Waarom wij kernenergie nodig hebben


WaaromWijNaarDeRussenLuisteren

Excuses maken

Een dronken Russische diplomaat en zijn vrouw veroorzaken een opstootje in Den Haag. De politie komt er bij en vindt ook nog een stel verwaarloosde kinderen:

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot heeft stevige kritiek op het late Nederlandse excuus voor de arrestatie van een Russische diplomaat afgelopen weekeinde in Den Haag.

Tja. Onschendbaarheid van diplomaten, de Weense Conventie. Dus eigen schuld, dikke bult?

Wiens brood men eet …

Dat een diplomaat in principe onschendbaar is weet iedereen. Maar dat is natuurlijk voor officiële functies bedoeld. Een diplomaat die stomdronken verkeersongelukken veroorzaakt en zijn kinderen mishandelt: Daar is het niet voor bedacht. En zeker niet een Russische dronkenlap die denkt de Haagse politie even te kunnen uitlachen. Mee naar het bureau!

Dus hoe komt het dan dat het Russische ministerie van buitenlandse zaken niet beschaamd stilletjes zijn diplomaat komt ophalen en met het eerste vliegtuig terug naar Moskou vliegt voor een ‘functioneringsgesprek’? Zo gaan namelijk fatsoenlijke staten met elkaar om. Maar nee: Putin persoonlijk blaast van de hoogste toren: Een incident!

De reden is simpel: Rusland is helemaal geen fijn land, Putin is een dictator die er geen been in ziet zijn politieke tegenstanders te vermoorden en wij zijn volledig afhankelijk van Russisch gas.

The First Law of Petropolitics

Het Amerikaanse spreekwoord “Don’t bite the hand that feeds you” geldt ook voor Nederland. Zolang we onszelf aan dit soort dictatortjes -of die van de Arabische Liga– hebben uitgeleverd zit er niks anders op dan op de knietjes te gaan en de leuter van Putin in de mond te nemen. Sabbelen maar! En alles keurig doorslikken hoor!

Fatsoenlijk beleid betekent dat we d’r iets aan gaan doen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag maar met een beetje doortastendheid en planning komt het allemaal goed. Bouw een paar kerncentrales, boor naar schaliegas en je zult zien: Met die hele Putin niks meer te maken.

21 reacties

Opgeslagen onder Overig

21 Reacties op “Waarom wij kernenergie nodig hebben

 1. Roberto la Verita

  Men kan wel lachen om jou Richard,heb JIJ enig idee waar Nederland in z’n geheel onafhankelijk in is?
  Roberto

  • Nederland is hopelijk in heel weinig zaken onafhankelijk. Want dat betekent alleen maar dat we teveel betalen voor zaken die goedkoper over de grens te koop zijn.

   Nederland is echter, samen met veel andere landen, voor een aantal kritieke zaken veel te afhankelijk van een klein aantal schurkenstaten. Daar moeten we niet de ogen voor sluiten maar iets aan doen.

   • Roberto la Verita

    En waar wil je dat dan van betalen?
    Als we iets willen produceren moeten we zelfs(meestal) de grondstoffen kopen,WIJ hebben weinig of niets ,in werkelijkheid zijn de landen die nu arm zijn,eigelijk de rijkste ,Rusland is n.m.m. een van de weinige landen die onafhankelijk zijn,als je kijk naar het grondgebied(grote) weet je ook waarom.
    Roberto

    • Nederland heeft al decennia lang een fors handelsoverschot, een van de hoogste ter wereld. Ongeveer 8% van het bbp.

     Wij exporteren veel meer dan we importeren.

     • Colt

      Dat moet ik met Richard eens zijn. Onze export is een van de grootste (zo niet de grootste) van de wereld. Een en ander betekent echter wel dat we veel dingen, als voedselproductie en industrie, hebben ge-outsourced.

     • Roberto la Verita

      Nederland heeft al decennia lang een fors handelsoverschot, een van de hoogste ter wereld. Ongeveer 8% van het bbp.
      Wij exporteren veel meer dan we importeren.
      ===================================
      Handelsbalans = verschil tussen inkomsten en uitgaven,als we een overschot hebben betekend dit dat we meer binnen krijgen dan dat we uitgeven
      Maar hoe zit het dan met de crisis.
      Roberto

      • Roberto la Verita

       En was het niet zo,dat we met z’n alle meer geld uitgaven dan dat er binnen kwam?
       Als we een overschot zouden hebben,(al jaren?),dan zou de overheid ook geen geld hoeven lenen,want………………!
       Als jij meer verdiend dan je uitgeeft kan je sparen voor slechte tijden,dus of we worden belazerd,of we worden belazerd,en is er geen crisis maar wordt het geld door de kapitalisten vast gehouden
       Roberto

       • Roberto la Verita

        Tot vanavond
        Roberto

       • Wij -als burger- hebben een handelsoverschot met de rest van de wereld.

