Waarom Socialisme niet werkt: Venezuela


Venezuela

Nationalisatie

Elektronicawinkels in Venezuela worden genationaliseerd:

President Maduro accused the Daka chain of overcharging and said it would now be forced to have “fair prices”.

He later announced the seizure of the JVG store in eastern Caracas, saying it was used by the wealthy elites of the city whom he called thieves.

Tja. En nu?

Vertrekken dus

Ook al gilt de president als een speenvarken: Als je mensen berooft dan vertrekken ze. Iedereen die kan kiezen gaat hupsakee aan de wandel. En dat geldt zeker voor investeerders. Alles oppakken en wegwezen. De president mag roeptoeteren wat hij wil -winkels berekenen prijzen volgens de wisselkoersen van de zwarte markt die 5 keer zo hoog liggen als de ‘officiele‘ koers- maar het gevolg is duidelijk: Venezuela gaat het putje in. Het is wachten totdat we een ‘Latijnse’ Lente krijgen, met al zijn moordpartijen en andere ongezelligheden die daar bij horen.

Denk trouwens maar niet dat dit een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is: Ook in Frankrijk roert het socialistenduiveltje zijn stinkende staart.

9 reacties

Opgeslagen onder Links

9 Reacties op “Waarom Socialisme niet werkt: Venezuela

 1. roteu

  Of Venezuela het putje in gaat kan ik niet beoordelen.
  Het zou kunnen, elk land wat niet al te groot is en niet naar de VS pijpen danst krijgt met VS sancties te maken.
  Iran is het beste voorbeeld, het land bestaat evenwel nog steeds, en lijkt aan de winnende hand, dank zij Putin.
  Rusland heeft ook uitstekende connecties met Venezuela, dat de VS Venzuela niet militair heeft aangevallen is door Russische en Chinese wapens, Migs die van onverharde startbanen kunnen starten, dus overal kunnen staan, met Chinese mach 3 Zijderups raketten waartegen de VS geen verdediging heeft.
  Wat betreft Frankrijk, daar verzet de bevolking zich als vanouds tegen ‘hervormingen’, lastenverzwaringen die de EU wil.
  Nobelprijs winnaar Krugman legde net uit dat, doordat Hollande niet in staat is het EU beleid door te drukken, dat het in Frankrijk relatief goed gaat, ondanks wat Krugman noemt ‘het complot tegen Frankrijk’, de fafwaardering door Standard en Poor’s.

 2. Venezuela functioneert niet. Net als de meeste buurlanden, trouwens. Dat heeft meer te maken met de omgeving dan met het politiek systeem.

  Over buitenland gesproken : weet je dat Duitsland het minimumloon gaat invoeren ?

  • Dat weet ik. En daar krijgen ze vanzelf spijt van. Net zoals wij dat hebben. Over een paar daagjes (volgende week dinsdag) wat data daarover.

   Trouwens: Het feit of een economie wel of niet goed draait is geen toeval. Het is niet een soort gok in de loterij waar je maar moet hopen dat er wat uit komt. Als je de basis -goede instituties, kleine overheid, rule of law, property rights- van de economische principes goed hebt dan komt het vanzelf goed. Dat is in Venezuela niet het geval maar bv in Brazilië, Colombia en Argentinië ook niet. Die landen glijden dus af naar economische irrelevantie. Bv Chili heeft het veel beter voor elkaar en dat land is de afgelopen 30 jaar dan ook behoorlijk rijker geworden. Zoveel rijker dat het laatst lid is geworden van de OECD, de club van rijke landen.

 3. Ach ja, Chili. Hoe verder van de VS, hoe beter het met een land gaat. Ik lees net over de socialist Allende, die door generaal Pinochet vermoord is. Tegenwoordig hebben ze weer een democratische regering. Centrum-links. Er schijnen veel Duitse emigranten te wonen.

  • Dat is niet alleen in Chili zo. Het blijkt dat voor een gezonde economie je niet per se een democratie nodig hebt. Democratie is voor de vrijheid van de burger, niet voor de welvaart.

   Maar andersom geldt het wel. Landen die een democratie hebben gaat het beter voor de wind dan landen die dat niet hebben. En dan bedoel ik wel een democratie gebaseerd op westerse liberale normen en waarden. Niet zo’n fopneusje zoals in Iran of Brazilië o.i.d.

 4. Colt

  Waarom socialisme daar niet werkt? Drie redenen:

  1) Er is nog steeds sprake van kapitalisme: er is geld, er is marktwerking, dus is er geen sprake van een overgangssituatie naar het communisme. Daarmee is er helaas dus ook geen sprake van socialisme, maar van het valse broertje “sociaal-democratie”.

  2) De tegenstanders van Maduro zijn zeer fel tegen zijn plannen (en die van Chavez) en worden daarbij angstvallig gesteund door Amerika. Want raad maar eens wie er wat bij kan winnen als Capriles de baas wordt!

  3) Het is een land alleen. Er is nog nooit een land geweest dat in zijn eentje socialistisch is geworden en het is kunnen blijven. Dat komt vooral door invloeden (en dreigementen) van buitenaf. Een socialistische revolutie moet internationaal zijn of zal falen.

  Venezuela zal in het putje belanden…het is vooral grappig om te zien dat dat al decennia wordt geroepen en dat het nog steeds niet gebeurt is. Ondanks de regelmatige demonstraties en opstanden van beide zijden is de economische situatie daar al ruime tijd vrij stabiel (er is wellicht sprake van een voorspelde stagnatie, maar desalniettemin wordt nog een groei verwacht). Dat ligt heel anders in onze “welvarende” kapitalistische staten, waar de ene na de andere crisis ontstaat. De werkloosheidscijfers liggen er met 7,4% gelijk aan die van de VS en een stuk lager dan bijvoorbeeld Denemarken of het Verenigd Koninkrijk.

  So far voor de zegeningen van het kapitalisme…

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.