al heel erg onwaarschijnlijk.

En ook in dit geval is het natuurlijk niet waar. De helft van de inkomsten van Amnesty zijn namelijk -indirect- subsidie. Wie een schenking doet aan een ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ -de overheid heeft een lijstje met ‘goedgekeurde‘ goede doelen- kan dat aftrekken van de belasting. Subsidie dus!

Belastingen zijn bedoeld als straf voor eerlijke mensen

Daarbij komt ook nog eens dat als deze giften niet aftrekbaar waren dat heel veel minder mensen überhaupt geld zouden schenken. Wie gaat er nou geld schenken aan de overheid? Dan moet je wel goed gek zijn, toch? De Fiscus pikt de helft in! Daarmee wordt meteen duidelijk dat ook de linksche medemensch weinig vertrouwen in de overheid heeft. Belastingen zijn ook in hun ogen voornamelijk een manier om succes te bestraffen, niet om het algemeen nut te financieren.

De directeur van Amnesty International verdient trouwens meer dan een half miljoen. Fijn he?


Het staat trouwens iedereen vrij om een extra gift te doen aan de overheid. Het rekeningnummer is

Bankrekening 56.99.92.400
tnv het Ministerie van Financiën
Postbus 20201,
2500 EE Den Haag.

Let wel dat dit niet aftrekbaar is. De overheid ziet zichzelf namelijk ook niet als een ANBI.

4 reacties

Opgeslagen onder Lekker spinnen met ...

4 Reacties op “Lekker spinnen met … Amnesty International!

 1. Colt

  “Meestal -lees: altijd- is alles wat ter linker zijde geroeptoetert wordt verdraaid, de halve waarheid of ronduit gelogen. ”
  Dat is an sich al een leugen. Maar daar zijn rechtserts zoals jij dan weer goed in.

 2. Blitskikker

  Ik ben het helemaal met je eens dat mensen geen belastingkorting hoeven te krijgen als ze geld aan organisaties zoals Amnesty International geven. Afschaffen die aftrekbaarheid.

  Aan de andere kant kun je strikt formeel Amnesty niet verwijten dat als zij een gift van iemand krijgen die persoon dat mag aftrekken van de belasting, want dat is immers iets tussen die persoon en de overheid. Het zou wel heel principieel zijn om dan de hele gift maar te weigeren. Alhoewel ik wel met je eens bent dat ze stiekem vast heel blij met die aftrekbaarheid zijn.

  • M.i. kun je die redenering -dat die aftrekbaarheid iets is tussen de overheid en de gever en dat ai daar geen rol in speelt- alleen volhouden als mensen evenveel zouden doneren ongeacht of dat aftrekbaar is. Anders is ai niet een neutrale buitenstander. Dit is overduidelijk niet het geval. Niet alleen is de hoogte van de donaties afhankelijk van de aftrekbaarheid, ook het aantal donaties zal dan drastisch zakken.

   En daarmee komt dat huichelachtige hypocriete gedrag van ai naar boven. Formeel gaat het hun niks aan -precies wat jij zegt- maar in de praktijk is het de allerbelangrijkste factor ever in hun hele financiele huishouding.

   Ik vind trouwens dat mensen die donaties -welke vorm dan ook- aftrekken van hun belasting ook niet meer mogen stemmen. Ze geven namelijk door hun daad aan geen vertrouwen te hebben in de overheid en onttrekken zich aan het doen van hun bijdrage aan de samenleving. En dan wel willen bepalen wat er met de centen van een ander moet gebeuren?

 3. Pingback: Hypocriet: SP mag niet meer automatisch afdrachten incasseren | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.