Waarom we schaliegas moeten hebben in 1 grafiek


52 reacties

Opgeslagen onder Vrijheid

52 Reacties op “Waarom we schaliegas moeten hebben in 1 grafiek

 1. Blitskikker

  Dat is nog eens een inconvenient truth voor de groen-linkse medemens!

  • Colt

   Hoezo? Wat is hieraan te zien dan? Al eens nagedacht aan de meebrekening van de opkomst van schone energie en elektro-voertuigen? Die wordt niet benoemd.

   Waarheid is echter dat de winning van schaliegas veel meer vervuiling met zich meebrengt dan de huidige vorm van gaswinning. Het rendement is een stuk lager (70% bij huidige winning en 10% bij schaliegaswinning).

   Dat is pas inconvenient voor de schaliegas-lobby.

   ps. Ik ben heel niet zo groen overigens.

   • De totale co2 uitstoot van de amerikanen is sinds de shale gas revolutie met zo’n 15% gedaald.

    Elektriciteit is zo’n 40% van de totale energieproductie, en renewable is daar weer zo’n 13% van.

    Totaal aandeel van renewables is dus zo’n 5%, en dat is de afgelopen decennia niet veel veranderd.

    Conclusie: Renewables hebben geen enkele relevante bijdrage aan de forse vermindering van de Amerikaanse co2 uitstoot geleverd. Dat komt volledig door goedkoop shale gas waardoor massaal kolencentrales omgebouwd zijn tot gas centrales en daardoor de helft co2 uitstoten.

    P.s. of een auto op elektriciteit rijdt of op benzine doet weinig af aan de co2 uitstoot. Die elektriciteit moet immers ook weer met fossiele brandstof gemaakt worden.

    • Colt

     “Dat komt volledig door goedkoop shale gas waardoor massaal kolencentrales omgebouwd zijn tot gas centrales en daardoor de helft co2 uitstoten.”

     En waar is daar het bewijs voor? Al eens nagedacht over andere energiebesparingen? Wasmachines die massaal niet meer zoveel verbruiken. Mensen die milieubewuster worden. Die ook nog eens minder te besteden hebben en dus minder vaak nutteloze dingetjes doen of vaker gaan fietsen, puur om het geld. Gloeilampen zijn vervangen door opeenvolgend spaarlampen en LED-lampen. Straatverlichting die vaker uitgaan ’s nachts. En nog veel meer voorbeelden van een gewijzigd energiebeleid van de Amerikaanse overheid en bevolking.

     Het feit dat kolencentrales zijn omgebouwd is zeker een pre, maar om dan te zeggen dat schaliegas het antwoord is is te kort door de bocht. Een andere brandstofsoort zou nog minder CO2 uitstoten. De afschaffing van het stoken van kolen alleen al is een enorme vooruitgang en het had zonder schaliegas nog minder kunnen zijn.

     “P.s. of een auto op elektriciteit rijdt of op benzine doet weinig af aan de co2 uitstoot. Die elektriciteit moet immers ook weer met fossiele brandstof gemaakt worden.”

     Er zijn in Amerka enrom veel kerncentrales (105). Die zorgen bijvoorbeeld langs de westkust (waar toch de meeste mensen wonen) inmiddels voor een derde van de opbrengst. Die stoten weer geen CO2 uit. Zouden die niet ook voor de electriciteit zorgen voor die auto’s?

     • Een van de linkjes in mijn vorige comment laat zien dat de productie van elektriciteit dmv kolen sterk is afgenomen en door shale gas juist sterk is toegenomen.

      Ondertussen exporteren de amerikanen het kolenoverschot dat ze hierdoor hebben naar europa. Hier is aardgas immers erg duur en de amerikaanse kolen relatief goedkoop. De thuismarkt is immers ingestort. Vandaar dat wij kolencentrales bijbouwen, 4 feitelijk en nog 2 op de tekentafel. Zie daar wat de gevolgen zijn van het negeren van shale gas.

