De Jacht op Subsidie: “Duurzaam” Voedsel


KoetjesInDeWei

Prijsdruk

Door de recessie en de knokpartijen tussen supermarkten komt de prijs van de dagelijkse boodschap onder druk te staan. Dat gaat er niet goed in bij sommige mensen:

[Marcel Schuttelaar, voedselexpert]: “De prijsdruk is moordend. Alles draait weer om de laagste prijs. Nieuwe programma’s die de voedselketen moeten verduurzamen worden er weer uitgeperst. Het wordt tijd dat we de koppen bij elkaar steken.”

Tja. Klopt dat? Of niet?

Vrijheid

Laten we maar eens wat op een rijtje zetten.

‘Duurzame’ producten (*) worden er natuurlijk niet ‘uitgeperst’. Deze producten zijn duurder dan ‘niet duurzame’ en aangezien de consument kiest voor de laagste prijs verliezen deze marktaandeel. Onze Marcel mag dat zien als een complot o.i.d. maar het is natuurlijk gewoon marktwerking pur sang. Niks vreemds aan.

Hiermee wordt ook meteen duidelijk wat hier aan de hand is. Marcel wil niet dat ‘duurzame’ producten de concurrentie aangaan maar wil liever -via de wet en dus uiteindelijk via de platte pet- de concurrentie gewoon verbieden. ‘De koppen bij elkaar steken’ noemt hij dat. Is trouwens verboden. Prijsafspraken en zo.

In Nederland geven we zo’n 26 miljard uit aan voedsel. Stel dat ‘duurzame’ producten 20% duurder zijn dan gewone producten. Dan komt dit op een impliciete belastingverhoging van 5 miljard euro’tjes. Een enorme schep subsidie waar je u tegen zegt. De hoofdprijs voor Marcel en zijn vriendjes!

Eigen broek ophouden?

Wie ‘duurzaam’ voedsel wil kopen kan dat rustig doen. Elke stad of dorp heeft wel zo’n geitewollensokken winkel waar al die hippies hun uitkerinkjes kunnen opfeesten. Die bij ons in het dorp verkoopt bv aardappelen uit Egypte. Zullen wel duurzaam halal zijn.

Vrijheid is maar een moeilijk begrip voor linksche mensen. En dan vooral de vrijheid om niet naar hun geneuzel te luisteren en te doen wat je zelf wilt. Daar houden types zoals Marcel niet van. Dat moet gewoon verboten worden en Marcel zal dat wel even bepalen.


(*) Duurzaam tussen aanhalingstekens. Want het is niet zozeer ‘duurzaam’ als in ‘goed voor het milieu’ maar duurzaam als in ‘goed voor de groene linkse mensen’. Want als het om het milieu ging dan bouwden we wel een paar kerncentrales erbij en lieten we dit geneuzel over voedsel zitten. Dat zet namelijk meer zoden aan de dijk.

1 reactie

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Een Reactie op “De Jacht op Subsidie: “Duurzaam” Voedsel

  1. Colt

    Leuk om te zien hoe linkse mensen overal de schuld van krijgen.
    Geef je links straks ook nog de schuld van de wereldhonger en AIDS?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.