        De overheid heeft een tekort. Die moet geld lenen van de Nederlandse burger maar ook van buitenlandse investeerders.

        D’r is ook in principe geen crisis in het bedrijfsleven maar alleen binnen de overheid. Ze willen meer uitgeven dan er binnen komt. Daardoor wordt de burger kopschuw en slaat de crisis over naar het bedrijfsleven. Als de overheid ophoudt met die rare strapatsen en gewoon de tering naar de nering zet dan is de hele crisis binnen een jaartje verleden tijd.

        Onthou nou maar: Omdat jouw geliefde socialistenvrindjes de centen er zo snel mogelijk doorheen willen feesten moet jij inleveren. Dit alles natuurlijk onder het mom van ‘het moet eerlijker’.

      • Colt

       Er gaat helaas meer zitten in bijv. Pensioenen.

   • Anders B

    Nederland kan zich al heel lang niet meer zelf bedruipen omdat we te kampen hebben met overbevolking.
    Google maar eens, De club van tien miljoen

    Ook met hebzucht. En als dat nou nog eens ging om fatsoenlijk eten drinken en spul. maar nee Nederland is van de zo goedkoopst mogelijke troep uit waar dan ook.

    • Colt

     Bijna goed, maar nog lang niet.

     We hebben geen overbevolking, we hebben onderproductie. Zoals Richard hierboven al zei, onze export is enorm. Dat betekent dat wij van bepaalde producten meer maken dan wij nodig hebben, wat dus betekent dat er minder tijd en ruimte is voor de productie van producten voor ons zelf. Die moeten we dan importeren. De export levert meer op dan de import kost. Het gebrek aan self-sustainability is dus feitelijk een kapitalistisch probleem (want we willen geld verdienen).

     • Een exportoverschot betekent dat we te lage lonen hebben. We zouden de lonen met ca 15% kunnen verhogen, ons handelsoverschot daardoor zien verdampen en een stuk gelukkiger zijn. De importen nemen toe (meer spullen) en we hoeven minder te werken (meer vrije tijd).

      Ter vergelijk: De Amerikanen hebben een handelstekort. Die zouden hun lonen moeten verlagen met ca 15% om de boel recht te trekken. Bij elkaar is dat ca 30% verschil, precies het verschil in lonen tussen de VS en Nederland.

    • Wat versta jij onder ‘overbevolking’?

 2. Je stelt dat kernenergie Nederland onafhankelijk maakt van de import van grondstoffen.
  Dat is om te beginnen niet waar. Er zit hier geen uranium in de grond, of in ieder geval te weinig om het er uit te halen.
  Ga ik dan de rest nog lezen ?

  • Colt

   Tja…inconvenient truth en zo…

  • > Ga ik dan de rest nog lezen ?

   Dat zou ik niet doen. Ik zou het eerste stukje nog een keer lezen.

   Ik zeg nl dat het afhankelijk zijn van andere landen op zich helemaal geen problem hoeft te zijn. Sterker nog: Dat werkt vaak enorm in ons voordeel. Wij kopen onze auto’s in Duitsland of Japan, het graan komt uit Frankrijk of de VS en een heleboel electronica uit Taiwan, Korea of Japan. Dat zouden we zelf nooit tegen zulke lage prijzen kunnen produceren. Kortom: Handel drijven is pure winst.

   Het problem zit er in dat we afhankelijk zijn voor een paar behoorlijk critische zaken van landen die ronduit schurkenstaten zijn. En zelfs dat hoeft in geen problem te zijn als je maar alternatieven hebt. Trek ze het vel maar over de oren. Op dit moment zijn we chanteerbaar. Dan zul je opens zaken moeten doen met moreel onacceptabele figuren. En ben jij het die op de knietjes kan.

   En dat lijkt mij geen goed plan. Vandaar kernenergie.

 3. Pingback: Dienstplicht: De ultieme vorm van Sosjalisme | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.