      • Colt

       Heb je het nu over Schaliegas, of Olieschalie? Het is namelijk nogal een wezenlijk verschil in verbrandeing en winning.

       Verbrending van schaliegas is veel schoner, maar de winning van olieschalie is weer vele malen gemakkelijker en minder vervuilend.

       Daarnaast weet Nederland zijn kop zo diep in het zand te steken in de energiekeuze dat ze zelfs weer teruggaan op kolencentrales.

 2. Jan

  Ik kan me zo voorstellen dat de grafiek mede behoorlijk beïnvloed wordt door een hoop andere factoren. Ik heb vaak genoeg dit soort verbanden vanuit een wetenschappelijke benadering volledig de prullebak in zien verdwijnen. Verder weet ik nog steeds niet of CO2 nou echt zo schadelijk is. Het is de lucht voor bomen en die zorgen weer voor onze zuurstof. Het probleem zit hem volgens mij meer in de massale kap van de oerbossen in landen als Indonesië en Brazilië, maar dat is een andere discussie.

 3. Roberto la Verita

  Ik zie het niet zitten met Kernenergie en Schalie gas ,ik zie meer in het gebruik van zonnepanelen,
  Stel je eens voorwaar de Sahara dan voor kan dienen,en verder naar het Oosten tot aan Saudi Arabie bestaat die mogelijkheid,en het temperatuur verschil zorgd voor water.
  Roberto

  • Colt

   “Stel je eens voorwaar de Sahara dan voor kan dienen,en verder naar het Oosten tot aan Saudi Arabie”

   Volgens mij is dat waar Richard nog het meest mee zit, dat het geld niet naar westerse landen gaat, maar naar “terroristen-staatjes en Moslim-fascisten”, om maar eens wat van Richards eigen termen te gebruiken.

   • Tja.

    Hoe goed je je best ook doet, de term ‘moslim fascisten’ zul je mij nooit horen zeggen. Een moslim is een benaming voor een religieus iemand namelijk. En ‘in my book’ moet iedereen vooral doen en laten wat hij zelf leuk vindt. Dat heet vrijheid.

    Islam daarentegen is een ideologie, een fascistische ideologie. En d’r zit een groot verschil tussen mensen en een ideologie.

    • Roberto la Verita

     Islam daarentegen is een ideologie, een fascistische ideologie.
     ===================================================
     Zoiets als het oude testament?

     • Ja. Maar dat is een dode letter die door nog maar heel weinig mensen serieus genomen wordt, zeker in Nederland.

      I.t.t. de Islam die door heel veel mensen bloed- en bloedserieus genomen wordt.

    • Colt

     “Hoe goed je je best ook doet, de term ‘moslim fascisten’ zul je mij nooit horen zeggen.”

     Nee, dat zeg je dan net anders (Islamitische Fascisten). Dat is in feite hetzelfde want elke beleider van de Islam is een Moslim.
     https://logicfreezone.wordpress.com/2013/08/08/shale-gas-en-de-islamitische-fascisten/

     Toch kan ik ook gaan mierenneuken. Fascisme is namelijk een ideologie, Islam is een geloof. Ook is Fascisme een term voor de beweging onder leiding van Benito Mussolini. Een fascist is een Italiaanse, etno-centrische, corporatistische en rechtse persoon uit de periode 1922–1943. Elke andere rechts-extremistische beweging is per definitie geen fascistische. Ook niet die van Hitler of Franco.

     Drie keer fout dus.

  • Jan

   Zonnepanelen kan je ook op de noordpool zetten. De helft van het jaar is er zon en je hebt geen last van kamelen. De VS heeft overigens ook best grote woestijnen. Onzin om die dingen in de sahara te plaatsen. Kernenergie wordt steeds veiliger en is in essentie schoon. Schaliegas is gewoon gas wat we uit een diepere aardlaag halen. Niets mis mee zolang het maar niet al te overhaasd wordt gewonnen. Belangrijk bij elke ontwikkeling is dat we beter over de gevolgen moeten denken dan we in het verleden deden.

   • Colt

    Nee, Jan. Schaliegas komt wel uit een diepere aardlaag, maar door de toestand (gevangen in poreus gesteente) is het hele proces totaal anders. Daarnaast worden er chemicaliën gebruikt. Dat gebeurt niet of nauwelijks bij reguliere aardgaswinning.

    • Jan

     Klopt. Het kost wat meer moeite en er komt meer bij kijken. Neemt niet weg dat we niet overhaast moeten handelen, maar weldegelijk de optie open moeten houden.
     Ik denk zelf, maar daar hadden we het al eerder over, dat we als we het over een paar jaar gaan ophalen we wellicht meer opbrengt (vanwege hogere prijs) tegen lagere kosten (nog modernere technieken) kunnen hebben.

     • Colt

      En vergeet niet dat er dan ervaring in de wereld is. Zeer kostbare ervaring, zeker voor een zo klein en dichtbevolkt land als Nederland. In Amerika kun je doen wat je wilt in een woestijn of open vlakte zonder dat er ook maar iemand iets van merkt. In Nederland is dat wel anders. Ik denk zelfs dat er nergens zoveel ruimte is in Nederland.

      En ervaring en rapporten is/zijn ook lang niet alles. Neem nou die verzakte tunnel in Amsterdam. Decennia lange ervaring en research en nog gaat het mis. Een verzakte tunnelbuis is echter wat anders dan een verzakt gebied zo groot als een dorp/stad of vervuild grondwater (iets waar een aanzienlijk deel van Nederland zijn drinkwater vandaan haalt).

      Ik hou mijn deur op een kier maar blijf uiterst sceptisch.

 4. Roberto la Verita

  Colt,
  Ik ga er toch vanuit dat het gezonde verstand EENS zal winnen,en dat we Moslims als broeders en mede slachtoffers gaan zien,maar daar is wel een ommekeer in denken voor nodig.
  Roberto

  • Jan

   Dat geldt dan (vooral) ook voor onze moslimbroeders zelf. Zet je oogkleppen toch eens af en kijk wat deze jongens er onderling van bakken. Ook voordat we olie haalden uit die streken vochten ze elkaar de tent al uit.

  • Colt

   Roberto: Mee eens, maar zoals je al aan Jan’s reactie kunt zien is er vooral nog veel sprake van een infantiel “maar zij moeten eerst”-spelletje.

   Jan: Heeft misschien ook met andere leefomstandigheden te maken. Hebben wij hier ook eeuwenlang gedaan en doen ze bijvoorbeeld in Noord-Ierland en Amerika nog steeds.

   • Jan

    Noord Ierland is dan ook op zijn Fortuijns nog steeds een behoorlijk achterlijk gebied.
    Amerika valt wel weer mee.
    Ja, het heeft ook met leefomstandigheden te maken en daarnaast is het ook een eeuwenlang ingesleten basislevenshouding geworden. Om alles op de omstandigheden te schuiven is weer wat al te simpel. Bin Laden was steenrijk bijvoorbeeld.

    • Colt

     Oh is Noord-Ierland nog een derde wereldland? Ik dacht dat ze toch wel aardig meegingen de 21e eeuw in.
     En Amerika valt wel mee? Zo’n beetje elke grote stad heeft zijn eigen KKK-chapter en de Westboro Church kan ook op een grote schare fans rekenen.

     Daarnaast is het politiek fanatisme en imperialisme omgeslagen tot nationalistisch patriotisme. Elk probleem kunnen we oplossen met geweld of dreigen daartoe. Vandaar ook de enorme wapenlobby.
     Die fanatici zijn daar heel gewoon en vind ik eerlijk gezegd een heel stuk enger dan de “moslim op de hoek”.

     Grote kanttekening die ik bij Bin Laden weer had is: hij werd hij rijk. Deels met geld destijds van Amerika, deels met geweld en drugshandel. Niet van zijn drogisterij-keten.

 5. Roberto la Verita

  Jan,het moet natuurlijk van 2 kanten komen,en dat bereik je niet met Wildriaans.

  En waarom niet de Sahara,de grondstoffen zijn voor Zonnepanelen ruim aanwezig.
  Roberto

  • Jan

   Ik weet niet wat Wilders hier mee te maken heeft. Mijn mening is gevormd toen Wilders nog op de kleuterschool in zijn (schone?) luier liep. Ik zeg verder niet dat zij eerst moeten , maar (vooral) ook. Liefde kan en moet niet van één kant komen namelijk.
   Natuurlijk geldt dat (gelukkig) niet voor al deze mensen. Ik heb gelukkig ook hele goede ervaringen met marokkaanse mensen. Ik zie overigens ook bij die mensen gewoontes die ik heel erg vreemd vind, maar zolang ik daar geen last van heb maakt dat mij niet uit.

 6. Arjan Fernhout

  Joh, Richard, kijk nu een keer in de spiegel. Eerst ‘milieugekkies’ afkraken vanwege hun onzinnige idee dat CO2 de aarde opwarmt om vervolgens schaliegas te promoten vanwege minder CO2. You are running out of arguments very fast. Zoals elke apparatjik. F.Fukuyama heeft het neoconservatisme zo’n jaar of acht geleden al vergeleken met leninisme.
  Cheers,

  Nog jij, nog Letterman, nog Henk Kamp, nog wetenschappers op de opinie-pagina’s hebben overigens enige praktijkervaring. Ik wacht op de meningen van de ‘experts.’

 7. Die grafiek vertelt alleen maar dat de Amerikanen vanaf 2007 per hoofd van de bevolking wat minder CO2 zijn gaan uitstoten.
  Niet veel : er ging in een jaar 10 % af.
  Doordat de schaal niet bij 0 begint lijkt het meer.
  Het meest dramatische deel is alleen maar een voorspelling.
  De oorzaak staat niet in de grafiek.

  • In een commentje ergens hierboven heb ik de ‘algemeen aanvaarde’ verklaring gegeven. Maar ik begrijp dat jij denkt dat dit niet waar is? Kom, vertel wat volgens jouw de afname van 15% veroorzaakt heeft?

   Geef ook wat links er bij zodat we allemaal jouw redenering kunnen controleren, anders wordt het zo’n wellus-nietus spelletje.

   • Ik zou mezelf ongeloofwaardig maken, als ik zonder feitenkennis iets zou gaan beweren.
    Feiten zijn feiten, ook al passen ze niet bij je overtuiging.
    CO2 ontstaat als je een koolstofverbinding ( kolen, hout, aardolieproducten, methaangas ) verbrandt, en kennelijk zijn ze dat minder gaan doen.

    Het is kennelijk een feit dat in Amerika de uitstoot van CO2 langzaam zakt.
    Ik denk dat er niet één oorzaak is, maar een reeks elkaar versterkende.

    Er bestaat een Kyoto verdrag, dat is ook een feit.

 8. Roberto la Verita

  En Jan,
  Ik heb je reactie van gisteren gezien van dat 17 jarige meisje,natuurlijk moeten we dat niet accepteren,maar hebben we daar geen overheid voor?
  Als een Marrokaanse vader zijn kind op Marrokaanse wijze wilt corrigeren,dan wordt die vader door de nederlandse wet gestraft met een boete of erger,zo’n vader kijkt voor een 2e keer wel uit.
  En dat kind krijgt hiermee vrijspel.En dit staat niet op zichzelf,Fraudeurs en oplichter kunnen vaak 30 jaar hun gang gaan voor ze een keer aangepakt worden,ipv dat wij de kosten van de criminaliteit ophoesten,moeten ze dat geld maar halen via die criminelen,bv de gevangenisstraf terug berekenen naar arbeidseenheden,en wel zodanig dat hij of zij ook de kosten van het zitten betaald.
  Nu worden de Burgers er mee opgezadeld,dus OOK jij Jan.
  Misschien kan dan de AOW terug naar 60 jaar,leuk vooruitzicht toch?
  Roberto

  • De aow kan nooit meer terug naar 60 jaar maar zal doorstijgen naar boven de 70, als hij niet in het geheel afgeschaft wordt.

   • Jan

    Ik ben nu 58. Ik moet er niet aan denken dat ik over 2 jaar achter de geraniums moet gaan zitten. Doe mij maar 70+. Wel wat minder uurtjes dan, maar dat heb ik deels zelf in de hand. Heeft trouwens niets met gas te maken.

  • Jan

   De overheid liet het meisje compleet stikken. Hoe kan een overheid trouwens helpen als je ziet dat er tientallen van die gasten voortdurend rond het meisje cirkelen en elke stap in de gaten houden.
   Ik heb in die tijd gezien dat ELK vooroordeel gewoonweg waar is. Ik ben wel even bezig met schrijven als ik dat allemaal hier zou melden.
   De marokkaanse ouders vinden het overigens een taak van de overheid om hun kids op te voeden. Dat is nou eenmaal hun cultuur.

   • Colt

    “De marokkaanse ouders vinden het overigens een taak van de overheid om hun kids op te voeden. Dat is nou eenmaal hun cultuur.”
    Gek. In Marokko en andere Islamitische landen vinden ze het heel normaal dat de kinders opgevoed worden door de ouders en/of familie.
    Er gaat dus iets goed fout zodra ze in Nederland landen. Dat ligt niet aan de cultuur vanwaar ze kwamen.
    Zou het de enorme overheidsbemoeienis zijn?
    Een overheid die betrokken is bij de opvoeding is mijns inziens een hopeloze zaak en een gevaar voor de samenleving. Dat ze voor de mensen zorgen en bijvoorbeeld kindertoeslag regelen is nog tot daar aan toe, maar een politiestaat als de onze vraagt gewoon als problemen.

    Weg met de politie! Weg met de overheid!

    • Jan

     Uitspraak van een marokkaanse collega van een jaar of zes geleden: Jullie krijgen nog veel problemen met onze jongeren.
     Bijna elk deel van deze zin is rijp voor een discussie. Wij/zij, onze jongeren, enzovoorts. Waarom is hij niet in staat zijn kids op te voeden. De hier heersende normen en waarden te leren? Dat laatste is heel simpel: Hij kent ze niet en/of respecteert ze niet. We hebben het hier dan over de derde generatie inmiddels.
     Heeft marokko ook schaliegas???

     • Colt

      Ik heb ook geen respect voor rotzooischoppende en terroriserende autochtone jongeren. Of racisten (zeg trouwens niet dat jij dat bent, maar gewoon in het algemeen).

      Wat jij nu zegt is dan weer typisch voor de mensen die daar echt vandaan komen (niet de tweede of derde generatie). Zij schamen zich er ook voor.

    • Jan

     Overigens… een hele sympathieke en hard werkende collega waar ik het goed mee kan vinden. Waar ik ook heel goed en open mee kan discussierenover dit soort zaken.

     • Colt

      En dat is hard nodig. We moeten ook kunnen discussieren over dit soort zaken. Alleen de toon en manier waarop Wilders en de zijnen een discussie proberen te forceren (en nog meer), staat mij helemaal niet aan.

 9. Pingback: Linkse mensen en verantwoordelijkheid nemen: een moeizame combinatie | The Logic Free Zone

 10. Pingback: Parijs, Urgenda en het onnozele Trump bashen van de linkse media | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.